Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Bli frisk fra sosial angst


Gjest Slettet-lYlo5C

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-lYlo5C

Hei

Jeg lurer på hvor stor sjanse det er å bli kvitt sosial angst helt? Eller er det slik at jeg mest sannsynlig kommer til å ha det for resten av livet? Kom gjerne med erfaringer

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Bruker-182691

Vanskelig å definere sosial angst, tror egentlig at alle har det, det er masse press om å prestere på den sosiale arenaen. Mange av de som gjør det godt sliter nok med stress e.l, men ikke vet jeg. Selv lever jeg et flott sosialt liv, samtidig som jeg foretrekker å være usosial til tider. Likevel ser jeg på meg selv som bra nok siden jeg har sosiale ferdigheter som kreves for å skaffe jobb, venner eller relasjoner. Jeg er fornøyd, og det er vel det det handler om når det kommer til sitt.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-lYlo5C

Har gått til forskjellige psykologer, og driver forsatt med det. Skal snart begynne på medisiner, men medisiner demper vel bare symptomer og bedrer ikke angsten..

Lenke til kommentar

Psykofarmaka er et tveegget sverd. Du må selv vurdere hva som er din vei i dette. Klarer du deg uten er det best, men om du ikke ser noe annet alternativ så er det en mulighet.

 

Du kan godt få dempet dette, men det kommer som regel med en kostnad. Veldig vanskelig å vri bare en ting i hodet med medisin siden alt er så sammensatt. Det du gjør med medisin er jo å jobbe på ganske grove biokjemiske reguleringsprosesser som er ekstermt sammensatte.

 

Hordan dette føles vet du ikke før du har prøvd medisiner, og det er derfor vanskelig å vurdere for deg. Den erfaringen må du gjøre deg selv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du blir bedre. Hvis du har hatt det lenge skjønner jeg at det virker mørkt, også fordi det kan komme flere plager som depresjon osv. Da blir man, som nicket ditt sier, pessimistisk. Vanskelig å si om terapeuten sammen med deg har gjort god nok innsats for å rettferdiggjøre oppstart med medisin. Kun basert på interesse så er mitt synspunkt at medisiner er siste utvei, men vet at medisiner og psykoterapi har vist seg å være ganske effektivt i noen tilfeller.

Endret av jadaimorgen
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-lYlo5C

Har ikke hatt det sånn veldig mange år, men vanskelig å tro at ting blir bedre når man er midt inni det. Psykologen sier også at medisiner er siste utvei, men at det kan være det hjelper litt i tillegg til samtaleterapi.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-lYlo5C

Ja skjønner det! Hadde nok ikke ville hatt noen medisiner etter noen minutter hos fastlegen akkurat, så dette er noe som har blitt vudert i en stund. Er veldig klar over ulemper, men jeg tenker at så mye verre kan det ikke bli akkurat nå så det å prøve kan ikke skade så alt for mye.

Takk for svar :)

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-grkpmGQW

Hei

Jeg lurer på hvor stor sjanse det er å bli kvitt sosial angst helt? Eller er det slik at jeg mest sannsynlig kommer til å ha det for resten av livet? Kom gjerne med erfaringer

 

Det kommer helt ann på din egen innstilling. Hvis du har sosial angst og bestemmer deg for å unngå mest mulig sosial kontakt som følge av det så kan du bare glemme å bli kvitt det. For å bli kvitt sosial angst må man utfordre den.

 

Hvordan utfordrer man sosial angst, jo man tar små men målrettede skritt mot å bli mere komfortabel i sosiale situasjoner.

 

Dette kan gjøres på mange måter, men det første jeg ville gjort er å identifisere problemet ditt. I hovedtrekk vil jeg dele dette i tre punkter hvor man kan ha en eller flere av disse.

 

1. Man er ukofomortabel med øyenkontakt og har ett meget stresset kroppspråk i sosiale situasjoner.

2. Man er ukomfortabel med sin egen eller andres tale i sosiale situasjoner.

3. Man takler sosiale situasjoner helt greit, men skyr det for alt i verden.

 

Når du finner ut hvilke av disse du har, så er mye gjort. Har du nr 1 eller 2 så er disse lette å fikse når du først bestemmer deg for det. 3 er litt verre da det som regel er noe dypere enn som så bak det hele.

 

Hvis det nå skulle vise seg at du har 1 eller 2 kan jeg anbefale følgende lynkurs.

 

Hvordan bli kvitt sosial angst på en uke?

 

Dag 1. Øyekontakt v1

 

Gå ut blandt folk, på butikken, byen, etc, men jeg anbefaler uansett ett sted hvor det er lyst, så ikke gjør dette på gata om kvelden. Målet er å ha øyenkontakt i lenger enn ett halvt sekund med 3 personer, hvordan vet du at det varte lenger enn et halvt sekund? Du vil føle det som ekkelt eller unaturlig å se så lenge fordi det antagelig er lenger enn du ser til vanlig.

 

Dag 2. Øyekontakt v2

 

Gå ut blandt folk, målet denne gangen er å ha øyenkontakt med 3 personer og minst 2 av disse skal du prøve å få til å se vekk før du ser vekk. Litt som stirreleken.Trikset her er å møte blikket til personen, men fortsatt holde ett avslappet og gjerne forsiktig smile, ikke for mye, ikke for intenst. Hvis dette er vanskelig, prøv å se deg selv i speilet, analyser ditt eget kroppspråk.

 

Dag 3. Åpent kroppspråk.

Gå ut blandt folk, oppgaven er å skape en situasjon der det er naturlig at en fremmed person sier "hei" til deg uten at du sier noe som helst først. Nå klør du deg sikkert i hode og tror at dette blir vanskelig, men jeg skal love deg det er egentlig ganske lett bare man vet å benytte seg av kroppspråket sitt. PS: butikkansatte gjelder ikke da de ofte sier hei til folk uansett.

 

Ett triks her kan være å bruke hendene, eller lene seg tilbake, eller gå rolig og forsiktig mot noen i ett rolig miljø.

 

 

Dag 4.

Gå ut blandt folk, si hei til en fremmed. Ganske selvforklarende, men her gjelder det å velge rett situasjon så vedkommende faktisk er klar over hva som faktisk skjer. Anbefaler litt roligere steder å gjøre dette på, gjerne en park eller ett mindre crowded kjøpesenter. Unngå å si hei før dere har møtt blikket til hverandre.

 

Dag 5.

Ha en kort samtale med en fremmed. Samme triksene som på dag 4, bare prøv å hold kroppen din og blikket ditt rolig. Beveg deg saktere enn vanlig spessielt i det du skal til å si de første ordene. Unngå å si den første linjen din før dere har hatt øyenkontakt.

 

Dag 6.

Se deg selv i speilet, smil, lag grimaser, vær komfortabel med ditt eget kroppspråk i 10 minutter, samtidig som du tenker på hva du har gjort de fem siste dagene.

Gå på og se tilbake på alle som ser på deg og prøv å være den som slipper blikkontakt sist, prøv også å legg merke til hvor mange som faktisk ser på deg iløpet av en dag.

 

Dag 7.

 

Svar på denne posten og fortell hvordan det gikk!

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-lYlo5C

Takk for tips! Men tviler på at jeg blir kvitt den så fort. Vet ikke helt om jeg klarer å gå på byen(ha fått beskjed at angsten ikke skal være for høy heller) så øver på å bare gå på enkle butikker for tiden. Men kommer garantert til å teste ut tipsene dine :)

Lenke til kommentar

Ingen (direkte) erfaring med lege her, kun selvopplevde saker.

 

Min sosiale angst (mye mer en redsel for alt generelt, og ikke spesielt knyttet til det "sosiale") bunner i det man ville kalt "traumatisk barndom" med alt i fra månedlige innbrudd i barnedomshjemmet til død i aller nærmeste familie. Har godt over et tjuetalls individuelle saker som jeg har fått anbefalt å besøke psykolog for. På toppen av det ble jeg hjertesyk i 15 års-alderen og var (det alle trodde den gang) nær døden fler ganger. Har alltid vært redd for å få anfall etter det.

 

De verste tidene var et strekk på litt over et år hvor jeg ikke turte å gå ut, jeg turte ikke kjøre trikk av klaustrofobiske årsaker, jeg kunne ikke prate med folk fordi jeg var redd for å måtte unnskylde meg hvis jeg fikk et anfall, og turte ikke gå på badet engang fordi jeg var redd for alt. Noe som innebærer å ligge inne på rommet med låst dør 23 timer i døgnet. Dette på tross av at jeg tidligere alltid har vært god i idrett og gjennom hele livet en "6-er-elev" i gym. Samtidig var/er jeg redd for at alle rundt meg skal dø nesten hele tiden. Lang historie kort:

 

Jeg fikk et jobbtilbud som innebar at jeg måtte reise en 2 ukers tur til Los Angeles da jeg var 21 år. Det var mye penger og en mulighet som gjorde at jeg ikke klarte å si nei, og etter den turen var alt borte. Jeg gruet meg hver dag noe så jævlig før avreise, men utenom to opplevelser i LA med litt angst var alt borte. 2 uker tidligere klarte jeg såvidt gå ned på butikken.

 

Det skal sies at jeg fikk et lite tilbakefall etter at hjertet låste seg litt igjen denne sommeren. Etter det har jeg stadig blitt dårligere psykisk og er tilbake i en slags ond sirkel nå som jeg vet bare kan "kureres" ved å ignorere det. Allikevel vet jeg at det ikke er sånn det funker. Eneste løsningen for meg de siste 6 månedene har vært å være full hver eneste dag.

 

Poenget mitt er: Ja, du kan bli frisk fra (sosial) angst.

Endret av niko.
Lenke til kommentar

Hei

Jeg lurer på hvor stor sjanse det er å bli kvitt sosial angst helt? Eller er det slik at jeg mest sannsynlig kommer til å ha det for resten av livet? Kom gjerne med erfaringer

 

Oppsøk behandling som eks kognitiv terapi, det er best..

 

Hvis det ikke bedrer seg med god oppfølgning gjennom psykiatrien så kan man vurdere medikamenter.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-lYlo5C

Vet ikke helt har egentlig bare gått der og de har stilt meg spørsmål jeg knapt klarer å svare på. Klarer ikke åpne meg skikkelig så blir mest " vet ikke" "kanskje" og ting i den duren. Har iallefall hatt det slik at jeg eksponerer meg for minst 3 ting fks mellom hver time jeg har. Er egentlig bare psykologen selv som har sagt at medisiner kan være med på å hjelpe litt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...