SjokoladeIda Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 Hei. Jeg og en "god" venn av meg sitter og krangler om hva forskjellen på Karri og Curry er. Han mener at Karri er et krydder og Curry er en indisk rett. Hjelp meg, kjære venner, å la denne gutten forstå at Carry er et krydder, ikke en rett. Klem. Lenke til kommentar
Isbilen Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 (endret) "Curry" er et engelsk navn på en gryterett. "Karri" er et norsk navn på et krydder. Endret 30. november 2013 av Isbilen 1 Lenke til kommentar
Feh Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 (endret) Nevermind. I was wrong. Endret 30. november 2013 av Feh Lenke til kommentar
tole Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 Karri er jo en krydderblanding av mange ulike krydder det finnes flere typer blandinger. Alle karriblandingene jeg har står det i alle fall curry powder på og det kan brukes til å lage retten curry som Isbilen sier. Lenke til kommentar
covah Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 Curry er en samlebetegnelse på mat fra India-traktene. Curry powder er det krydderet vi kaller karri. Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 Curry er en fellesbetegnelse på en rekke forskjellige aromatiske matretter, mest kjent fra det indiske og thailandske kjøkken, men etterhvert innført over hele Asia, fra Pakistan i vest og omsider til Japan. Sammen med te er curry en av få matretter eller drikker som virkelig er helasiatisk, selv om røttene er fra India. Navnet curry stammer fra kari, et tamilsk ord for saus som viser til diverse retter som er vanlig i Sør-India med grønnsaker eller kjøtt og som spises med ris. Begrepet brukes utvidende, spesielt på den vestlige halvkule, om nesten enhver aromatisk, saus-basert rett som lages i sør- og sørøstasiatisk stil. Det er en vanlig misforståelse at alle curry-retter er laget med krydderet karri. I Thailand, Malaysia, Indonesia og Singapore lages curry vanligvis med karripasta. http://no.wikipedia.org/wiki/Curry Curry powder is a spice mix of widely varying composition based on South Asian cuisine. Curry powder and the contemporary English use of the word "curry" are Western inventions and do not reflect any specific Indian food, though a similar mixture of spices used in north India is called garam masala. Curry powder is actually closer to the Tamil sambar powder,[citation needed] and the word "curry" is derived from the Tamil word kari meaning "sauce, relish for rice", and from the Kannada word karil.[ http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_powder Karri er en krydderblanding som består av mange meget sterke og aromatiske kryddere, slik som for eksempel gurkemeie, pepper, koriander, cayennepepper, muskat, ingefær, kanel, kryddernellik, sennep, spisskummen mfl. Karri som er ment for det norske markedet inneholder ofte bukkehornkløver, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos noen peanøttallergikere. Karri er en av de vanligste krydderblandingene i verden og stammer fra det indiske kjøkken. Karri er i tillegg navnet på sausbaserte varmretter i det indiske, tamilske, britiske og thailandske kjøkken. Ordet karri er opprinnelig tamilsk og betyr simpelthen saus. Det finnes et stort antall oppskrifter på både krydderblandingen og de sausbaserte matrettene. http://no.wikipedia.org/wiki/Karri Begge har altså delvis rett. Curry er ein samlebetegnelse på rettar, curry power er eit krydder. Sidan ein normalt ikkje seier "krydder" her i landet så er det etter mi meining like greit å bruke "curry" på krydderet som rettane. Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 Sidan ein normalt ikkje seier "krydder" her i landet så er det etter mi meining like greit å bruke "curry" på krydderet som rettane.Hvorfor er det like greit? Vi har jo det norske ordet karri for krydderblandingen. Hvorfor skal vi plutselig begynner å si curry for krydderblandingen vi allerede har et ord for, når ordet curry allerede refererer til en matrett og pastaen som brukes til å lage denne? Vi har to forskjellige ord for to forskjellige ting. Da er det ikke "like greit" å blande dem. Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 30. november 2013 Del Skrevet 30. november 2013 (endret) "Curry" er en grov feilbetegnelse av indiske gryter (brukt mest av briter). For oss nordmenn betyr curry = karri, altså krydderet du kjøper i butikken. Å se på "curry" som en enkelt matrett ville vært som å si at kjøttkaker er det alle spiser som sin tradisjonelle favoritt (i stedet for å spesifisere f.eks kumle, kokt torsk, seibiff etc) i Norge. Endret 30. november 2013 av ahpadt 3 Lenke til kommentar
BirgerCaC Skrevet 1. desember 2013 Del Skrevet 1. desember 2013 Etter det jeg har forstått så er karri en blanding av masse kryddergreier som på en måte har blitt sitt eget krydder. Curry er vell en kyllingrett eller noe lignende tror jeg. Jeg har i hvert fall blitt SERVERT det før og dermed så må det være noe mat greier. Lenke til kommentar
Gjest Bruker-182691 Skrevet 1. desember 2013 Del Skrevet 1. desember 2013 Etter det jeg har forstått så er karri en blanding av masse kryddergreier som på en måte har blitt sitt eget krydder. Curry er vell en kyllingrett eller noe lignende tror jeg. Jeg har i hvert fall blitt SERVERT det før og dermed så må det være noe mat greier. Karri kommer fra karriblader og er ingen krydderblanding. Chicken Curry er en kyllingrett med masse krydder, ikke bare karri. Lenke til kommentar
BirgerCaC Skrevet 1. desember 2013 Del Skrevet 1. desember 2013 Når jeg sist spiste curry så var den kylling i pasta med en krydderblanding tror jeg Lenke til kommentar
Aiven Skrevet 1. desember 2013 Del Skrevet 1. desember 2013 Karri kommer fra karriblader og er ingen krydderblanding. Feil. Lenke til kommentar
Knut T-M. Skrevet 2. november 2019 Del Skrevet 2. november 2019 Karri er det norske navnet på dent kjente å kjære krydderblandingen som oftes er gul og på Indisk kalles Kari Madras. Den består hovedsakelig av koriander, gurkemeie, spisskumin, cayennepepper, bukkhornfrø/kløver, fenikkel og sort pepper. Karri på norsk blir på engelsk Curry. Matretter med karri heter ofte feks enten lam eller kylling i karri saus. Chicken cyrry er samme rett bare på engelsk. I det indiske kjøkken og i det asiatiske kjøkken heter det fortsatt chicken curry. Og slik lages en typisk karri saus: 1 gul løk finhakket, sitrongress, gurkemeie, koriander, ingefær, indisk cumin og forskjelige typer chilli. Men det som er forskjell er at i atiatiske og indiske kjøkken tilsett hvert krydder hver for seg og freses sammen med løk og sitrongress i litt olje. Underveis tilsettes palmesukker og limesaft. Hønsebuljong og soyasaus. Tomater og Kokosmelk. Også bruker de den sausen på enten kylling, lam. grønnsaker eller skalldyr. Og servers med ris og nanbrød, og eventuelt en salat til. Karri paste brukes ikke! Men heretter en hot chillisaus som heter Sambal Oelek. I forskjellige retter. For dette vet jeg for jeg har sett på Matkanalen. Lenke til kommentar
Taurean Skrevet 2. november 2019 Del Skrevet 2. november 2019 Det er noe som heter curry leaves. Karriblader. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå