Gå til innhold

Kjøp av Alaskan Malamute


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg trenger en god kløvhund og en god turkompis, men også en god kompis innendørs så jeg har sett på Alaskan Malamute.

Jeg har ikke mye erfaring med Alaskan Malamute så trenger råd og tips.

Her er litt om meg så dere vet sånn ca hvordan muten vil ha det hos meg:
Jeg bor i skogen, mye ute villmarken med mye overnattinger, få naboer, mulighet for stor hundsgård, mange kamerater med gråhund, jemt og drever, jakter elg og småvilt, jeg har vokst opp med hund i familien så mye erfaring med hund, men har aldri vært eier av hund selv, vanlig arbeidsdager på 7,5 time, men ofte mye overtid så krever at hunden klarer seg selv, har mulighet for hundepass hvis det trengs.

Høres jeg ut som en rett eier for Alaskan Malamute?

Her nummerer jeg spm slik at det er lettere å svare på dem:
1. Hva er det første jeg burde se etter i en valp/foreldre?
2. Fordeler og ulemper?
3. Trenger den mye sosialisering?

4. Klarer den seg alene igjennom en dag i hundsgården uten å bli stresset?

5. KAN den bli agressiv ved feil oppdragelse?

6. Er den lett lært? Burde jeg starte med "sitt", "ligg" osv i tidlig alder?

7. Vet det er en flokkhund, men jeg skal kun ha en hund, er det dumt med Alaskan Malamute da?

Hva er din erfaring med Alaskan Malamute?
Skriv gjerne ned alle dine positive og negative erfaringer med muten :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

La meg si det sånn; du høres ut som en langt mer passene malamute-eier enn veldig mange andre ;)

 

Jeg er ikke direkte "ekspert" på akkurat den rasen, men kan jo prøve å gi deg noen tips basert på hva jeg tror jeg vet;

 

1. Her er jeg på tynn is for rasen spesielt, men mer generelt er kanskje det viktigste når du evt besøker et valpekull å se på hvordan foreldredyrene oppfører seg overfor deg, og dernest hvordan valpene forholder seg til deg, eller mennesker generelt. Trekker de seg unna og er usikre, bør du slå på radaren og tenke gjennom det. Du vil ikke ha en så stor hund som er usikker på folk. Men, merk at valper gjerne går gjennom en periode der de er usikre på det aller meste uten at det nødvendigvis betyr at de vil være sånn for alltid, derfor vil det være mer naturlig å se på foreldrene etter dette.

 

2. Jeg ser generelt veldig få ulemper med å ha hund ;)

For Malamute spesielt så vil nok kanskje den største "ulempen" tror jeg være at det er en hund som krever en del av deg, ift aktivitet og liknende. Til gjengjeld har jeg inntrykk av at dette er hunder som kan bli svært allsidige, du får en som både kan trekke deg gjennom skiløypa til vinteren, være en utholdende og tålmodig turkompis, OG et godt selskap i sofaen på lørdagskvelden ;)

 

3. Jeg tror ikke den trenger mer sosialisering enn de fleste andre hunder? Her er det jo litt opp til deg selv hvilken hund du vil ha. Om du bor på landet kan det være en ide å reise litt rundt, inn til byen og la valpen få oppleve en del merkelige ting som busser, tog, forskjellige typer mennesker og hunder, i tidlig alder. Da generaliserer de veldig, og sosialisering/miljøtrening gir størst utbytte i tidlig alder. Men om du sikter inn på den typen hundehold jeg får inntrykk av at du vil ende med, ville jeg ikke stressa altfor mye med den sosialiseringa (ikke kutt det helt ut, da) - skal du ikke ha by-hund, trenger du strengt tatt ikke at den holder kjeft uansett hva den ser på.

 

4. Med god og riktig trening, ja.

 

5. ALLE hunder kan, uten unntak, bli aggressive om de behandles feil.

 

6. Her er det snakk om mer rasespesifikt og jeg er ikke skråsikker - men jeg har ikke fått inntrykk av at disse er de største sirkushestene. Her får du deg nok først og fremst en turkompis og ikke en LP-champion, men enkel hverdagslydighet som sitt, bli, ligg og liknende bør ikke være problematisk om du jobber riktig. Men ja, ville nok starta tidlig, gjerne med en gang. Det er egentlig ingen grunn til å vente med slikt, uansett rase.

 

7. Nesj. Du og han kan godt utgjøre en god nok flokk alene ;)

Endret av jonlem
Lenke til kommentar

1. I foreldre bør du se etter et solid stamtre, men ikke så mye mer, da de sjeldent er innavlet. I stamtreet bør du bare se etter så foreldrene ikke blir nevnt i flere generasjoner.

 

MEN den spennende parten er valpen! Det er det viktigste. Her gjelder det ikke å finne "hva skal jeg se etter i valpen?", det er enklere å tenkte slik; "hvilken valp skal jeg ikke ha?". Valpene du ikke vil ha, ABSOLUTT ikke vil ha, av Malamutes, Siberan og Alaskan generelt er de som er tilbaketrukne (ikke sammen med de andre valpene), redd ved berøring osv. Poenget er at du må ta en av de "vanligste" valpene du finner. Disse får mye mer personlighet enn de du ikke skal ta, de kan bli en enorm belastning, da psykiske vansker strekker seg fra valpestadiet som hund (tilbaketrukken, aggressiv osv). Det er jo det som ofte skjer når folk skal ha "hund for første gang", man må ha den søteste og mest spesielle - der igjen ender det i skillsmisse og omplassering.

 

2. Fordelen med Malamute (kommer litt an på hvor aktiv du er), er at du går lange turer ofte. Men en malamute skal helst ha 2x 30 minutters gåturer, og 1x 1 times gåtur. Dvs 2x 30m på morgen og kveld og 1x 1 time på dagen etter eller før middagen. Det er en del du bør lese om foring av hund, da fordøyelsessystemet til huskyer og malamuter er litt annerledes enn andre bikkjer sitt system. De bør spise etter trening, og en time etter aktivitet og aktivitet en time etter at de har spist.

 

Turgåingen jeg nevner er et minimum. Da jeg hadde min Siberian, så gikk jeg 3x 1 timers turer for å få han fornøyd, varierte med litt forskjellige psykisk krevende utfordringer som agility, spor og søk for å få han til å bli fornøyd og sliten! Disse hundene er virkelige drivmaskiner. Fordelen med Malamute er at de er hakket mer sofagris enn en Siberian.

 

Den største ulempen din er overtiden. Malamute og generelt trekkhunder er flokkdyr med sterkere flokkegenskaper enn de fleste andre hunder. Det vil også si at de lettere utvikler seperasjonangst, så alenetreningen bør være solid de første ukene du er hjemme med valpen (gradvis vise at det ikke er farlig at du drar bort).

 

3. De trengar masse sosialisering. Både i form av deg som gir muten oppmerksomhet, og at bikkja får sosialiseres med andre hunder, så du slipper å få trøbbel med overnysgjerrig hund. Det fine med muten er at når de har sett litt av andre hunder, så er de ikke interessert etter en periode. De er såpass rolige rundt mennesker og andre hunder ved mange nok møter. Ta med hunden overalt!

 

4. Stress kan behandles på mange måter, finnes leker du kan fylle med leverpostei og putte i fryseren, som bikkja fortsatt slikker på når du kommer hjem, og det er f.eks. noe du kan gjøre for å roe ned hunden. Men om du er solid med sosialisering, ufarliggjøring og hjemmealenetrening fra starten av, så ser jeg ikke hvorfor den skal bli stresset om den er trygg. Du bør ha hundehus, da dette blir et såkalt "fristed", om du har hunden ute i hundegård. Det kan ofte forebygge stress, og skape en trygg omgivelse.

 

5. Selvfølgelig. Det kan alle hunder. Tenk litt på deg selv. Hunden blir ofte som eieren. Skriker du og hyler på bikkja, kaster bikkja veggimellom etter nakkeskinnet, så ja, da vil du få en aggressiv hund. Men dersom du er tålmodig, snill og bestemt (ikke det samme som å straffe), så vil du få en ufattelig flott hund. Jeg kan anbefale deg å kjøpe et par bøker av Turid Rugaas (ikke skyt hunden og en bok om hundekroppsspråk, som også lærer deg mye om oppdragelse av hund, men jeg finner den ikke igjen her, så jeg husker ikke hva den heter).

 

6. Nei og ja. Det kommer an på hva du vil lære hunden. Sitt og ligg går fint i en tidlig alder, men jo senere du begynner, jo mindre lydig vil hunden bli. Du kan f.eks. aldri gå uten bånd med en malamute etter 5 mnd alder, da jaktinnstinktet er rimelig sterkt. Han vil prøve å stikke av, ved stor sannsynlighet. Ellers er de lettlært. Det finnes jo filmer på youtube av at de lærer seg å si hele setninger og flere forskjellige ord. Men de krever litt mer tålmodighet enn en schæfer som fort blir brun på tunga for en godbit.

 

7. Både ja, og nei. Siden du skal ha den i hundegård, kan det være dumt i mine øyne. Du bør heller ha bikkja innendørs.

 

Edit: Så ikke at det kom et like langt knallsvar overfor, som nevner mye av det samme!

Endret av Trollfjes
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...