Gå til innhold

Hvordan lage egen vin eller Cider


Anbefalte innlegg

Nei, en sil vil ta det som fysisk er av grums, mens smuss i selve væsken legges på bunn, og du da stopper opp før det går i den nye dunken. Et kaffifilter vil heller fungere bedre enn en sil. Er ikke noe heksekunst å tappe med hevert.

Denne heverten kan visst ikke tappe mer en 6 liter tydeligvis.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er sikkert forseint no, men her er eit bilde som demonstrerer høgdeforskjellen som du trenger. Det som er avgjerande er høgdeforskjellen mellom inntaket og uttaket på slangen.

220px-Syphoning.jpg

 

Ein anna ting du kunne ha gjort hadde vært å ause forsiktig ut vinen frå toppen av karet. Med ei forsiktig hand så går det også greit utan å vrimle opp sedimentet.

 

Dersom du var uheldig og vrimla opp sediment eller du ikkje er fornøgd med klarheita i vinen så kan du helle vinen tilbake gjæringskaret (etter at du har vaska det) og la vinen stå eit par dager til. Då vil sedimentet nok ein gong samle seg på botnen slik at du får eit nytt forsøk.

Lenke til kommentar

Det er sikkert forseint no, men her er eit bilde som demonstrerer høgdeforskjellen som du trenger. Det som er avgjerande er høgdeforskjellen mellom inntaket og uttaket på slangen.

220px-Syphoning.jpg

 

Ein anna ting du kunne ha gjort hadde vært å ause forsiktig ut vinen frå toppen av karet. Med ei forsiktig hand så går det også greit utan å vrimle opp sedimentet.

 

Dersom du var uheldig og vrimla opp sediment eller du ikkje er fornøgd med klarheita i vinen så kan du helle vinen tilbake gjæringskaret (etter at du har vaska det) og la vinen stå eit par dager til. Då vil sedimentet nok ein gong samle seg på botnen slik at du får eit nytt forsøk.

Jepp,jeg fikk det til til slutt.

men tok meg litt tid og eksperimentering med høyde og greier.

Lenke til kommentar

No offence, men noe sier meg at denne vinen ikke kommer til å bli god :(

 

Du virker litt utålmodig i prosessen. Det er ikke om å gjøre å bli fortest mulig ferdig, men heller å være så nøyaktig som mulig. Vinen kan neppe være ferdig slik at det har noen hensikt å tappe den om allerede.

Den må være ferdig til i morgen. Jeg drar hjem i juleferien og vi skal feire at eksamen er over i morgen.

Gjør det noe om det er litt kullsyre i vinen?

Lenke til kommentar

Så lenge du liker kullsyre i vinen så har det ingenting å seie.

Men når det er naturlig kullsyre i vinen så betyr dette at den fortsatt gjærer litt. Du vil derfor kunne oppleve at det legger seg sediment i bunnen av flaskene, så du må/bør helle forsiktig slik at du ikkje også får med sedimentet.

Ved lengre lagring så vil du også kunne få gjærsmak, så eg anbefaler at du oppbevarer vinen i kjøleskapet dersom den ikkje er heilt klar.

Lenke til kommentar

Så lenge du liker kullsyre i vinen så har det ingenting å seie.

Men når det er naturlig kullsyre i vinen så betyr dette at den fortsatt gjærer litt. Du vil derfor kunne oppleve at det legger seg sediment i bunnen av flaskene, så du må/bør helle forsiktig slik at du ikkje også får med sedimentet.

Ved lengre lagring så vil du også kunne få gjærsmak, så eg anbefaler at du oppbevarer vinen i kjøleskapet dersom den ikkje er heilt klar.

Deler kjøleskap med 3 andre personer så det er ikke aktuelt.

Jeg gidder ikke dra frem og tilbake hele tiden i ferien på grunn av vinen.

Jeg satte den i en bod utenfor huset.

Lenke til kommentar

Den er ikke ferdig imorgen. Denne vinen din virker litt preget av hastverk, og det vil du nok også innse når du skal drikke den.

 

Om det fortsatt er kullsure, så vil det si at gjæren mest sannsynligvis fortsatt lever. Vanligvis skal man bruke gjærstopp slik at gjæren dør ut, og etter dette skal man riste dunken kraftig så ofte man gidder slik at man får ristet ut all kullsyren som lager sirkulasjon i vannet.

 

Når det ikke lengre er noe som skaper sirkulasjon, skal vinen stå rolig slik at alt grumset og den døde gjæren synker til bunnen. Når det meste har sunket ned og vinen får en klar farge, tapper man over vinen i et nytt kar med hevert uten å røre opp grumset i bunnen, og vasker ut det brungråe grumset som er igjen. Deretter skal vinen stå rolig igjen, og tappes over på nytt flere ganger, helt til man er fornøyd. Jo flere ganger man gjør dette, og jo mer tålmodig man er, jo mer gjær får man ut, og vinen blir klarere og bedre.

 

Hvis det fortsatt bobler i vinen din, vil det si at den er full i gjær, og vil smake deretter. Jeg kan også tenke meg at du kommer til å få vondt i magen av den, men den er nok ikke farlig å drikke. Jeg foreslår egentlig at du kjøper deg en god vin på polet, og kjøper et nytt vinsett med tålmodighet som første stikkord i listen. :)

 

Vinen du har nå kan du ta med deg til et land hvor hjemmebrenning er lovlig, og bruke som sats.

Lenke til kommentar

Den er ikke ferdig imorgen. Denne vinen din virker litt preget av hastverk, og det vil du nok også innse når du skal drikke den.

 

Om det fortsatt er kullsure, så vil det si at gjæren mest sannsynligvis fortsatt lever. Vanligvis skal man bruke gjærstopp slik at gjæren dør ut, og etter dette skal man riste dunken kraftig så ofte man gidder slik at man får ristet ut all kullsyren som lager sirkulasjon i vannet.

 

Når det ikke lengre er noe som skaper sirkulasjon, skal vinen stå rolig slik at alt grumset og den døde gjæren synker til bunnen. Når det meste har sunket ned og vinen får en klar farge, tapper man over vinen i et nytt kar med hevert uten å røre opp grumset i bunnen, og vasker ut det brungråe grumset som er igjen. Deretter skal vinen stå rolig igjen, og tappes over på nytt flere ganger, helt til man er fornøyd. Jo flere ganger man gjør dette, og jo mer tålmodig man er, jo mer gjær får man ut, og vinen blir klarere og bedre.

 

Hvis det fortsatt bobler i vinen din, vil det si at den er full i gjær, og vil smake deretter. Jeg kan også tenke meg at du kommer til å få vondt i magen av den, men den er nok ikke farlig å drikke. Jeg foreslår egentlig at du kjøper deg en god vin på polet, og kjøper et nytt vinsett med tålmodighet som første stikkord i listen. :)

 

Vinen du har nå kan du ta med deg til et land hvor hjemmebrenning er lovlig, og bruke som sats.

Jeg sa den må være det.

Dette er første gangen jeg lager vin så jeg forventer ikke all verdens resultat uansett.

Jeg har brukt gjærstopp.

 

Jeg bor på en studenthybel flere timer fra min hjemby, jeg drar hjem på ferie snart og kan ikke kjøre frem og tilbake hver dag. Og vi skal ha et party i morgen. Er det så jævlig vanskelig å forstå?

Jeg har ikke tid.Etter nyttår skal jeg lage ny vin når jeg har bedre tid.

Vinen skulle være klar på 7-10 dager.

Lenke til kommentar

Den er ikke ferdig imorgen. Denne vinen din virker litt preget av hastverk, og det vil du nok også innse når du skal drikke den.

 

Om det fortsatt er kullsure, så vil det si at gjæren mest sannsynligvis fortsatt lever. Vanligvis skal man bruke gjærstopp slik at gjæren dør ut, og etter dette skal man riste dunken kraftig så ofte man gidder slik at man får ristet ut all kullsyren som lager sirkulasjon i vannet.

 

Når det ikke lengre er noe som skaper sirkulasjon, skal vinen stå rolig slik at alt grumset og den døde gjæren synker til bunnen. Når det meste har sunket ned og vinen får en klar farge, tapper man over vinen i et nytt kar med hevert uten å røre opp grumset i bunnen, og vasker ut det brungråe grumset som er igjen. Deretter skal vinen stå rolig igjen, og tappes over på nytt flere ganger, helt til man er fornøyd. Jo flere ganger man gjør dette, og jo mer tålmodig man er, jo mer gjær får man ut, og vinen blir klarere og bedre.

 

Hvis det fortsatt bobler i vinen din, vil det si at den er full i gjær, og vil smake deretter. Jeg kan også tenke meg at du kommer til å få vondt i magen av den, men den er nok ikke farlig å drikke. Jeg foreslår egentlig at du kjøper deg en god vin på polet, og kjøper et nytt vinsett med tålmodighet som første stikkord i listen. :)

 

Vinen du har nå kan du ta med deg til et land hvor hjemmebrenning er lovlig, og bruke som sats.

Vin,øl og sprit vil i tillegg bli kjøpt inn. Jeg har ganske enkelt ikke tid til å vente lenger enn til i morgen.

Lenke til kommentar

Bare pass på og ikke være storkar med denne vinen, for dagen derpå er enda hardere enn vanlig fylla, med store menger inntak av hjemmesnekra alkohol. Da også mye gjær fortsatt er i vinen din, er det kruttbombe :p

Planen er å kjøpe annen vin på polet, har allerede kjøpt inn øl.

Er fullstendig klar over at den kanskje ikke blir den beste vinen, men den funker sikkert for denne gang.En annen gang jeg har lengre tid skal jeg lage en bedre. Jeg har da opplevd vinhangover før.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Planen er å kjøpe annen vin på polet, har allerede kjøpt inn øl.

Er fullstendig klar over at den kanskje ikke blir den beste vinen, men den funker sikkert for denne gang.En annen gang jeg har lengre tid skal jeg lage en bedre. Jeg har da opplevd vinhangover før.

 

Det er bra å høre at denne har gitt deg inspirasjon til å prøve igjen senere, det er jo alltid spennende å lage noe slikt selv. Jeg synes ikke at slik hjemmelaget konsentratvin er så veldig godt, uansett hvor nøyaktig man er. Det kan for all del bli "drikkbart", men sjelden "godt". Jeg har derfor lyst til å prøve meg på ølbrygging når jeg flytter ut, da det virker som det er lettere å få til bra øl enn bra vin.

 

Jeg må ihvertfall si at jeg har smakt mer godt hjemmelaget øl enn hjemmelaget vin. Om det er fordi det er lettere å få til, eller fordi det er dem med litt mer entusiasme som driver med ølbrygging som gjør at det blir bedre, vet jeg ikke enda.

Lenke til kommentar

 

Det er bra å høre at denne har gitt deg inspirasjon til å prøve igjen senere, det er jo alltid spennende å lage noe slikt selv. Jeg synes ikke at slik hjemmelaget konsentratvin er så veldig godt, uansett hvor nøyaktig man er. Det kan for all del bli "drikkbart", men sjelden "godt". Jeg har derfor lyst til å prøve meg på ølbrygging når jeg flytter ut, da det virker som det er lettere å få til bra øl enn bra vin.

 

Jeg må ihvertfall si at jeg har smakt mer godt hjemmelaget øl enn hjemmelaget vin. Om det er fordi det er lettere å få til, eller fordi det er dem med litt mer entusiasme som driver med ølbrygging som gjør at det blir bedre, vet jeg ikke enda.

Har aldri smakt hjemmelaget alkohol selv,så det blir spennende å smake. men det sto 10 dager på den og 10 dager er gått, så 10 dager blir det siden jeg ikke har tid til å vente mer.

Lenke til kommentar

Som jeg nevnte tidligere, så kjøp noe som heter Kargus, samt 6-7 kg bær, da gjerne rips og bringebær. Er man da litt flink med å tilpasse riktig med sukker, vil man etter 3-4 mnd. ha en så god vin. Hverken sur eller søt, tilnærmet som saft.

 

Mange sier de ikke gidder å lage det, fordi det tar lang tid osv. men saken er at setter man det på gjæring dunk i 1 mnd. så tapper man over på en ny dunk, så tapper du en gang i mnd. da for å få den klarere. Litt arbeid bak det hele, gjør smaken også bedre. :wee:

Lenke til kommentar

Som jeg nevnte tidligere, så kjøp noe som heter Kargus, samt 6-7 kg bær, da gjerne rips og bringebær. Er man da litt flink med å tilpasse riktig med sukker, vil man etter 3-4 mnd. ha en så god vin. Hverken sur eller søt, tilnærmet som saft.

 

Mange sier de ikke gidder å lage det, fordi det tar lang tid osv. men saken er at setter man det på gjæring dunk i 1 mnd. så tapper man over på en ny dunk, så tapper du en gang i mnd. da for å få den klarere. Litt arbeid bak det hele, gjør smaken også bedre. :wee:

Har jeg ikke tid til før på nyåret uansett.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Slettet+130498

Den er ikke ferdig imorgen. Denne vinen din virker litt preget av hastverk, og det vil du nok også innse når du skal drikke den.

 

Om det fortsatt er kullsure, så vil det si at gjæren mest sannsynligvis fortsatt lever. Vanligvis skal man bruke gjærstopp slik at gjæren dør ut, og etter dette skal man riste dunken kraftig så ofte man gidder slik at man får ristet ut all kullsyren som lager sirkulasjon i vannet.

 

Når det ikke lengre er noe som skaper sirkulasjon, skal vinen stå rolig slik at alt grumset og den døde gjæren synker til bunnen. Når det meste har sunket ned og vinen får en klar farge, tapper man over vinen i et nytt kar med hevert uten å røre opp grumset i bunnen, og vasker ut det brungråe grumset som er igjen. Deretter skal vinen stå rolig igjen, og tappes over på nytt flere ganger, helt til man er fornøyd. Jo flere ganger man gjør dette, og jo mer tålmodig man er, jo mer gjær får man ut, og vinen blir klarere og bedre.

 

Hvis det fortsatt bobler i vinen din, vil det si at den er full i gjær, og vil smake deretter. Jeg kan også tenke meg at du kommer til å få vondt i magen av den, men den er nok ikke farlig å drikke. Jeg foreslår egentlig at du kjøper deg en god vin på polet, og kjøper et nytt vinsett med tålmodighet som første stikkord i listen. :)

 

Vinen du har nå kan du ta med deg til et land hvor hjemmebrenning er lovlig, og bruke som sats.

 

 

dette?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...