Gå til innhold

Båndtvang


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er det brudd viss hunden ikke springer ned i vegen?

 

Mellom 1. April og 20. August vil det være det uansett, så lenge hunden ikke er holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt slik det står i Hundeloven. Merk at det er hundelovens formulering, det kan også være utvidelser av dette lokalt - noen steder er det helårs båndtvang.

 

Videre vil det nok være et spørsmål om hvor hardt man skal tolke eller håndheve hundeloven. Den sier blant annet rimelig tydelig at du kun kan ha hunden din løs om den blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for alminnelig ferdsel. Om du har hunden løs på gården din og ikke har den under oppsyn slik at den potensielt kan løpe på veien og skremme folk, vil det kunne være et brudd på hundeloven.

I tillegg er det det generelle aktsomhetskravet i §3, som gir deg ansvar for at din hund eller ditt hundehold ikke skal være til "urimelig ulempe" for folk, og avverge at hunden skaper utrygghet for andre.

 

Slik jeg ser det, kan man i ytterste konsekvens si at om hunden din er løs på gården uten tilsyn og folk som går forbi på veien føler seg truet av denne, vil det kunne være ditt ansvar å sikre hunden - også selv om den går løs på privat eiendom eller aldri har bitt noen (hittil).

 

Det er ikke enkelt bestandig å være hundeeier (jeg har to selv altså..), men det er samtidig noe viktig i det å anerkjenne enkelte menneskers redsel for hund (og andre dyr, forsåvidt) og ta hensyn til det. For deg er det en billig forsikring mot krav om avlivning å slenge opp feks en løpestreng du kan bruke når du ikke selv er til stede og kan ha grei kontroll på bikkja.

Endret av jonlem
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...