Gå til innhold

ferdskriver, lov for arbeidsgiver å sjekke hastighet?


Anbefalte innlegg

I disse personverns-tidene.

Har arbeidsgiver lov å sjekke ferdskriver for å se hvor fort man har kjørt?

La oss si en har kjørt alt for fort, ofte, og det ikke er etter AG policy, så det blir en reaksjon pga det.

 

For å sjekke kjøre/hvile også for den del, men er ferdskriver til for at AG skal kunne sjekke, eller/og er det kontrollmyndighetene den egentlig er myntet på?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan dessverre ikke svare på om han har lovt å sjekke hastighet. Hvorfor skal du kjøre for fort? Hva med å holde deg innenfor fartsgrensene, istedenfor å få en hel yrkesgruppe til å fremstå som fartsglade idioter? End of moral-preik.

 

Dog det jeg kan svare på er om han kan sjekke kjøre- og hviletider, og ja det kan han, faktisk er han pålagt til å gjøre det. Finner han brudd skal han gi deg en skriftlig advarsel. Dog dette blir i liten tilfelle praktisert i Norge for tiden, dessverre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hvorfor skal du kjøre for fort? Hva med å holde deg innenfor fartsgrensene, istedenfor å få en hel yrkesgruppe til å fremstå som fartsglade idioter?

 

? - Hvem har sagt at jeg kjører for fort?

Det er et spørsmål og som dukket opp under en samtale, der en fortalte at hans 'små-sjef'(er) var notorisk frampå og sjekket skiva fra bilen han vanligvis brukte, når andre kjørte den. Hvis noen var over lovlig hastighet, så fikk de så ørene flagret.

 

Da ble det litt interesant å få vite om det er hans rett å kontrolere dette, eller om han med dette er med å bryter loven selv.

Lenke til kommentar

Regelen er at den som registrerer informasjon ikke senere kan benytte denne informasjonen til noe som er uforenlig med det opprinnelige formålet, jfr. personopplysningsloven pgf 11.

 

En fartsskrivers raison d'être er kontroll av at kjøre-/hviletiden overholdes, jfr. forskrift om kjøre- og hviletid. Dette er en plikt som skal kontrolleres av politi og vegvesen, men kontrollobjektet er både foretak og sjåfør. Arbeidsgiver har en plikt til å sørge for at tiden overholdes, en plikt som kan utledes av arbeidsmiljøloven og forskrift om arbeidstid innenfor vegtransport.

 

Kontroll med at arbeidstaker har overholdt vegtrafikkloven mer generelt faller trolig utenfor dette opprinnelige formålet, og er dermed ulovlig bruk av (sensitive) personopplysninger.

 

Det er ikke dermed sagt at du slipper unna advarsler eller endog oppsigelse hvis bedriften til tross for dette benytter seg av informasjonen.

Lenke til kommentar
Det er ikke dermed sagt at du slipper unna advarsler eller endog oppsigelse hvis bedriften til tross for dette benytter seg av informasjonen.

Hvis det er ulovlig bruk, så vil vel dette være usaklig oppsigelse?

 

Men på den andre side - sjåfør vet at han blir logget på skiva - han vet policy til firma, altså å opptre korrekt offentlig, lovlig osv - Så alle parter vet jo om det.

 

Jeg trodde også muligens det var slik at 'det trolig faller utenfor' og blir ulovlig bruk, men sannelig ikke lett å vite fra eller til på akkurat denne.

Lenke til kommentar

Men her ble det vel også slått fast at det var ulovlig bruk egentlig, men at de tillot det likevel. Her var det også dokumenforfalskning/svindel ovenfor AG iom at timelister ikke samsvarte med loggen. Ganske alvorlig.

 

Blir ikke det mer alvorlig ovenfor AG, enn fartsoverskridelse der andre enn AG egentlig skal kontrollere? (generelle trafikkregler)

Lenke til kommentar

Nei, en oppsigelse begrunnet i at du bedriver ulovlige aktiviteter med bedriftens eiendeler vil være saklig. Spørsmålet er om bedrifter har adgang til å benytte opplysninger de ikke lovlig kunne skaffet, men likevel har, i vurderingen. Dette har domstolene sagt ja til.

 

Vel, nå gikk aldri denne saken til Norges Høyesterett, så prejudikat er ikke satt, men det kan vel likevel ha blitt satt en viss presedens når denne slauren tapte sin sak om usaklig oppsigelse etter GPS-overvåking.

 

Litt lite oppdatert? Den saken gikk til Høyesterett, og Høyesterett avsa dom i arbeidsgivers favør i i januar i år.

Lenke til kommentar
Litt lite oppdatert? Den saken gikk til Høyesterett, og Høyesterett avsa dom i arbeidsgivers favør i i januar i år.

 

Veldig lite oppdatert der ja. Takker for oppdateringen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...