Gå til innhold

Diverse komponenter


Gjest Slettet-IC9X2xpD1t

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-IC9X2xpD1t

God kveld!

Har ikke så god greie på elektronikk, men vet hvordan jeg vil ha det! :)

1. Finner ikke kontaktorer på deal extreme, verken nc eller no. Fint om noen kunne gi meg en link til dette (mest rimelige). Har ikke og skal ikke ha arduino.

2. En bryter som må manuelt skrues på. Høres ikke veldig spesiell ut, men: Vanligvis så står det spenning på denne bryteren, men hvis strømmen går skal bryteren "hoppe" ut, slik at man må trykke på manuelt for at strømmen skal gå igjennom igjen.

 

Forresten ang. nc og no: no, normally open, betyr dette at når det ikke står spenning på denne så er den open, eller omvendt? En ting til ang. kontaktorer: når det står spenning på, skal det være + eller - eller begge,+ og -?

Alt dette gjelder 12v.

Tusen takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Forresten ang. nc og no: no, normally open, betyr dette at når det ikke står spenning på denne så er den open, eller omvendt?

Det er ikke NC/NO det skal stå spenning på, det er inngangen for å trigge reléet... Hvis kretsen er koblet i NO (en leder på C og en på NO) vil den lede strøm gjennom når trigger-inngangen er aktiv (har spenning). Hvis den er koblet i NC vil den lede strøm helt til trigger aktiveres.

 

Vet ikke om det er kontaktor du er ute etter, er vel et relé du skal ha. De skal ha driftsspenning, både - og +.. og en + for å trigge.

Endret av TMB
Lenke til kommentar

Du kan søke på "relay" på deal extreme, så finner du masse. Problemet blir nok at du finner alt for mye.

Releer finnes i veldig mange utgaver.

 

Det første du må vite er hvor mye strøm (effekt) du har på kretsen din.

Du finner så et som går på 12V, kan tåle så mye strøm, og du må velge hvilken form og fasong du kan bruke.

Lenke til kommentar

Hei. Dersom jeg forstår oppgaven rett så kan du bruke varene SKU: 276210 Push button NO self resetting (momentary), samt releet SKU: 105827 med spolespenning 12VDC og dobbelt NO-C-NC relesett (maks 1A belastning).

 

Slik kobler du: Fra strømkildens pluss-pol til bryterens C-pol. Videre fra bryterens NO-pol og inn på relespolens a-pol. Videre fra relespolens b-pol til strømkildens minus-pol. Test at releet klakker inn når du trykker på bryteren. legg merke til at releet klakker tilbake straks du slipper bryteren. For å få en "holdekrets" så bruker du ett av kontaktsettene (NC-C-NO) på releet. Du kopler da releets C-pol mot bryterens C-pol og releets NO-pol mot bryterens NO-pol. Nå tester du på nytt. Når du trykker inn bryteren så skal releet klakke inn. Det skal ikke klakke tilbake når du slipper knappen. Dersom du trykker inn knappen en gang til så skal det ikke skje noe som helst (releets holdekrets holder spenningen over relespolen). Først når du fjerner strømkolden vil releet klakke tilbake. Desom du så kopler til strømkilden igjen så skjer det ikke noe som helst (ikke før du trykker inn bryteren).

 

Lasten din kobler du slik: Fra strømforsyningens pluss-pol til releets kontaktsett nummer to, inn på C og ut på NO, videre til lastens pluss-side. Så kopler du lastens minus-side mot strømforsyningens minus-pol.

 

OBS: Dersom du vil ha en AV-bryter også, så søk etter "Push button NC self resetting (momentary)". Den kopler du bare i serie med den andre bryteren.

 

C = Common

NC = Normally closed

NO = Normally open

 

Når et rele er passiv (uten spenning over spolen) så er det forbindelse mellom C og NC. Når det står spenning på spolen så er det forbindels mellom C og NO. Du kobler aldri spenning på (over) hverken NO eller NC relesettet da det vil medføre direkte kortsluttning (enten umiddelbart, eller straks releet kobler om). Det vanlige er at en enten kobler lasten i serie med C og NO eller i serie med C og NC.

 

Beklager litt barnslig språk, men jeg kjenner ikke ditt ferdighetsnivå og har derfor tatt utgangspunkt i å skrive så enkelt at alle vil forstå budskapet.

Endret av 77679857
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...