Gå til innhold

[Løst] feilsøking av rør forsterker!


Anbefalte innlegg

hei! jeg lurte på hvordan du feilsøker en rør forsterker? :) er en kamerat av meg som har en el gitar rør forsterker så leverte han den inn og de byttet bare rør men den same pipelyden komme nå også.... så han spurte og jeg ville prøve å feilsøk den...

 

så tengte jeg at jeg kunne jo prøve:) tengte me ein gong e sikkert bare en kondensator som e gåen... men når jeg skudde den opp for å se etter noe som var gåen så såg alt helt fint ut (skal sjekke bedre i morra)

 

så lurte jeg på om noen har noen tips/ting jeg skal gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei. Du kan ikke bare se på kondensatorene og tenke at "de ser bra ut". Det er ikke slik man tester kondensatorer.

Men dersom forsterkeren virker og har en ulyd mens den virker, så er det første jeg tenker at det kan være en rørsokkel som er litt laus, dvs at det ikke klemmer nok rundt pinnene på rørene, eller at det er skittent i rørsokkelen - det kan irre der over tid pga luftfuktighet osv. Da er det rengjøring som gjelder, og klemming av de klemmene i rørsokkelen. Da bruker du noe til å skraper rent inni sokkelen, og f ex en syl til å bende litt på de klemmene som klemmer rundt pinnene, sånn at de blir trangere i hølet, som de sier om damene :D

 

Min andre tanke er at det kan være et potmeter som har blitt dårlig, dersom karbonbanene på et potmeter blir slitne, blir det ulyd. Sjekk om lyden varierer ut fra skruing eller kakking på en knott, så finner du ut. Potmeterne er gjerne generiske typer av typiske verdier, 100k, 250k, etc.. samtlige er LIN utenom volum som gjerne er LOG.

Lenke til kommentar

Jeg hadde en veldig høy pipelyd i min rørforsterker engang (fult volum). Viste seg at ene kondensatoren i feedback pathen på forsterkeren var defekt. Som sagt vanskelig å se om de er ok da.

Vær forsiktig når du måler i forsterkeren! Min har 400VDC. Tar du ut rørene og skrur den på kan det ta lang tid før kondensatorer i power supplien larder seg ut. Om du skal måle, fest jord på voltmeteret i forsterkeren et sted (med mindre du vet at den er av og alle kondensatorer er utladd), ta venstre hånd og putt den i lomma på buksa, bruk venstre hånd og den andre proben til å måle rund (tips som stod i bygge manualen til min forsterker).

Lenke til kommentar

takk for alle tipsen! :D skal prøve det med røren ;) (han har just kjøpt nye rør så tror ikke det er noe med selve rørene å gjøre.....

 

 

har lest at vis en kondensator er ødelagt så bulder det opp på toppen og/eller ligger det vekse rundt... så skal sjekke nøye igjennom alle kondensatorene ;) men er den noen andre måter jeg kan finne ut om de er gåene eller ikke?

 

har ikke så mye peiling på rør forsterker så vet ikke hva som er store elller små.. .menne denne har igjaffal 3 son korte rør og 2 litt lengre rør ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...