Gå til innhold

Forkurs ingeniør - erstatte karakterer?


Maarudn

Anbefalte innlegg

Jeg skal ta etårig forkurs for ingeniør. Jeg har generell studiekompetanse, og trenger bare matte og fysikk for å oppnå realfag kompetansen jeg trenger.

 

Vil det være noe vits i å ta norsk og engelsk på forkurset for å satse på bedre karakterer enn de som er på vitnemålet fra før? Eller blir forkurset som et eget vitnemål?

 

20% av plassene på ingeniørstudier er jo reservet til folk fra forkurs. Om disse 20% gjelder de som har tatt hele forkurset er det jo en god grunn til å ta alle fagebe selvom man har mulighet for fritak.

 

Og til slutt: Vil norsken være som på vgs? Særemne innlevering og masse diktanalyser?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå gikk jeg aldri forkurs, men jeg tipper nok at forkurs bare blir som at du tar ekstra fag på VGS. Altså, havner alt du nå har oppnådd på et og samme vitnemål som da utgjør gjennomsnittskarakteren din + ekstra poeng, som jo totalt er det du vil kjempe for å komme inn andre steder.

 

Om du har veldig dårlige karakterer kan det jo hende du kan øke gjennomsnittet, men egentlig så ville jeg kanskje fokusert på realfagene. Det er de du faktisk vil trenge på ingeniørutdannelsen din, og jo bedre du er her, jo lettere og bedre vil det bli på ingeniørutdannelsen.

 

At det er 20 % reservert til forkurs betyr jo bare at selv om forkurselever ligger under på gjennomsnittet av de som ellers søker, så er det mulig å komme gjennom fordi dere må bestå av minst 20%. Aka. Er det få folk på forkurs. Si f.eks 20 stykk, og 100 plasser på ingeniørstudiet så kommer du inn uansett hva gjennomsnittet ditt blir.

 

Er det 30 stykk på forkurs og 100 plasser så vil 20 av dere komme inn, og de ti siste med dårligst karakter vil "sloss" mot resten av alle andre folk som søker.

 

Det er nok ikke slik at at det er 20 % av forkurset som er garantert videre. Ja, med mindre det er så mange forkurselever som det er plasser på ingeniørlinja, og alle skal gå samme ingeniørlinje. Høyst usannsynlig med andre ord.

 

Som sagt, det går nok helt sikkert bra. ;) Ingeniørlinjene i landet er generelt ikke de linjene med høyest snitt, men har vel etter hva meg er bekjent ganske høy droppout-rate. Og dette er ofte fordi realfag tar knekken på mange. Så ta å gjør realfagene så godt du kan, og så får du bare se ann om det er verdt å forbedre norsk/engelsk (antar selvsagt du har disse fra før). Spesielt hvis du er villig til å flytte på deg, så vil du nok komme inn på minst en ingeniørlinje som du ønsker.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

At det er 20 % reservert til forkurs betyr jo bare at selv om forkurselever ligger under på gjennomsnittet av de som ellers søker, så er det mulig å komme gjennom fordi dere må bestå av minst 20%. Aka. Er det få folk på forkurs. Si f.eks 20 stykk, og 100 plasser på ingeniørstudiet så kommer du inn uansett hva gjennomsnittet ditt blir.

 

Det stemmer. Jeg ser nå at på de fleste ingeniørstudier er det under 20% fra forkurs som søker, og slipper dermed konkurranse .

 

Om jeg bare tar matte og fysikk må jeg skaffe meg en jobb utenom, pga jeg bare får 50% studielån da.

 

Vurderer og ta hele forkurset. Noen som har tatt det som kan fortelle litt om hvordan de andre fagene utenom realfagene er? Blir det mye ekstra jobbing, eller går disse fagene greit ved siden av realfagene?

Lenke til kommentar

Hei! Fullt forkurs vil erstatte VGS karakterene dine helt, men kun om du søker videre til ingeniørstudier noe jeg antar du skal. Har selv gått forkurs så er 100% sikker på dette, forbedret snittet mitt med 0,5 på denne måten selv!

 

Ellers er Norsk og Engelsk meget lette fag, de er ikke helt som VGS der jeg gikk forkurs, mer rettet mot ting du kan få bruk for som ingeniør som formelle brev, jobbsøknad, møtehold, fagutrykk osv, men utover det veldig lik. Vi brukte samme lærebok som VGS. Måtte ha særemne.

 

Teknologi og Samfunn var for oss ett halvt år med Bredriftsøkonomi og ett halvt år med Kjemi, men dette var en avgjørelse klassen tok i fellesskap, tror ikke det er en fastsatt læreplan i det faget.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Dette er en eldre tråd, men ettersom Forkurs for Ingeniør og maritime høyskolestudier er ganske aktuelt i disse dager, kan jeg fylle på litt for andre brukere.

Forkursets pensum er omtrentlig tilsvarende det man ville hatt av krav, om fagene var tatt på fra gymnaset. Forkurs har eget pensum-materiale, men jeg er ikke sikker på om samtlige studiesteder benytter dette pr dags dato. Undervisningen og derav arbeidskravene i norsk, engelsk og Teknologi & Samfunn - er betraktelig mer fokusert på de områdene man har større sannsynlighet for å benytte, som ingeniør(student). Litt analyse er det i Norsk og Tek&Samfunn, men det har mye større fokus på sakprosa, argumentasjon og rapporter/formelle skriv - enn lyrisk og episk diktning. Særemne blir det nok alikevel.

 

Avhengig om hvordan man står stelt med karakterer og kvalifiserende fag fra før av, må dette med fullt forkurs eller fritak i ett eller flere fag - være en individuell vurdering. Husk at forkurs-kvoten KUN gjelder for studenter med fullt forkurs. I Matematikk og Fysikk er det såpass mange arbeidskrav, at der er det et gjerne lite slingringsmonn. I de resterende fagene, må samtlige arbeidskrav være godkjente for å komme opp til eksamen. Kjemi-biten i ordinært forkurs er blitt kraftig redusert. Husk dette hvis du vurderer studie med kjemi-krav - da må kanskje dette tas som tilleggsfag (/privatist).

 

Forskjellige studiesteder kan ha forskjellige "opplegg", men ved HiST er det nå KUN karakteren ved avgangseksamen som teller. IKKE bruk dette til å hvile på lauvbær i løpet av studieåret. Som nevnt over, et gitt antall / samtlige arbeidskrav, må være bestått for å få ta eksamen. Arbeidskravene er lagt opp for å være pedagogisk lærerike, og gi deg en god pekepinn om hvor du ligger i terrenget. En del av disse vil du ha anledning til å korrigere, om du skulle få "ikke godkjent" - det er derfor viktig at du møter / leverer samtlige arbeidskrav - selv om det ikke holder til godkjenning. Det vil være ett oppsummerende arbeidskrav kort tid før eksamen (pr.fag), for de som mangler ett. Dette vil dekke hele studieårets pensum.

Fullt forkurs innebærer et enormt pensum på kort tid. Man må være klar for å gi 110%, 120% av dette året. Progresjonen er såpass høy at det er lite rom for å "falle av", og ta seg inn igjen. Om det skjer - fokuser på hva som skjer "nå" i undervisningen, prøv å raskt jobbe deg inn litt, og så event. gå tilbake å få med deg det du mistet. Ettersom hele pensumet skal gjennomføres i samme studieår, er forkursets eget studie-materiell lagt opp etter emner først, foran "moduler" / vanskelighetsgrader. Man jobber seg gjerne fra A til Å med f.eks. algebra, før man går videre til neste emne. På grunn av dette, er det viktig å henge med - for det er lite tid til å beske gamle emner. Normen for Matematikk er gjerne 1 til 2 delkapitler pr dag, ved fullt forkurs. Repetisjon og mengdetrening er det fint lite tid til - så dette MÅ du gjøre, og på egen hånd. Regn med minimum undervisning 08-16, leksearbeid 3-4 timer daglig (snitt, inkludert repetisjon). Regn også med å være temmelig utmattet når "skoledagen er omme".

Pass på å komme inn i en "nazi" rutine tidlig, og finn eller etabler en studiegruppe raskt. Fritid og alt annet, må komme etter prioriteringsrekkefølgen: Studie, Mat, Søvn, Det er ikke alltid ideelt med "kun epler av samme sort" - men pass på at alle i gruppa er deltagende og aktive - og hjelpa går alle veier.

 

Prøv å sette av tid til noe helt uten relasjon til studiene, men fleksibelt mht timing. Uten noe utenfor studiet, blir man fort utbrent og ****** møkka lei. Og når dette skjer - være forberedt på det, og legg en "kriseplan" for hvordan å håndtere slikt.

Pr våren 2014, er det i Matematikk og Fysikk, ca 25-30% stryk på eksamen. Brorparten av disse har stått på i løpet av året. Ha dette i bakhodet før man tar seg "ferie" i studietida, eller bare "chiller" en stund. Når eksamenstida kommer - husk at kropp og sinn må være med for både å konsumere og presentere læren. Kjenn dine begrensninger, og hvil godt like før eksamen. Det hjelper fint lite om alt er pugget og lært, om man er helt utmattet og utslitt imellom ørene når man sitter og tar eksamen. Eksamen er gjerne lagt opp slik at man må prioritere og disponere tiden riktig. Ofte blir det ikke tid til å gjøre alt helt og fullt ut som man bør. Man må derfor legge seg opp en prioritering, etter hva som teller hvor mye, hva en er sterk på og hvor tidskrevende oppgavene er.

Husk all utregning og figurer! Man kan ofte hente en god del poeng på fullstendig og tydelig utregning, selv om svaret ble feil - om man viser at man har har forstått emnet og kan prosessen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...