Borger___ Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 (endret) Prøver å dra i gang litt nyttårsforsetter ift kosthold her i hjemmet, og vi er enige om at vi skal styre unna smågodt, sjokolade, kjeks, kake etc. på hverdager. Men det vi ser er at karbo-suget fører til at man heller spiser flere mellommåltider, feks. (grov) brød med nugatti, cornflakes med sukker osv. Jeg begynner da å tenke: Er dette like ille egentlig, kontra feks. å spise smågodt og kjeks til man nesten blir "kvalm" ? Evt hvordan skal man regne på dette (mengde kalorier, sukkernivå) ? Intensjonen for samboern (kvinne) er vel å gå ned et par kilo, men for meg (mann) er det vel heller mest for å få bedre samvittighet og kanskje for å få six-packen "LITT" mer synlig (uten at det er et ønske om å gå noe særlig ned i vekt).. /Karbo-elsker Endret 14. januar 2014 av Borger___ Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Du får uansett en voldsom blodsukkerstigning av brød, men slipper fruktosen som er i sukkereret. Så man kan vel si det er endel bedre med brød. Lenke til kommentar
IcedInsanity Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Cornflakes med sukker er jo som å spise Melange med bordsmør oppå. Cornflakes'ene består jo av mengder med sukker fra før av, og med ekstra sukker oppå der igjen så blir det ikke akuratt sunt. Lenke til kommentar
Borger___ Skrevet 14. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2014 Vel, spiser egentlig ikke cornflakes da, var bare et eksempel. Det går primært i grovbrød/rundstykker med nugatti el syltetøy. Hva er konsekvensene ift blodsukkerstigning? Blir det riktig å sammenligne karbo/kalori på brød kontra kaker ol.? Verdt å vite: En sukkerfri sjokolade kan ha mer kalorier enn en sukker-sjokolade (med lite kalorier).. Hva er da "sunnes" el best å spise? Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Som mange sier; en kan da ikke slutte å leve. Det er nok mengden som teller, og ikke om du spiser det eller ei. Lenke til kommentar
Laughing Madcap Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Nugatti og syltetøy er barnemat. Det finnes så mye sunnere, og ikke minst godere varianter du kan ha på din brødskive. Lenke til kommentar
EvilSeagull Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Brødskiver har proteiner og kostfiber. kostfiber skal visstnok være bra for fordøyelsen (ikke at jeg bryr meg noe om fordøyelsen, men alikevell). godteri på sin side har nesten bare sukker Lenke til kommentar
Gjest Bruker-182691 Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Mengden teller, dersom du kutter ned riktig kan du spise godteri hver dag! Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Nugatti og syltetøy er barnemat. Det finnes så mye sunnere, og ikke minst godere varianter du kan ha på din brødskive. .. Herregud, så fordi barn spiser det skal ikke voksne individer gjøre det? Hvilken logikk er det? Lenke til kommentar
dysfunctional Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 (endret) .. Herregud, så fordi barn spiser det skal ikke voksne individer gjøre det? Hvilken logikk er det? Nå legger du ord i munnen hans. Det var ikke akkurat det han mente vil jeg tro, heller det at nugatti/sjokade er populært blant barn. Voksne kan da spise nugatti om de vil det, poenget han ville frem til var at det finnes bedre og sunnere alternativer som man kan ha på brødet. Endret 14. januar 2014 av Dysfuncti Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Nå legger du ord i munnen hans. Det var ikke akkurat det han mente vil jeg tro, heller det at nugatti/sjokade er populært blant barn. Voksne kan da spise nugatti om de vil det, poenget han ville frem til var at det finnes bedre og sunnere alternativer som man kan ha på brødet. Absolutt, men slik jeg leser innlegget hans er det akkurat det han skriver.. Det stemmer nok at det finnes sunnere varianter, men det er som sagt mengden som teller. Lenke til kommentar
minekawa Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Dette har jeg også lurt på.... Spiser aldri nugatti lenger, men syns det er vanskelig å finne noen gode pålegg jeg liker egentlig... Pålegg er så kjedelig. Lenke til kommentar
dysfunctional Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Absolutt, men slik jeg leser innlegget hans er det akkurat det han skriver.. Det stemmer nok at det finnes sunnere varianter, men det er som sagt mengden som teller. Mengden som teller, ja. Men til trådstarter: Altså, det er omtrent like usunt å bytte ut smågodt med nugatti. Masse karbohydrater, sukker og fett. Det er jo selvfølgelig greit "i blant", men å gå fra det ene til det andre er det lite poeng i. Usunt begge deler! Lenke til kommentar
dysfunctional Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Dette har jeg også lurt på.... Spiser aldri nugatti lenger, men syns det er vanskelig å finne noen gode pålegg jeg liker egentlig... Pålegg er så kjedelig. Mye godt å finne i kjøledisken på butikken din. Kyllingsalat, Chilikreps i aioli (passer bedre til lyst brød/rundstykker), eventuelt lage en sandwich med salat, ost, skinke, agurk osv. Mye man kan finne på om man er litt kreativ! Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432 Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Brød er kjedelig, men lettvindt. Prøver og holde meg til ett brødmåltid her dag. Lenke til kommentar
Borger___ Skrevet 14. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2014 Nå legger du ord i munnen hans. Det var ikke akkurat det han mente vil jeg tro, heller det at nugatti/sjokade er populært blant barn. Voksne kan da spise nugatti om de vil det, poenget han ville frem til var at det finnes bedre og sunnere alternativer som man kan ha på brødet. Da kunne han jo ramset opp noen eksempler på sunnere varianter som kan erstatte nugattien, istedet for å bare poengtere at det finnes Lenke til kommentar
blackbrrd Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 (endret) Smågodt er omtrent det verste du kan spise for helsa, så nei, det er ikke like ille å spise grovbrød med nugatti. Når du nevner "grovbrød", så er det ikke akkurat mye fiber i brødet hvis det ikke er hjemmelaget. Butikkkjøpt grovbrød (3/4 grovt) har kanskje 7% fiber. Mitt hjemmelagde med masse frø har 15% fiber. Det tar forresten 15min min arbeid å lage (ingen elting) og smaker 10x bedre enn butikkkjøpt brød og holder seg i 3-4 dager. (Smågodt har 0% fiber, så en stor forbedring allikevel) Når det kommer til pålegget, så hadde det nok hjulpet bra på helsa hvis du hadde byttet ut nugatti/syltetøy med "frysetøy". Dvs syltetøy som er laget med så lite sukker at det må fryses for å holde seg. I kjøleskapet så holder det seg kanskje i 10 dager. Du finner det i frysedisk på f.eks Kiwi. 96kcal pr 100g, i motsetning til 203kcal for "vanlig" syltetøy. Det smaker også mye bedre. Det er dyrt*, men for mindre en halvparten så mye kalorier for noe som smaker bedre? Win hvis man tenker på vekta, og win hvis man vil få ned sukkerinntaket. *Det har 83g bær/100gram vs 40g bær/100gram for vanlig syltetøy, så litt av prisforskjellen er pga mye dyrere ingredienser. Sukker og fett er de to billigste tingene matindustrien "fyller" maten med for å få den til å bli "billig". Endret 14. januar 2014 av blackbrrd Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432 Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Kan jo også kjøpe frossne bær også lage syltetøy selv. (bare tine og røre i litt sukker) Koster rundt 6-7 kr for en pakke blåbær, rundt 10 for jordbær. På rema. Lenke til kommentar
Borger___ Skrevet 14. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2014 (endret) Smågodt er omtrent det verste du kan spise for helsa, så nei, det er ikke like ille å spise grovbrød med nugatti. Når du nevner "grovbrød", så er det ikke akkurat mye fiber i brødet hvis det ikke er hjemmelaget. Butikkkjøpt grovbrød (3/4 grovt) har kanskje 7% fiber. Mitt hjemmelagde med masse frø har 15% fiber. Det tar forresten 15min min arbeid å lage (ingen elting) og smaker 10x bedre enn butikkkjøpt brød og holder seg i 3-4 dager. Når det kommer til pålegget, så hadde det nok hjulpet bra på helsa hvis du hadde byttet ut nugatti/syltetøy med "frysetøy". Dvs syltetøy som er laget med så lite sukker at det må fryses for å holde seg. I kjøleskapet så holder det seg kanskje i 10 dager. Du finner det i frysedisk på f.eks Kiwi. 96kcal pr 100g, i motsetning til 203kcal for "vanlig" syltetøy. Det smaker også mye bedre. Det er dyrt, så jeg hadde nok spart bra med penger på å lage det selv... Kjøper denne i ny og ne, en av de få som er 100% grov av butikkkjøpte brød: http://www.bakehusetas.no/se-vare-produkter/brodvarer/brod/ingers-rugbrod/ Nugattien er vanskelig å unngå pga. at det har med sjokolade å gjøre (ikke alltid syltetøy metter det samme suget). Dog har man jo denne nugatti max, med mindre sukker.. men blir vel ofte et tykkere lag med pålegg. Frysetøy, aldri hørt om! Er det uten sukker? De i fryseboksen fra Nora er vel 80% bær tror jeg, smaker hjemmelaget. Du får poste oppskrifta på de brødene dine hvis de er så smashing som du skal ha det til! Endret 14. januar 2014 av Borger___ Lenke til kommentar
blackbrrd Skrevet 14. januar 2014 Del Skrevet 14. januar 2014 Det rugbrødet så bra ut det, og har bl.a. linfrø til felles med det brødet jeg har oppskrift på. Linfrø er forresten en kilde til ALA som er forstadiet til omega 3. Her er brødoppskriften, den første er for ett lite brød i ca 1,2 liters form, den andre for to brød i ca 1,5 liters former. 260g hvetemel100g sammalt hvete (fin)24g solsikkefrø20g sesamfrø20g havregryn40g linfrølitt salten halv pakke tørrgjær4dl vannRør sammen det tørreRør inn vannetHev i 30-45minSlå ned deigen (jeg gjør det med slikkepotten som jeg bruker til å røre det sammen)Hev i 30minSkru på ovnen 225grader ikke varmluftHa deigen oppi brødformen og la den heve i 15 min tilStekes i 40 min på 225grader (med bakepapir over så den ikke blir svidd)Så i 10 min på 200 grader (med bakepapir over så den ikke blir svidd)Så i 5 min på 175 grader uten formen og opp nedDen opprinnelige oppskriften er650g hvetemel250g sammalt hvete (fin)60g solsikkefrø50g sesamfrø50g havregryn100g linfrø1ts salt salten pakke tørrgjær1 liter vann Oppskriften går rimelig greit å gange opp/ned ut fra om du vil lage ett eller to brød, og utfra størrelsen på formene. Du kan bytte ut 20% til av hvetemelet med sammalt hvete, men bytter du ut mer, så blir brødet mer kompakt og holder seg kortere. Jeg pleier å ha brødene liggende i et håndkle på kjøkkenbenken så skorpen holder seg. Dette gjør at smaken og konsistensen holder seg, men skorpen blir rimelig hard på 4. dagen. Vet ikke om noe annet brød som smaker godt på 4. dagen. Det var de i fryseboksen fra Nora jeg tenkte på. Vet bare at når muttern lagde sånt hjemme, så het det frysetøy ettersom hun brukte et pulver som inneholdt fortykningsmiddel i stedet for sukker. Hvis det er sjokoladesmaken du hungrer sånn etter, så kan du jo spise litt sjokolade med 86% kakao, men jeg tipper det er kombinasjonen sukker/fett som gjør at du liker Nugatti. Hvis du vil forbedre kostholdet ditt ellers, så kan du prøve å spise litt nøtter. Mandler og valnøtter er sunne på hver sin måte, og smaker godt uten at de er fritert i matolje/salt. Ellers er det å spise så lite industrimat som mulig. F.eks bytt ut noe av pommes frites/pasta/ris med grovere varianter, eller spis mindre av det og mer grønnsaker. Jeg må nok innrømme at jeg synes grov pasta ikke smaker spesielt godt sammenlignet med fin pasta. Da spiser jeg heller mindre av den og mer grønnsaker for å få fiber derfra. Grønnsaker smaker jo ofte godt, spesielt når det er krydret i f.eks kjøttsaus til spagetti. (400g Karbonadedeig, 1xløk, 2x stenger stangselleri, 1x gulerot, 1xboks tomater, 1xboks tomatpure, 4-5 store champignon, masse oregano, halvparten så mye basilikum, masse pepper, bittelitt salt, kanel, 1/2ts sukker, laurbærblad) Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå