Gå til innhold

Offshore


Anzure

Anbefalte innlegg

 

De fleste jeg kjenner, med fast turnus, har grunnlønn inkl. sokkelkompensasjon - da er dette grunnlønn på lik linje med grunnlønnen til en snekker. Begge har tillegg, men brorparten av lønnen er grunnlønn. Denne grunnlønnen er vanligvis på 5-600 000 i året. At noen som jobber offshore sier at de tjener en million, fordi de tar en veldig god lønn fra en måned og ganger med 12 og sier "jeg har en million i årslønn", så må de gjerne få tro det selv.

 

Da er det ikke så mange tillegg igjen, bortsett fra nattillegg (men det har man òg på land), evt. "per diem" de dagene man reiser (som ikke er unikt for offshorenæringen). Helikopterforsinkelser er ikke noe man kan beregne. Hadde du som snekker ikke kommet hjem fra jobb fordi veien hadde kollapset eller noe annet absurd, og du måtte jobbe på huset fordi det var en 24/7 operasjon man ikke kunne avslutte, og han som skulle avløse deg ikke kom .. Da hadde du òg fått overtid.

 

De som kjenner næringen best, er jo offshorearbeiderene. Alle andre tror bare det de leser i avisene. Jeg tror at alle i kommunen sitter å drikker kaffe og snurrer på kontorstolen, at alle som jobber i bank ikke kan jobben sin og får fete bonuser ... eller:

 

Det blir som at jeg skal si at hvis du vil ha god lønn for lite jobb, bli lærer. Da jobber du fra 8:30 til 14:00 190 dager i året -- mye mindre enn et årsverk offshore (som forresten er det samme som et årsverk i skiftarbeid på land). Du får masse tillegg, verdens beste pensjon, billig boliglån og mye annet snacks. Selvfølgelig stemmer ikke timeantallet, de har mer bundet tid, men det er bare for å vise hvordan det er å se jobben utenfra når man ikke kjenner næringen. Snakker ikke om deg, siden du jobber offshore, men en del andre.

 

For å presisere, jeg jobber ikke offshore, men jeg er offshore med irregulære intervaller i forbindelse med jobben min.

 

Poenget mitt er at i mange debatter så oppgir folk det de karakteriserer som "grunnlønn" som er uten noe tillegg i det hele tatt, jeg sier ikke man skal ta med ting som helikopterforsinkelse, men jeg synes det er misvisende å kalle noe grunnlønn om man tjener vesentlig mer enn "grunnlønna" uten noe overtid eller forsinkelser. Salvesen får ikke 400k brutto for ett års arbeid uten overtid eler forsinkelser, han får mer. Sier ikke at det er noe galt i å få overtid, men kompensasjonen er for endel arbeidere svært god for å være lengre enn planlagt ute.

 

Jeg synes ikke det er slapt arbeid å være offshore, og det tærer åpenbart å være på plattform i 14 dager utover bare de rene arbeidstimene. Men jeg mener like fullt at man økonomisk får god uttelling for jobben.

 

AtW

 

 

For å presisere, jeg jobber ikke offshore så de tallene jeg kom med er ikke en del av mitt arbeid i det hele tatt.

Jobber forøvrig ikke i "Oljå" lengre heller.

 

Men poenget mitt var å vise at timeantall for en vanlig land jobb(snekker feks) kontra en 14/28 ordning er helt forskjellig, så en kan ikke se på timelønnen til en som jobber offshore og begynne å regne med samme takst på sin egen lønn da timeantallet ville blitt helt feil.

 

Altså, en grunnlønn offshore er omtrentlig lik lønn på land når man ser på timene man får jobbe det året. Men som du sier, det er ikke lønnen. Man tjener FORT mye ekstra der ute og det er den store skilnaden.

 

Men jeg er dritt lei folk som tror du kan reise offshore og ha 14/28 ordning uten å jobbe noe ekstra for så å tippe millionen, sånn er det i svært få stillinger. En må jobbe nærmere halve året for å tjene gode penger samt jobbe mye ekstra, som også er slitsomt når man går 12 timer skift hver dag.

 

Jobber man 14/28, uten å jobbe natt eller overtid og ser bort i fra uforutsette tillegg som når man ikke kommer hjem så er ikke skilnaden mellom landarbeid og offshore noe særlig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De fleste jeg kjenner, med fast turnus, har grunnlønn inkl. sokkelkompensasjon - da er dette grunnlønn på lik linje med grunnlønnen til en snekker. Begge har tillegg, men brorparten av lønnen er grunnlønn. Denne grunnlønnen er vanligvis på 5-600 000 i året. At noen som jobber offshore sier at de tjener en million, fordi de tar en veldig god lønn fra en måned og ganger med 12 og sier "jeg har en million i årslønn", så må de gjerne få tro det selv. De jeg kjenner offshore, som ikke er OIM, boresjef, driller boreleder, mudingeniør eller retningsborer, tjener sjelden en million -- uten masse overtid.

 

Da er det ikke så mange tillegg igjen, bortsett fra nattillegg (men det har man òg på land), evt. "per diem" de dagene man reiser (som ikke er unikt for offshorenæringen). Helikopterforsinkelser er ikke noe man kan beregne. Hadde du som snekker ikke kommet hjem fra jobb fordi veien hadde kollapset eller noe annet absurd, og du måtte jobbe på huset fordi det var en 24/7 operasjon man ikke kunne avslutte, og han som skulle avløse deg ikke kom .. Da hadde du òg fått overtid. Problemet er bare at man ikke får 84 timer overtid på en uke som snekker. Hadde du gjort samme timeantallet med en vanlig timelønn uten overtid, ville det fortsatt blitt mye penger, fordi det blir tatt helt ut av kontekst ... Litt som hvis jeg skulle fortalt deg hvor mye penger morgenkaffen koster hvis du kjøper en kopp hver morgen i ti år.

 

De som kjenner næringen best, er jo offshorearbeiderene. Alle andre tror bare det de leser i avisene. Jeg tror at alle i kommunen sitter å drikker kaffe og snurrer på kontorstolen, at alle som jobber i bank ikke kan jobben sin og får fete bonuser ... eller:

 

Det blir som at jeg skal si at hvis du vil ha god lønn for lite jobb, bli lærer. Da jobber du fra 8:30 til 14:00 190 dager i året -- mye mindre enn et årsverk offshore (som forresten er det samme som et årsverk i skiftarbeid på land). Du får masse tillegg, verdens beste pensjon, billig boliglån og mye annet snacks .. Det er lett òg ... Barn kan springe rundt å leke selv. Selvfølgelig stemmer ikke timeantallet, de har mer bundet tid, men det er bare for å vise hvordan det er å se jobben utenfra når man ikke kjenner næringen. Snakker ikke om deg, siden du jobber offshore, men en del andre.

 

Beste innlegget jeg har lest så langt på diskusjon.no.

Endret av alfred2244
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-239845

Hvis dere har det så ille offshore og tjener så dårlig, så kan dere slutte og la meg ta over. Det hadde vært meg en glede! :)

 

Snekkerjobbene venter på land. I min hjemkommune er det et faktum at det nesten ikke er norske snekkere å oppdrive da alle har reist offshore, dog primært på båt.

 

At man automatisk tjener 1 million i året ved å jobbe offshore er i hvert fall ingen andre i denne tråden som har hevdet enn de av dere som jobber offshore.

 

Igjen, så kjenner jeg personlig 3 menn som jobber offshore. Alle har ulike stillinger på boredekk (1 driller blant annet) og alle uten unntak sier at det er et fantastisk liv, så det er første gangen jeg hører noen syte og klage over hvor hardt livet er offshore. Selvsagt må man sikkert stå på og jobbe, men det skulle jo jaggu bare mangle.

Lenke til kommentar

Kven er desse som meiner offshorearbeidarar har dårleg betalt og syt og klager? Dei fleste som blir tolka i den retningen er dei som gjev tilsvar til dei som klagar på alt ved offshorearbeid. Det blir igjen tolka som syting, og du er i ein evig runddans. Så vidt eg har sett og høyrt, er dei som jobbar offshore nøgd med jobb og løn. Det blir poengtert nokre ulemper med jobben, og nokre fordelar. Det blir fort tolka som syting og klaging av andre.

 

Og så har du dei som les ein VG-artikkel som er basert på ein tilfeldig sak fagforeningane jobbar med, som blir dratt ut av kontekst. I kommentarfelta blir like greit alle som jobbar offshore dratt under ein kam. "Dere offshorearbeidere bare klager", når det er snakk om ein fagforeningssak, som dei som jobbar ute knapt veit om.

 

Ta relevant utdanning og søk jobb offshore dersom du vil. Akkurat som du kan utdanne deg innan andre bransjar og få god løn der og.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg syter ikke. Jeg er fornøyd med både jobb og lønn. Få andre jobber gir meg mellom 700-900 000 i året, 2-4 turnus, mulighet til å bo i utlandet, og samtidig jobbe hands-on med ingeniørfag. Spesielt ikke når man er 24 år gammel.

 

Poenget mitt er at det ikke bare er å dra offshore for å tjene lette penger, slik alle gir uttrykk for. Dersom man ikke liker jobben, er ikke det lille ekstra en offshorejobb gir (det er ikke stor forskjell fra land) verdt det.

Endret av Atmosphere
Lenke til kommentar

Fullt mulig det. Personlig stod jeg vell igjen 4 dager i fjor, i tillegg til ca 10 timer overtid per tur og ett par 2-3 dagers kurs. Passerte 700 med god margin. Og jeg vil absolutt ikke syte å klage. Jobben er fin den :)

 

Jeg sa ikke at det er mulig, jeg sa at det er få jobber som er slik. Da tenker jeg på forpleining, iso fag, elektrikere, mekanikere osv osv. Som ikke er ansatt i bedrifter som statoil, conoco m.m. Er ikke alle som har så mange overtidstimer i året heller...

 

Det ser man fint om man sjekke tariffer rundt om.

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-239845

Fullt mulig det. Personlig stod jeg vell igjen 4 dager i fjor, i tillegg til ca 10 timer overtid per tur og ett par 2-3 dagers kurs. Passerte 700 med god margin. Og jeg vil absolutt ikke syte å klage. Jobben er fin den :)

 

Ikke verst.

 

Hva slags stilling har du offshore? :)

Lenke til kommentar

Jeg driver mye med data i fritiden, jeg har holdt på med servere og programmering i snart 4 år nå. Ikke for å skryte, men jeg kan en del for å være 15 år tror jeg.

Bør jeg satse på å få en jobb innenfor data? Altså ta fagbrev i IKT-servicemedarbeider ved å gå service of samferdsel og ta IKT-servicefag. Jeg har hørt det er liten sjanse å få lærlingplass, noe som ikke er bra.

Eller bør jeg satse på å bli prosessoperatør? Ved å gå teknikk og industriell produksjon og ta kjemiprosess, og deretter ta 2 år opplæring i bedrift. Jeg har hørt det er mye større sjanse å få lærlingplass.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Grunnlønnen til en offshore arbeider er lavere enn på landanlegg, for eksempel (der jeg selv jobber)

Men, nå har jo offshorearbeideren en del andre tilegg som jeg ikke har, som sokkelkompensasjon på 47% ( den stammer blant annet fra tap av "sjømannskatt" som de hadde når de var på annet tariffområde, ulempetilegg for å være borte fra hjemmet ditt, risikotilegg etc) Jeg misunner ikke offshore arbeidere i det hele tatt. Jeg er hjemme hos familien min (nesten) hver dag, har gode arbeidsforhold og en god lønn. Det er sikkert fint med 4 uker "avspasering", men tar til takke med mine 10d avspasering i min turnus :)

Dessuten slipper jeg alle de helsemessige ulempene med lange nattperioder, og er det sykdom i familien, eller ett bryllup eller barndåp jeg er invitert i i en jobbperiode, så kan jeg faktisk få fri!)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...