Gå til innhold

Hjernens størrelse og intelligens


Anbefalte innlegg

Vekten på hjernen for en gjennomsnittlig sjimpanse er 400g mot 1300-1400 hos mennesker. Det tyder på at vekt/størrelse øker i takt med intelligensnivået.

 

Hos blåhvaler der i mot, er den gjennomsnittlige vekten 5-7 kg, men er alikevel langt unna den intelligensen og bevisstheten vi mennesker har. Hva gjør at blåhvaler ikke har dette, til tross for den høye vekten? En del fugler og små maur blant annet har større hjerne i forhold til kroppsvekt, så dette forholdet i seg selv er heller ikke svaret. Noen innspill?

Endret av Kvikksølv
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man må vel se på flere faktorer enn vekt/størrelse og intelligensnivå. Hjernen kan ikke sammenlignes med en muskel, hvor stort sett større er "bedre". Hjernen er svært kompleks. Samtidig må man nok opp i et vist volum før man kan danne de nervesignalene og aktiviteten som må til, derav har ikke fugler eller maur kommet så langt.

 

Det hele handler vel om evolusjon og utviklingen til arten. En art som hval har god tilgang til føde og derav ikke nødvendigheten til å utvikle seg videre slik menneskene har gjort det.

Sikkert andre som kan gi flere grunner :)

Lenke til kommentar

Det går nok mer på hjernens sammensetning og evnen til å lage/endre koblinger enn hvor stor den er. Det finnes flere typer celler i hjernen, og det er hovedsaklig nevroner som er involvert i tankeprosesser. Disse er i kontinuerlig endring ettersom man lærer eller opplever ting. Uten at jeg vet det sikkert, vil jeg anta at f.eks. hvaler har lavere plastisitet i hjernen, og muligens også færre nevroner enn hva en tilsvarende menneskehjerne ville hatt.

Lenke til kommentar

En stor kropp må styres. En stor del av hjernene på store dyr brukes til de motoriske sentrene. Fugler bruker en del hjernekapasitet på å fly.

 

Men det er også forskjeller på hvordan hjernecellene er pakket. Menneskeapene (inkludert menneskene) har en stor ruglete overflate med mange celler i det som kaller hjernebarken. Hjernebarken regnes som hovedsete for bevissthet og intelligens.

 

Følelsessenteret sitter i den delen som er felles for alle virveldyr, inkludert fisk. Overtroen om at fisk ikke føler smerte når den henger på en fiskekrok er derfor tilbakevist av hjerneforskerne de senere år. Man tror nå at fisk faktisk også kan føle seg nedtrykt eller tilfreds, f.eks når den lykkes å finne mat eller ikke.

 

Vi tror ofte at det bare er fordeler med en intelligent hjerne, men det er ikke nødvendigvis riktig. En intelligent hjerne bruker nemlig masse energi. Et dyr som lever i områder med lite mat, men det som finnes er lett å spore opp, vil derfor øke sjangsen for å opprettholde en levedyktig populasjon ved å ha lav intelligens og dermed et lavere energibehov.

Endret av SeaLion
  • Liker 2
Lenke til kommentar

En ting jeg har lurt litt på angående dette. Jeg har et litt mindre hode enn gjennomsnittet, i omkrets mener jeg da. Er ikke unaturlig lite akkurat, men litt mindre enn gjennomsnitt vil jeg si. Påvirker dette hjernekapasiteten min noe?

 

Neppe. Det som betyr noe for intelligens er arv og antagelig hva slags stimuli du fikk i dine aller første leveår. Det er da hjernen ferdigutvikles, og hjernen lager da effektive koblinger mellom hjernens ulike deler som den benytter senere i livet. Hvis dine foreldre/foresatte dopet deg ned og lot deg sove mest mulig til du startet på skolen er du antagelig langt mindre intelligent enn dine jevnaldrende. Men hvis de tillot deg både å løse praktiske og teoretiske oppgaver, som å klatre i trær, lage snømann, gå på ski, spille ludo eller sjakk osv., så kan du ha potensiale til å ha intelligens over gjennomsnittet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...