Gå til innhold

Hva er et elektron?


Anbefalte innlegg

Hei! Jeg jobber med en skoleoppgave, og trenger å vite hva et elektron er. Hva det blir brukt til, hvordan det blir brukt og hvordan det blir oppdaget til. Hvilke problemer var det før elektronet ble oppdaget? Hvilke problemer/løsninger førte oppdagelsen av elektronet med seg?

 

Takker så mye for alle svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Første jeg fant på wikipedia.

 

Elektronet er en elementær subatomær partikkel med en negativ elektrisk ladning. I et atom er kjernen av protoner og nøytroner omgitt av elektroner i en elektronkonfigurasjon. Ordet elektron ble først brukt i 1894 og har sin opprinnelse i det greske ordet ἤλεκτρον, som betyr rav. Elektrostatisk ladning kan skapes ved å gni rav med dyreskinn. -on-endelsen, som er felles for navnene på de fleste subatomære partiklene, ble brukt i analogi til ordet ion.

Elektroner i bevegelse utgjør elektrisk strøm som kan brukes til å måle mange fysiske egenskaper. Elektrisk strøm over tid er en form for energi (elektrisitet) og utnyttes som en praktisk måte å utføre arbeid på.

Variasjoner i elektriske felt som skapes ved varierende antall elektroner og forskjellige konfigurasjoner i atomer bestemmer de kjemiske egenskapene til elementene. Disse feltene spiller en grunnleggende rolle i kjemiske bindinger ogkjemi.

Hver gang vi har endret vår oppfatning av elektroners vesen, har grunnen vært lagt for ny teknologi. Dengang elektroner ble oppfattet som små planeter i bane i et miniatyr-solsystem, oppfant man den elektriske motor, lyspærer ogtelefonen. Da man gikk over til å se på elektroner som utgangspunkt for stråling, fikk man oppfinnelser med navn etter radiation (engelsk for «stråling»), slik som radar og radio. I foreløpig siste runde, der man har oppdaget elektronenes evne til å teleportere (forsvinne for å dukke opp igjen et helt annet sted), fikk vi datamaskinen.[1]

Lenke til kommentar

Det er uendelig mye lettere å forstå slike elementære ting ved å se en eller flere av de alskens videoene som forklarer det på f.eks youtube.

 

Det å lære hvordan du kan finne frem informasjon på internett er kanskje det aller viktigste du kan lære på skolen, og jeg anbefaler å prøve så hardt man kan. Det er kanskje dne beste lærdommen du kan lære.

 

Og er det spesifikke ting, ja så kanskje det kan være bryet å spørre andre, som f.eks her på forumet. Du er ikke den eneste som kommer for å spørre om helt elementære ting, og da på generell basis bare ønsker å bli opplært. Og det blir spørt om om og om igjen, og er svært lite givende for alle andre.

 

Mer spesifikke spørsmål og tolkninger derimot, kan være lærerikt å diskutere, og det forumet er til. Ikke som en universelt skolesystem hvor alle må jobbe gratis med de samme kjedelige repetisjonsforklaringene.

Lenke til kommentar

Det som er spennende med elektroner, er at de (sannsynligvis) traverserer alle mulige veier fra A til B når de beveger seg. Altså ikke bare den korteste vei. Nei, de er innom Afrika. Månen. Solen. Andre galakser.

 

Og kaféen på universets ende, da.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det som er spennende med elektroner, er at de (sannsynligvis) traverserer alle mulige veier fra A til B når de beveger seg. Altså ikke bare den korteste vei. Nei, de er innom Afrika. Månen. Solen. Andre galakser.

 

Og kaféen på universets ende, da.

Men det gjør jo jeg også...

Lenke til kommentar

Tja, hva er et elektron?

 

I skolebøker fremstilles det som en liten klinkekule som farer rundt atomkjernen i en sirkulær planetbane. Hvis det var slik kunne vi faktisk sammenlignet hydrogenatomet med vårt eget solsystem, der sola er protonet i hydrogenatomkjernen og dvergplaneten Pluto er elektronet. Både størrelsesforhold og innbyrdes avstand er noenlunde korrekt. Men dessverre, planetbanefremstillingen er en overforenkling.

 

For elektronet farer ikke rundt kjernen slik en planet vandrer rundt sin moderstjerne. Hvert elektron er bare en slags kvantemekanisk mulighet innenfor et område i atomet som kalles en elektronsky. Der er elektronet overalt samtidig.

350px-Electron_orbitals.svg.png

 

Og i likhet med fotonet har elektronet en pussig dobbeltnatur, det er både partikkel og bølge samtidig, noe det berømte dobbelspalteeksperimentet i kjernefysikkens barndom viste:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...