The Avatar Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Dersom gjærsmaken har satt seg så er det vanskelig å få den vekk. Men det fyrste du må gjere er å bruke hevert endå ein gong slik at du ikkje oppbevarer vinen med gjærsediment på botnen. Deretter må du la vinen stå i ro endå ei stund slik at sedimenta på nytt samler seg på bottnen. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 6. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 6. januar 2014 Hvordan rengjør man heverten man skal bruke i vinen da? Lenke til kommentar
Gjest Slettet+130498 Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 suge vann igjennom den? Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Skyll gjerne heverten på både ut- og innsida. Du kjem langt med reint vatn, men har du ein skikkelig hevert som toler det så kan du koke den for å drepe absolutt alt av bakterier. Er den veldig skitten så kan du legge den i bløt i litt varmt såpevann for deretter å skylle den grundig både utvendig og innvendig. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 7. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 7. januar 2014 Skyll gjerne heverten på både ut- og innsida. Du kjem langt med reint vatn, men har du ein skikkelig hevert som toler det så kan du koke den for å drepe absolutt alt av bakterier. Er den veldig skitten så kan du legge den i bløt i litt varmt såpevann for deretter å skylle den grundig både utvendig og innvendig. Så det er ikke nødvendig med noe spesielt desinfiseringsmiddel? Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 8. januar 2014 Del Skrevet 8. januar 2014 Så det er ikke nødvendig med noe spesielt desinfiseringsmiddel? Nei ikkje så lenge du kan koke utstyret du bruker. Men er heverten laga av plast som ikkje tåler høge temperaturer så kan det være hensiktsmessig å bruke desinfiseringsmiddler. Bruker du slike kjemikalier så må du være spesielt påpasselig med å skylle utstyret grundig etterpå. Bruker du f.eks klor så vil sjølv små rester av klor sette smak på vinen. Dersom du vasker utstyret etter bruk og oppbevarer det tørt så vil heller ikkje behovet for reinhold være fullt like stort som ellers. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 8. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 8. januar 2014 Nei ikkje så lenge du kan koke utstyret du bruker. Men er heverten laga av plast som ikkje tåler høge temperaturer så kan det være hensiktsmessig å bruke desinfiseringsmiddler. Bruker du slike kjemikalier så må du være spesielt påpasselig med å skylle utstyret grundig etterpå. Bruker du f.eks klor så vil sjølv små rester av klor sette smak på vinen. Dersom du vasker utstyret etter bruk og oppbevarer det tørt så vil heller ikkje behovet for reinhold være fullt like stort som ellers. Jeg er egentlig litt skeptisk til å vaske ting med klor. Lenke til kommentar
Scriptgutten Skrevet 10. januar 2014 Del Skrevet 10. januar 2014 Hvorfor det? Klor er jo ikke farligere enn at de tilsetter det i drikkevannet verden rundt. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 10. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 10. januar 2014 Jeg har begynt på en ny vin i tilegg,en rødvin. Det sto at etter å ha gjæret i 3-4 dager skulle resten av konsentratet tilsettes og den skal gjære 2-3 uker.Etter jeg hadde gjort dette har det gått 3 eller 4 dager til ca. og det kommer ikke noe ploppelyd fra gjærlåsen lenger. Betyr det at den ikke gjærer lenger? Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 11. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 11. januar 2014 Hvorfor det? Klor er jo ikke farligere enn at de tilsetter det i drikkevannet verden rundt. Hvis gjærlåsen slutter å bpble betyr det at den ikke gjører lenger? Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 12. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 12. januar 2014 så hvordan smakte den? fornøyd med resultatet? Hvis det ikke bobler i gjærlåsen til en annen vin jeg har begynt på,betyr det at jeg må tilsette mer gjær? Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 13. januar 2014 Del Skrevet 13. januar 2014 Det er ofte at det gjærer utan at du ser det på gjærlåsen. Vanligvis så vil gjæringsprosessen gå svært fort dei fyrste dagana (då både bobbler og spruter det frå gjærlåsen), men den resterande tida så gjærer det sakte men sikkert. Ein enkel måte å sjekke dette på er å trykke ned plastlokket slik at du presser ut ein del av overtrykket i vindunken. Vent deretter ein dag eller to og trykk lokket ned igjen. Normalt sett vil du då lett sjå at det har rukket å opparbeide seg eit nytt overtrykk i vindunken, dette beviser då at det fortsatt gjærer. Dersom gjæringa har stoppa heilt opp så kan det være aktuelt å tilsette meir gjær, men det skal normalt sett ikkje være nødvendig. Ellers så må du sjekke temperaturen i rommet, enkelte gjærtyper jobber mykje seinare dersom det er litt for kaldt i rommet. Les derfor på instruksjonane for å sjå kva temperatur du skal ha i rommet. Dersom du har vinen på soverommet så er temperaturen der ofte berre 18 grader, mange gjærtyper til denne bruken fungerer best på ca 25 graders romtemperatur. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 13. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 13. januar 2014 Det er ofte at det gjærer utan at du ser det på gjærlåsen. Vanligvis så vil gjæringsprosessen gå svært fort dei fyrste dagana (då både bobbler og spruter det frå gjærlåsen), men den resterande tida så gjærer det sakte men sikkert. Ein enkel måte å sjekke dette på er å trykke ned plastlokket slik at du presser ut ein del av overtrykket i vindunken. Vent deretter ein dag eller to og trykk lokket ned igjen. Normalt sett vil du då lett sjå at det har rukket å opparbeide seg eit nytt overtrykk i vindunken, dette beviser då at det fortsatt gjærer. Dersom gjæringa har stoppa heilt opp så kan det være aktuelt å tilsette meir gjær, men det skal normalt sett ikkje være nødvendig. Ellers så må du sjekke temperaturen i rommet, enkelte gjærtyper jobber mykje seinare dersom det er litt for kaldt i rommet. Les derfor på instruksjonane for å sjå kva temperatur du skal ha i rommet. Dersom du har vinen på soverommet så er temperaturen der ofte berre 18 grader, mange gjærtyper til denne bruken fungerer best på ca 25 graders romtemperatur. Har den på badet hvor jeg har stilt inn på 25 grader i hvertfall. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 14. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2014 Det er ofte at det gjærer utan at du ser det på gjærlåsen. Vanligvis så vil gjæringsprosessen gå svært fort dei fyrste dagana (då både bobbler og spruter det frå gjærlåsen), men den resterande tida så gjærer det sakte men sikkert. Ein enkel måte å sjekke dette på er å trykke ned plastlokket slik at du presser ut ein del av overtrykket i vindunken. Vent deretter ein dag eller to og trykk lokket ned igjen. Normalt sett vil du då lett sjå at det har rukket å opparbeide seg eit nytt overtrykk i vindunken, dette beviser då at det fortsatt gjærer. Dersom gjæringa har stoppa heilt opp så kan det være aktuelt å tilsette meir gjær, men det skal normalt sett ikkje være nødvendig. Ellers så må du sjekke temperaturen i rommet, enkelte gjærtyper jobber mykje seinare dersom det er litt for kaldt i rommet. Les derfor på instruksjonane for å sjå kva temperatur du skal ha i rommet. Dersom du har vinen på soverommet så er temperaturen der ofte berre 18 grader, mange gjærtyper til denne bruken fungerer best på ca 25 graders romtemperatur. Det kommer et kraftig plopp 1-2 ganger i døgnet. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 15. januar 2014 Del Skrevet 15. januar 2014 Det kommer et kraftig plopp 1-2 ganger i døgnet. Då gjærer det fortsatt. So då lar du berre vinen stå å gjære i 2-3 veker til det stopper heilt opp. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 15. januar 2014 Forfatter Del Skrevet 15. januar 2014 Då gjærer det fortsatt. So då lar du berre vinen stå å gjære i 2-3 veker til det stopper heilt opp. Då gjærer det fortsatt. So då lar du berre vinen stå å gjære i 2-3 veker til det stopper heilt opp. men angående den andre jeg begynte på før jul har +20 på mostvekten,skal jeg bare tilsette sukker etterhvert da når den er ferdig? Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 16. januar 2014 Del Skrevet 16. januar 2014 men angående den andre jeg begynte på før jul har +20 på mostvekten,skal jeg bare tilsette sukker etterhvert da når den er ferdig? Det er ikkje nødvendig å tilsette sukker, men dette vil då være ei smakssak. Dersom du synst at vinen er litt for sur så kan du tilsette litt sukker (tips, kok sukkerlake fyrst slik at sukkeret blir jamnt fordelt og ikkje berre legger seg på botnen). Dersom vinen er for søt så kan du justere dette ved å tilsette vineddik. Vær oppmerksom på at dersom du tilsetter sukker etterpå så kan du få ei ny runde med gjæring. Gjæringa vil då føre til at du får kullsyre i vinen, samt eit lite lag med sediment på botnen. Med andre ord vil du då kunne ende opp med ein muserande vin. Dersom du vil smaksette vinen med sukker så vil eg anbefale å gjere det rett før servering. Eit tips for servering av sterk heimelaga vin som kanskje ikkje blei så god som den burde er å tilsette ein liten klunk med nøytral brus (gjerne sitron) i vinglaset. Smaken av brus vil være med på å balansere smaksopplevelsen, samt at du får tilsatt sukkeret som alt er i brusa slik at vinen blir søtare. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 26. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 26. februar 2014 (endret) Hvor lenge tar det å riste ut kullsyren da? Vin nr 2 har stått i over en uke og er fortsatt kullsyre når jeg rister? Endret 26. februar 2014 av MetalAndy92 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå