Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Fordeler med førstepersonsfortelling?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg vil tro at en fordel med dette er at det blir lettere å forstå jeg-personen. En vil vel se verden slik jeg-personen ser verden. Beskrivelser og oppfatninger av verden utenfor jeg-personen vil derfor kunne fortelle noe om denne jeg-personen og ikke bare om den ytre verden. En får muligheten til å se verden fra en annen persons ståsted og dette burde vel gi et optimalt grunnlag for empati.

 

Jeg burde klart en bedre svar, men det er lenge siden jeg har hatt noe om dette. Jeg mislikte dette med personal og autoral synsvinkel og alle variantene av disse.

Lenke til kommentar

Har du googlet førstepersonfortelling?

 

 

http://www.skoleforum.com/stiler/rapport/det.aspx?id=7448

6 Hva oppnår en forfatter med å bruke en førstepersonsforteller?
Forfatteren oppnår da å få ett veldig stort innsyn i denne personen, som leserne utvikler sympati får. Det kan også være spennende å følge denne personen, som det helt sikkert vil være mulig å kjenne seg igjen i.

 

http://www.studenttorget.no/index.php?show=5157&expand=3795,5151,3374,5157&artikkelid=572

1.person-fortellinger kalles også jeg-fortelling eller jeg-synsvinkel. Det er viktig å ha klart for seg at jeg-personen og forfatteren ikke er identiske. Denne synsvinkelen gjør det lett for leseren å identifisere seg med hovedpersonen i teksten og bli nysgjerrig på hvordan det går med ham eller henne. Alt som blir fortalt, blir vurdert ut fra fortellerens personlige oppfatninger, som blant annet er avhengig av vedkommendes alder, kjønn, miljø og sosiale bakgrunn. Men som lesere får vi bare vite en versjon av hendelsene.

 

http://www.daria.no/skole/?tekst=9380

Jeg-fortelling

I noen fortellinger deltar fortelleren som person i handlingen, og dette kalles førstepersonsfortelling eller jeg-fortelling. Han/hun kan være fortellingens hovedperson eller biperson som bare har opplevd begivenhetene på avstand. I en slik fortelling vil personen som forteller, prege det som skal fortelles, og vi har bare fortellerens ord å holde oss til. Det kan være at fortelleten ikke forteller alt, eller kan bevisst/ubevisst skjule noe.

Fortelleren har heller ingen adgang til det indre i de andre personene i historien. Dette er en fortellerteknikk som bringer leseren helt nær jeg-personens måte å tenke, føle og oppleve på. En episk tekst med jeg-forteller er særlig egnet til å formidle innsikt i et enkeltmenneskets sjel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...