Bully! Skrevet 1. januar 2014 Del Skrevet 1. januar 2014 Jeg har en Wilfa Manuell, som er et dryppsystem. En heller vannet manuelt over en trakt. Problemet jeg har er relatert til trekketiden. Det tar for lang tid med det jeg mener er vanlig filtermalt. Jeg må ha det endel grovere for å få trekketiden til 3-4 min, som jeg ønsker. Jeg har en kvern, også fra Wilfa, som skal være ganske god, men om jeg stiller grovheten på medium, så blir trekketiden langt over 4 min, og det er jo ikke akkurat så heldig. Trekketiden går opp med mengde vann/kaffe, men når jeg bruker 5 dl vann, og stiller grovheten på 4 hakk grovere enn medium (altså cirka midt mellom grovt og medium), så renner alt vannet gjennom på 3 min 30 sek. Men jeg skjønner ikke hvorfor jeg må ha det så grovt. I manualen til Wilfa-kvernen, så står det at "medium" er filtermalt - og det er sånn det virker på meg og. For all del, det blir god kaffe, men jeg ønsker bedre enn god. Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 2. januar 2014 Del Skrevet 2. januar 2014 Ville personlig ikke hengt meg så mye opp i trekketid. Dersom du synes 4 minutter gir best smaksbilde ville jeg siktet meg mot det. Generelt sett må du variere kverningsgraden etter mengden kaffe du skal brygge. Skal du brygge en liter kaffe må du kverne grovere enn om du skulle brygget en halv liter. Se ellers http://www.home-barista.com/brewing/pourover-steeping-time-for-different-volumes-t18495.html Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 2. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 2. januar 2014 Hm, skjønner... det er altså bare grovheten som regulerer hvor fort vannet renner gjennom kaffen/filteret... Jeg kan ikke brygge lenger enn 4 min, det blir ikke godt. Så da får jeg vel bare ha det litt grovere enn det står i manualen, da... Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 2. januar 2014 Del Skrevet 2. januar 2014 Hvor mange gram kaffe bruker du pr liter forresten? Bortsett fra en tommelfingerregel på 60g/liter er det ingen fasitsvar her heller, så det er lov å prøve å variere både kverningsgrad og mengde kaffe. I tillegg til temperatur og bryggeteknikk... Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 2. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 2. januar 2014 Bruker 65 g/L. Jada, alt kan jo varieres - men jeg tenkte det kanskje var en feil med trakten/filteret når vannet bruker så lang tid gjennom med det jeg ser på som "filtermalt"... Syns 4 min er maks på drypp. Det blir en feil ettersmak med lenger tid, i alle fall sånn jeg gjør det. 4 min er inkl. fukting av kaffen... Men i dag har jeg begynt å tenke over om jeg kanskje bruker for varmt vann også. Skal sjekke hvordan det blir om jeg venter med å helle til den "brusingen" i vannkokeren går over... Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 3. januar 2014 Del Skrevet 3. januar 2014 Er neppe noen feil, men kan selvfølgelig hende at det er litt slingringsmonn på fabrikken, slik at innstillingen medium ikke nødvendigvis er dønn likt på alle kverner. Ifølge TW er ideell temperatur et sted mellom 92 og 96 grader: http://www.nrk.no/livsstil/slik-lager-du-den-beste-kaffen_-1.7164523. Og alt av ustyret skal gjennomvarmes før du starter bryggingen. Jeg pleier å koke opp litt ekstra vann som jeg bare heller over filterholderen med filter i før jeg har i kaffe. Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 3. januar 2014 Del Skrevet 3. januar 2014 Det er forskjell på bønner og forskjell på metode. Temperatur, bønner og trekketid er faktorar som er med på å påverke smaken. Det finnes i så måte ingen fasit, men du kan prøve deg fram sjølv. Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 3. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 3. januar 2014 Takk for svar dere. Jeg får bare male grovere, om jeg vil ha kortere trekketid. Uansett hjalp det mye å ikke bruke helt kokende vann. Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 6. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 6. januar 2014 Hm... jeg har brukt ganske fersk kaffe hittil... men nå prøvde jeg med en sånn vaakum-pose fra kolonialen... det renner jo mye raskere gjennom da... kanskje det har noe med ferskhetsgraden å gjøre... Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå