Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Anbefalte innlegg

Vi har pr. idag en HP 1x8 G2 Autoloader som tar 8 LTO2-kassetter (200/400 GB pr stk). Her har vi satt av tre kassetter til Full backup som kjøres hver fredag natt, og fem kassetter til nattlig Differensiell backup som kjøres alle andre netter.

 

Full backup av utvalgte servere/tjenester/filer er på ca. 900 GB.

Differensiell backup er på ca. 300 GB.

 

Vi har også lisens og vedlikehold på Backup Exec med tillegg som Hyper-V og Database (SQL og Exchange).

 

Autoloaderen vår har nå begynt å hangle, og vi vurderer å gå for en ny løsning. Jeg regner med det er uaktuelt å bytte ut Backup Exec, men jeg er veldig åpen for forslag til både backup-utstyr og tekniske løsninger.

 

Kjør debatt? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De finnes mange ulike løsningstyper i dag, men vær obs. på begrensningene.

  1. Tape-baserte løsninger er teknisk gode, både mht. hastighet og fleksibilitet. Faktisk er det ofte et problem at bådløsninger er for raske; diskene og nettverket klarer ikke å henge med, og resultatet blir nesten kontinuerlig "shoe shining" hvis det er for stort misforhold mellom bånd- og diskytelse. LTO er omtrent enerående nå, så båndene er rimelige. De tåler langtidslagring i minst 10 år.

    Stasjonene og autoloaderne koster litt, men den vesentligste ulempen med disse løsningene er nok at den berømte "noen" må huske å flytte båndene off-site med jevne mellomrom.
  2. Virtuelle tape-bibliotek/iSCSI-disker støttes av de fleste software-løsninger, og da tar man i realiteten backup til en diskløsning, typisk NAS. Man kan da lagre svært mye backup-historikk i en boks (som gjerne er RAID-basert), og det blir spesielt enkelt å legge tilbake data. Det går også an å deduplisere aggressivt ved backup, siden hele arkivet er tilgjengelig som referanse.

    Slike løsninger er etter min mening ikke komplette backupløsninger i seg selv, med mindre man plasserer disksystemene på en annen lokasjon, og da må man ha mye båndbredde. I tillegg har man problemstillingen med at system- eller brukerfeil kan slette hele backup-biblioteket i én operasjon. Full sikkerhet får man først med multi-tier-løsninger, der man kort fortalt tar sikkerhetskopi av sikkerhetskopiene.
  3. Til slutt har du de rene nettbaserte løsningene, der sikkerhetskopi enten tas til en annen lokasjon som man drifter selv, eller til en leverandør man kjøper kapasitet hos. Backup-dataene krypteres vanligvis før de sendes ut. Også i denne typen løsninger kan man deduplisere ganske effektivt.

    Fordelene her er at backup automatisk kommer ut av huset, og at de små, inkrementelle backup-jobbene gjør det uproblematisk å kjøre backup (langt) oftere enn pr. døgn hvis man trenger det. Rapporteringsmulighetene i slike systemer er vanligvis meget gode. Ulempene merker man først ved restore, og spesielt ved tilbakelegging av hele systemer: båndbredden er begrenset til linjekapasiteten mellom egen lokasjon og lagringsstedet.

Bånd er et sikkert valg rent teknisk, og hvis dere er fornøyd med fleksibiliteten i den løsningen dere har i dag mht. mulighetene for elementbasert backup og restore, og i tillegg har gode rutiner for båndrotasjon, kan en båndbasert løsning være tingen for dere.

 

Selv er jeg svak for løsning nr. 3, men da forutsatt at man tar høyde for båndbreddeproblematikken. Dette kan f.eks. løses ved at man bruker en egen sekundærlokasjon (hvis man har dette), eller benytter en lokal leverandør. Det er ikke morsomt å oppleve systemfeil, og enda mindre morsomt blir det hvis restore-operasjonen tar 2 døgn fordi alt skal lastes ned over Internet. I tillegg må man forsikre seg om at det er mulig å hente ut kopier for lokal lagring, da dette kan være påkrevd ifm. lagring av bl.a. regnskapsdata.

 

Du skriver at de differensielle backup-jobbene blir på ca. 300 Gb i løpet av en uke. Med utgangspunkt i at den totale datamengden er rundt 900 Gb, synes jeg det er ganske mye (ca. 20 Gb/dag). Skyldes det kanskje at dere har løsninger som benytter store databasefiler (SQL-databaser, Microsoft Exchange e.l.), og at det tas sikkerhetskopi av disse på filnivå?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-245639

Hvor mye vil du at det skal koste? ;)

 

Hvis du har mulighet for backup til disk (dedikert lagring) og så backup til tape. Noe som igjen forutsetter gode rutiner for å ta tape ut av huset.

 

Disksystemet trenger ikke være det råeste du får på markedet, men må kunne mate tapene raskt nok til at du slipper shoeshinig. Valg av leverandør er ikke så viktig på dette nivået, men anbefaler noen som har godt rykte for å ha deler på lager og god responstid ved feilsituasjoner.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...