Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Den kalde krigen våpenkappløpet


Anbefalte innlegg

Hei, trenger litt hjelp med å finne fakta om den kalde krigen, med fokus på våpenkappløpet mellom sovjet (russland) og USA. Dette er 10.klasse nivå, så ikke noe universitets begreper takk :)

Wikipedia og Store Norkse Leksikon har ikke gitt meg noe stor hjelp!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kald krig er et spennende tema, hadde nettopp om det selv. Har du lest i historieboka deres? Jeg vet ikke hvilken bok dere har, men i vår så står det litt om våpenkappløpet, men ikke mye. Du kunne lånt bøker om den kalde krigen på biblioteket, ev. gjøre litt mer research.

 

- http://www.fn.no/Tema/Nedrustning/Atomvaapen/Vaapenkapploepet

Her står det en del om våpenkappløpet, og utviklingen.

 

Det vi vet fra før av er jo at dette var en kamp som handlet om makt, og å vise gjennom våpen og romfart at man var best og sterkest, og bevise hvem sin ideologi som var best. Våpenkappløpet og romkappløpet henger sammen, så du kan jo trekke disse to sammen og fortelle om romkappløpet også.

 

Det var en krig der det ble utviklet atomvåpen(hvem hadde best og sterkest våpen), av den grunn var det alltid en frykt for at man skulle knerte hverandre. Her kommer man også inn på terrorbalansen, som er et viktig begrep i Kald krig. Hvorfor angrep landene aldri hverandre fysisk? Det ble aldri en tradisjonell, "varm" krig, og det skyldes blant annet at USA og Sovjetunionen var redde for at hvis de angrep fienden, ville fienden svare på samme møte, eller sterkere. Til slutt hadde jo landene våpen som til sammen kunne utslette hele verden, og det var ikke ønskelig(da ville begge tapt krigen).

 

Du trenger kun grunnleggende fakta, resten blir vel drøfting(?)

Masse fakta på Internett, prøv å søke på engelsk også så skal du se at du finner mye å kose deg med. :)

Lykke til videre.

Lenke til kommentar

Takk :) Har gjort noe research (bl.a visste jeg om fn siden fra før ;)) Vi har historieboka "Historie 10" men fant ikke så mye om våpenkappløpet der. Veldig mye taler i boka, men er usikker på om talene hadde noe med våpenkappløpet og gjøre.

Lenke til kommentar

Takk :) Har gjort noe research (bl.a visste jeg om fn siden fra før ;)) Vi har historieboka "Historie 10" men fant ikke så mye om våpenkappløpet der. Veldig mye taler i boka, men er usikker på om talene hadde noe med våpenkappløpet og gjøre.

Vel, talene var hvordan lederne prøvde å overbevise folket og/eller fienden om at alt gikk bra og at de hadde overtaket; de forteller både hva de syntes de kunne skryte av og hva de planla fremover.

 

Den kanskje viktigste delen, som du bare må ha med, er atomkappløpet. Det utviklet seg ganske fort til at begge sider kunne totalt ødelegge den andre, selv etter å ha blitt truffet selv - såkalt MAD (mutually assured destruction). Siden det førte til at begge sider i praksis ville tape om de gikk til krig, garanterte det en (temmelig nervøs) fred. For at det skulle vare, kunne ikke den ene siden la den andre få for store forsprang - hvis den ene siden kunne skyte ned alle den andres bombefly, eller kunne ødelegge den andre siden så fort og totalt at de ikke klarte å svare, ville det ikke lenger være en balanse.

 

Ikke at det holdt hele verden fredelig; selv om Sovjet og USA ikke kriget med hverandre, blandet de seg inn på motsatte sider av ymse lokale kriger (Korea er et typisk eksempel). Det var et kappløp i vanlige våpen (fly, stridsvogner, rifler og raketter og annet infanteri-utstyr, artilleri, ubåter, skip...), både for å kunne bruke det i disse krigene og fordi de var viktige for å få kunne få frem atombombene. Hvorvidt partene var ekstra villige til å være med på kriger fordi det var en mulighet til å teste ut de nye våpnene sine er ren spekulasjon - men det var i det minste en god anledning. Koreakrigen lærte f.eks. USA mye om moderne bruk av jetfly.

 

Se også på Bomber gap og Missile gap - og legg merke til at det ikke bare er et rent våpenteknisk kappløp; det handler like mye om politikk, overvurderinger, propaganda, økonomiske interesser (i det minste i USA, hvor utviklingen ble gjort av private firmaer som gjerne ville ha flere godt betalte oppdrag), og om at de havnet i en situasjon hvor det ble vanskelig å være den første til å roe det ned.

Endret av Djn
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...