Gå til innhold

Forskjell på Curry og Karri


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Curry er en fellesbetegnelse på en rekke forskjellige aromatiske matretter, mest kjent fra det indiske og thailandske kjøkken, men etterhvert innført over hele Asia, fra Pakistan i vest og omsider til Japan. Sammen med te er curry en av få matretter eller drikker som virkelig er helasiatisk, selv om røttene er fra India.

Navnet curry stammer fra kari, et tamilsk ord for saus som viser til diverse retter som er vanlig i Sør-India med grønnsaker eller kjøtt og som spises med ris. Begrepet brukes utvidende, spesielt på den vestlige halvkule, om nesten enhver aromatisk, saus-basert rett som lages i sør- og sørøstasiatisk stil. Det er en vanlig misforståelse at alle curry-retter er laget med krydderet karri. I Thailand, Malaysia, Indonesia og Singapore lages curry vanligvis med karripasta.

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Curry

 

 

 

Curry powder is a spice mix of widely varying composition based on South Asian cuisine. Curry powder and the contemporary English use of the word "curry" are Western inventions and do not reflect any specific Indian food, though a similar mixture of spices used in north India is called garam masala. Curry powder is actually closer to the Tamil sambar powder,[citation needed] and the word "curry" is derived from the Tamil word kari meaning "sauce, relish for rice", and from the Kannada word karil.[

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_powder

 

 

Karri er en krydderblanding som består av mange meget sterke og aromatiske kryddere, slik som for eksempel gurkemeie, pepper, koriander, cayennepepper, muskat, ingefær, kanel, kryddernellik, sennep, spisskummen mfl. Karri som er ment for det norske markedet inneholder ofte bukkehornkløver, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos noen peanøttallergikere. Karri er en av de vanligste krydderblandingene i verden og stammer fra det indiske kjøkken.

Karri er i tillegg navnet på sausbaserte varmretter i det indiske, tamilske, britiske og thailandske kjøkken. Ordet karri er opprinnelig tamilsk og betyr simpelthen saus.

 

Det finnes et stort antall oppskrifter på både krydderblandingen og de sausbaserte matrettene.

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Karri

 

Begge har altså delvis rett. Curry er ein samlebetegnelse på rettar, curry power er eit krydder. Sidan ein normalt ikkje seier "krydder" her i landet så er det etter mi meining like greit å bruke "curry" på krydderet som rettane.

Lenke til kommentar

Sidan ein normalt ikkje seier "krydder" her i landet så er det etter mi meining like greit å bruke "curry" på krydderet som rettane.

Hvorfor er det like greit? Vi har jo det norske ordet karri for krydderblandingen. Hvorfor skal vi plutselig begynner å si curry for krydderblandingen vi allerede har et ord for, når ordet curry allerede refererer til en matrett og pastaen som brukes til å lage denne? Vi har to forskjellige ord for to forskjellige ting. Da er det ikke "like greit" å blande dem.
Lenke til kommentar

"Curry" er en grov feilbetegnelse av indiske gryter (brukt mest av briter). For oss nordmenn betyr curry = karri, altså krydderet du kjøper i butikken.

 

Å se på "curry" som en enkelt matrett ville vært som å si at kjøttkaker er det alle spiser som sin tradisjonelle favoritt (i stedet for å spesifisere f.eks kumle, kokt torsk, seibiff etc) i Norge.

Endret av ahpadt
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-182691

Etter det jeg har forstått så er karri en blanding av masse kryddergreier som på en måte har blitt sitt eget krydder. Curry er vell en kyllingrett eller noe lignende tror jeg. Jeg har i hvert fall blitt SERVERT det før og dermed så må det være noe mat greier.

 

Karri kommer fra karriblader og er ingen krydderblanding. Chicken Curry er en kyllingrett med masse krydder, ikke bare karri.

Lenke til kommentar
  • 5 år senere...

Karri er det norske navnet på dent kjente å kjære krydderblandingen som oftes er gul og på Indisk kalles Kari Madras. Den består hovedsakelig av koriander, gurkemeie, spisskumin, cayennepepper, bukkhornfrø/kløver, fenikkel og sort pepper. Karri på norsk blir på engelsk Curry. Matretter med karri heter ofte feks enten lam eller kylling i karri saus. Chicken cyrry er samme rett bare på engelsk. I det indiske kjøkken og i det asiatiske kjøkken heter det fortsatt chicken curry. Og slik lages en typisk karri saus: 1 gul løk finhakket, sitrongress, gurkemeie, koriander, ingefær, indisk cumin og forskjelige typer chilli. Men det som er forskjell er at i atiatiske og indiske kjøkken tilsett hvert krydder hver for seg og freses sammen med løk og sitrongress i litt olje. Underveis tilsettes palmesukker og limesaft. Hønsebuljong og soyasaus. Tomater og Kokosmelk. Også bruker de den sausen på enten kylling, lam. grønnsaker eller skalldyr. Og servers med ris og nanbrød, og eventuelt en salat til. Karri paste brukes ikke! Men heretter en hot chillisaus som heter Sambal Oelek. I forskjellige retter.  For dette vet jeg for jeg har sett på Matkanalen. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...