Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Utregning av Rtot


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En ting er det mattematiske og relger. Men en annen ting som man burde lære seg, er å kunne visualisere, eller gjøre det hele mye mer logisk. Da vil du se at 200 Ohm ville vært riv rusekende galt, og at du enten hadde regnet feil eller brukt feil formel.

Ja, du kan komme et stykke med å se for deg at et elektrisk system er et vannsystem. Siden de fleste har sett vann og hvordan det beveger seg i rør osv.. (mens elektrisitet er usynlig for det blotte øyet) så pleier det som regel å gi en grei analogi.

Strøm -> Mengde vann som strømmen gjennom et rør
Spenning -> Trykket på vannet (vann under trykk vil alltid søke mot et sted med mindre trykk)

Motstand -> Ja, det er hvor mye motstand vannet møter. Jo større rør, jo lettere strømmer vann gjennom.

Si du sitter med en tykk vannslange (altså lav motstand, altså det samme som 100 Ohm motstanden) som du har koblet til en kran ute. Jo mer du skrur opp kranen, jo mindre motstand er det, og vannet spruter mer og mer ut av slangen. Til slutt så vil vannmengden som spruter ut bli bestemt av tykkelsen på vannslangen. (på samme måte blir strømmen begrenset av motstanden)

MEN! Så bestemmer du bestemmer deg for å koble til en ekstra slange som er 3 ganger mindre til den samme kranen (altså 300 Ohm motstanden). Vannet kan nå gå både gå gjennom den tynne og den tykke slangen.

Så bør du spørre deg: Vil det nå gå MER eller MINDRE vann gjennom kranen totalt med den ekstra slangen tilkoblet? Svaret er selvsagt at det vil gå mer vann, for den tykke slangen er jo like tykk, men vannet kan nå også gå gjennom den tynne, og totalt sett vil det gå mer vann. Ergo er motstanden mindre.

 

Så når du da svarer 200 Ohm, så mener du i analogien at den tykke slangen blir mindre av at du kobler til en ekstra tynn slange. Det er dette som ikke henger på greip. :)

Oppfølgingsspørsmål med samme analogien:
Si du igjen bare hadde den tykke slangen tilkoblet krana, men måtte gjøre den lenger. Så du tar å kobler/skjøter den tynne slangen på slutten av den tykke. Ville det nå gått mer eller mindre vann? (dette heter på elektro-språket en seriekobling. Aka. De står etter hverandre)

Svaret er også her ganske logisk: Det vil gå mindre vann fordi du økte motstanden, da vannet først må gjennom den tykke slangen og SÅ presse seg gjennom den tynne kabelen. Resutlatet blir da 100 Ohm + 300 Ohm = 400 Ohm.

 

Svaret på selve spørsmålet er ikke så viktig i seg selv, men at du har forståelse for grunnleggende systemer er viktig. Og når det da ikke ringer en alarmbjelle av resultatet, så bør man visualisere seg litt bedre systemet.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...