Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Indeksregulering av husleie


BIGG

Anbefalte innlegg

Som kjent kan utleier justere husleie hvert år med en måneds varsel, basert på konsumprisindeksen. Her er spørsmålet om utleier kan "samle opp" og justere hvert andre år i stedet for?

 

Etit: topic

Endret av BIGG
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja. Husleieloven § 4-2 begrenser husleieøkningen til at den ikke kan være større enn endringen i konsumprisindeksen regnet fra forrige gang leien ble fastsatt, ikke endringen fra nøyaktig dato ett år før kravet om økning av husleie.

 

Men en slik løsning vil jo ikke lønne seg for utleier.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for greit svar!

 

Neste spørsmål: I en boligstiftelse har leietakere fått beskjed om at leie skal økes med ca. 10 %. Dette begrunnes med at ordningen med plenklipp på omgang ikke fungerer, og styret velger derfor å leie inn "proffe" plenklippere. Vil også dette være innenfor lovverket?

 

ps. Dette er ikke en skoleoppgave av noe slag, men reelle problemstillinger i min omgangskrets!

Lenke til kommentar

Instinktivt vil jeg si ja, men det er en usikker løsning. Jeg forutsetter at dette er husleieforhold som reguleres av husleieloven, og at det ikke er snakk om noen særordninger såsom studentboliger eller kommunale boliger.

 

Husleieloven kapittel 4 åpner ikke for en regulering med dette formål. Men man kan også kreve endring av leie via en såkalt endringsoppsigelse. Dette forutsetter at vilkårene for å si opp leieavtalen er oppfylt (herunder på grunnlaget avtalemislighold/saklig grunn).

 

Utgangspunktet er at endringer i husleie skal skje etter reglene i kapittel 4, men det er en smal åpning for endring via endringsoppsigelse. Her fra lovens forarbeider:

 

 

 

En bør derfor være meget tilbakeholden med å godta en betinget oppsigelse fra utleiers side dersom utleieren krever leieøkning ut over det som er hjemlet i utkastets §4-2. Hovedsynspunktet er at utleieren kan kreve indeksregulering, men heller ikke mer. Betingede oppsigelser der utleieren krever en større leieøkning enn det som er hjemlet i utkastet bør som regel ikke godtas med mindre utleieren har forbedret husrommet i ikke uvesentlig grad eller påtatt seg nye og tyngende plikter overfor leieren.

 

Som du ser åpner man for endringsoppsigelse der utleier har påtatt seg "nye og tyngende plikter overfor leieren", og dette må inkludere plikter som leierne i fellesskap tidligere har påtatt seg gjennom leieavtalen som utleier nå påtar seg selv.

 

Enhver endringsoppsigelse er nettopp det - en oppsigelse - og man kan følgelig protestere på den innenfor de rammene som oppstilles av husleieloven § 9-8. Da må retten ta stilling til om oppsigelsen er lovlig og rimelig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...