Gå til innhold

Bygge bærbar?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Grunnen er at på en bærbar er alle komponenter integrert i ett kretskort, og det er derfor ingen muligheter til selv å sette sammen en PC. Bærbare PC'er har også mye sære løsninger, og det finnes derfor få standarder. Dette gjør også at bygging av bærbar ikke er egnet.

Lenke til kommentar

Kjørte et bøk på "bygge bærbar" og fikk opp denne tråden og en til som du kan lese.

 

Og nei, du kan ikke bygge en bærbar datamaskin. Grunn:

-Ingen produsenter selger en og en skjerm. Men trenger du 10000 kan du kjøpe.

-Å kjøpe deler enketvis er MYE dyrere enn å kjøpe en komplett bærbar PC.

- Hvor skal du få tak i kabinett?

-Ingen garanti?

En bærbar maskin er bygget rundt en viss CPU. Kraftigere CPU=mer kjøling.(som regel).

-Skal du kjøpe et tastatur løst koster dette fort over 1000 kroner. Tenk på hva skjerm, hovedkort, kabinett etc koster da...

Total pris blir mange ganger så høy.

Lenke til kommentar

Hei, alle sammen.

 

Vi får stadig inn forespørsler rettet mot muligheten for å bygge egne bærbare PCer. Det ligger til i nærmeste fremtid å kunne "bygge" bærbare PCer selv. Men hva som ligger i begrepet "bygging" er ikke like grunnleggende omfattende som en stasjonær pc/tjener.

 

Bygging vil i vår forstand si å sette sammen enkelte moduler. Det forulempende er at bærbare pcer havner i kategoren som "high-tech"-enheter. Og det skal på en måte ikke være "behov" for forbrukere å ta hånd om sammensetningen helt på egen hånd.

 

Det kan til en viss grad forklares med mobiltelefoner; selv om det er mulig å kjøpe et integrert kretskort for mobiler, er det et sjeldent tilfelle.

 

For å være enda mer klar, er det visse kvalitetskrav og stabilitetskrav som understøttes av produsenter av prosessor, brikkesett, grafikkort og minne. Hensikten er at de garanterer feilfri databehandling med tredjepartsleverandører av SW og HW, slik at vi som er sluttbrukere skal unngå mest mulig bry av elektroniske detaljer.

 

Et annet inngående moment er også kostnytten. Om jeg bygger en bærbar til 6000 og Elkjøp selger en laptop til 7-8000, så er det lite prisforskjell. Forhandleren stiller tross alt med garanti.

Lenke til kommentar

Kan love deg at du sparer ikke mange kronene på å bygge en bærbar selv. Dessuten blir det et helvete med garanti osv.. og det er vel kjent at bærbart har lettere for å ryke enn stasjonert. Så mitt råd er å ikke gå for dette. En annen ting er at praktisk sett ikke klarer å bygge en selv, fordi "kabinettene" er spesielt laget til de spesielle komponentene eks. HP. Så du klarer nok ikke få dette tilpasset uten å bruke mye vold og sinne.! :D

Lenke til kommentar

atx standard for bærbare ville gå ut på dato med en gang, man prøver jo å presse strørrelse, finne på nye lure løsninger for å få de litt mindre/vare litt lenger. For at de skal bli mindre så er alt integrert i et kort, via selger jo også vanlige hovedkort der man ikke kan skifte cpu.

Lenke til kommentar
Kan love deg at du sparer ikke mange kronene på å bygge en bærbar selv. Dessuten blir det et helvete med garanti osv.. og det er vel kjent at bærbart har lettere for å ryke enn stasjonert. Så mitt råd er å ikke gå for dette. En annen ting er at praktisk sett ikke klarer å bygge en selv, fordi "kabinettene" er spesielt laget til de spesielle komponentene eks. HP. Så du klarer nok ikke få dette tilpasset uten å bruke mye vold og sinne.! :D

 

For å ikke snakke om hvor trangt det er å skru på bærbare! Hvis det er noen som har prøvd, tror jeg de er enige med meg (jeg _har_ prøvd!)... Det er ikke veldig artig, for å si det sånn.

 

Det jeg derimot gjerne skulle ønske meg, fremfor mulighet til å bygge maskinen selv, var å få flere produsenter til å spesialprodusere modellene sine etter dine spesifikasjoner, uten sære forbehold om at "SXGA+-skjerm forutsetter Gb/s nettverk og 1,6GHz prosessor" etc... Per i dag er det dessverre bare Dell som har et noenlunde bra tilbud på det i Norge, og selv dem har svakheter for meg som forbruker (i tillegg til _håpløs_ service, men det er en helt annen sak).

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Det er mange som tilbyr forbrukeren å bygge maskinen selv. Det er bare dere som trenger å følge med litt mer! PSdata og en "klone" butikk av dem tilbyr deler så man kan sette sammen selv og sist jeg skjekket kunne man spare ca 2000 kr. Det er ikke dårlig når man tenker på hvor mye disse prisene er presset fra før av.

 

PCmax har hatt dette tilbudet i flere år nå!

 

Bare sammenlign hva den modellen du setter sammen selv på PCmax koster hos multicom (der den er ferdigbyggd). Det er ikke småpenger nei!

 

Alle bærbare Pcer følger samme standard når det gjelder CPU, RAM og HDD.

 

Sist men ikke minst så gir dette forbrukeren mye bedre kontroll over at han får akkurat det han vil ha.

Lenke til kommentar

PSData og pcbutikken.com har barebone maskiner fra Aopen, er bare å søke på "barebook" hos PSdata så kommer maskinene opp, de vises ikke på noen annen måte såvidt jeg har foprstått.

 

På en "tundra" 1555 maskin er det ca 1000-1500kr å spare sist jeg regnet over det, og det er jo ikke så mye å rope hurra over, pga. garantien.

Lenke til kommentar

Okey, dette har eg tenkt mye på.

 

Personlig skulle eg gjerne ha sett at det var mulig å bygge seg en bærbar, og eg skjønner ikkje hvorfor det ikkje skulle være mulig.

 

For 10-15 år siden var det mange som sa at; "Nei, det å bygge en data selv, det er for komplisert. Man må finne komponenter som passer sammen, vite hvordan man gjør det, finne feil som oppstår og garantien forsvinner. Det vil ikke lønne seg fordi man må kjøpe dyre komponenter og ingen vil være interessert i å bygge en datamaskin"

 

Dette er _akkurat_ de samme argumentene som man bruker i dag, om at man ikke kan bygge en bærbar.

 

Argumentene om at man ikke kan bygge en bærbar er de samme argumentene som ble brukt for 15 år siden til å forklare hvorfor man ikke kunne bygge en stasjonær data selv.

 

Tror at hovedgrunne til at man ikke kan bygge seg en bærbar i dag kommer av to forhold:

1. Formfaktoren (duh); det finnes ingen standardisert formfaktor tilsvarende AT eller ATX. Når da skjermen er integrert i formfaktoren gjennom at de er en del av et felles kabinett gjør dette at det ikke har vært lansert bærbare kabinetter.

 

2. Produksjon. Slik som det er i dag blir de fleste bærbare bygget av et par store produsenter (f.eks Compal) som har fabrikker. Disse bygger som oftest på bestilling fra de store produsentene. Det er vel bare IBM og Acer som har egne produksjonslinjer så vidt jeg vet.

Siden volumene er såpass store og etterspørselen har vært såpass stor etter bærbare i mangen år har det ikke vært noe insentiv for produsentene å selge kabinetter til en lavere pris. Alle har hatt interesser av å holde prisene oppe på bærbare sammenlignet med stasjonære.

 

 

Tror at etter hvert som utviklingen stabiliserer seg og bærbare blir en "commodity", dvs. en mindre ekssklusiv og mer utbredt dagligvare som kan standardiseres så vil prisene synke og det vil bli mulig å kjøpe kabinetter. Når man kan kjøpe kabinetter med eller uten integrert skjerm er veien kort til at man begynner å samle seg om forskjellige standarder for kabinettutforming.

Det man har sett på utviklingen av stasjonære PC'er er at i begynnelsen vil en selvbyd maskin være dyrere men den økte fleksibiliteten vil være såpasss stor at en del er villige til å betale ekstra. Dette gjør at volumet for deler øker samtidig som konkuransen skjerpes. Alt dette gjør at prisene senkes både for ferdig- og selvbygde maskiner.

 

Over tid vil prisforskjellene mellom bærbare og stasjonære stabilisere seg. Produsentene kan kjøpe inn stort og bygge billig, men tar seg betalt for jobben. De som bygger må kjøpe deler litt dyrere enn produsentene, (men nyter godt av fallende priser og konkurranse), men får støre valgfrihet.

 

Dersom kabinett-form er standardisert burde det ikke være så mye vanskeligere å bygge en bærbar en det var å bygge en PC rundt 1990. Selvfølgelig må man ta hensyn til varme og strømforbruk, men i begynnelsen vil det uansett være de som vet hva de driver med som ønsker å bygge seg en bærbar.

 

Innhvendinger mot det å bygge bærbar som går ut på at man kan ikke bygge bærbar fordi prisen ville blitt for høy, tar ikke hensyn til at det alltid er noen som er villig til å betale for fleksibiliteten. Disse vil etter verdt kjøpe så mye deler at prisene på deler vil synke, som igjenn fører til at flere ønsker å bygge selv. Dermed er sirkelen sluttet. Det var akkurat dette som skjedde på slutten av -80 tallet. I begynnelsen var det vistnok bare et fåtall nordmenn som kjøpte reservedeler og oppgraderinger som PSU, vifter, HD, RAM og skjermer.

 

Innhvendinger mot det å bygge bærbar som går ut på at man kan ikke bygge bærbar fordi garantien ikke er til stede er relevant for en del mennesker men hovedsaklig for bedrifter. En bærbar er mer utsattt for uhell en en en stasjonær PC men den risikoen er det en del som ønsker å ta. Når man ser på den til ider miserable servicen som man får fra produsentene kan man jo spørre seg om hvor mye man taper egentlig på at man i steden for en garanti eller reklamsjonsrett på en hel PC i steden får muligheten til å skifte ut kompnenter som man greire å ødelegge. Med en selvbygd bærbar kan man selv skifte den komponenten som er ødelagt.

 

Tenk på muligheten for å bygge seg en egen bærbar da dere!!

Mine spesifikasjoner:

-Solid støtsikkert kabinett, medium stort, deilig tastatur, støysvak PSU og 15 " skjerm (ikke Widescreen)

-Intel Centrino chipsett og Pentium M 1 GHz

-STORT batteri som sammen med en lavere klokket CPU gjør at maskinen kan være i drift i 8 timer.

-MYE RAM, 1 GB minst, mulighet for 2 GB.

-Rask, men liten harddisk, gjerne en rask 10 eller 20 GB HD.

-WiFi, Bluetooth, IR

-Alt av innganger og utganger, DVI ut

-DVD/CD-RW combo

-Radeon skjermkort

 

En slik bærbar med såpass sære spesifikasjoner er det ikke mulig å kjøpe i dag, dersom man kunne bygget selv hadde det vært mulig. Og det irriterer meg grenseløst.

Endret av Jattajatta
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...