Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Regler ved kjøp og salg av moped


mortente

Anbefalte innlegg

Hei

Har noen spørsmål angående en moped jeg solgte nettopp. Kjøperen ringte idag tilbake, og sa han ville heve kjøpet. Grunnen til at han vil heve kjøpet er at han er 17 år og egentlig ikke fikk lov og kjøpe moped av sine foreldre og han påstår at han som 17 åring ikke får registrert mopeden uten samtykke fra foreldrene (mopeden er avregistrert og står uten skilt).

Har han rett til og heve kjøpet?

Må man være over 18 år for å kunne registrere en moped?

 

hvis det viser seg at han kan heve kjøpet, kan jeg som selger kreve kompensasjon for henting av mopeden igjen? Måtte ta en rimelig dyr ferge for å levere den, pga at jeg kjørte med henger.

 

Håper på noe hjelp her.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selv om han bare er 17 år og foreldrene etter et kjøp sier at dette får han ikke lov til, er det mer selgers skjønn om du hever kjøpet eller ikke. Så lenge han er over 15 år er han selv ansvarlig for avtaler hvor han sier seg enig i å kjøpe en vare direkte av en selger.

 

Men om han vet dette, er usikkert. Jeg ville sagt at kjøpt er kjøpt.

 

Dessuten, en moped kan registereres på seg selv så lenge man er eier av denne. Her er det ikke fastsatt noen aldersgrense.

Lenke til kommentar

Normalt kan man ikke heve et kjøp med mindre det er noe galt med kjøpsavtalen. Men her er det noe galt med kjøpsavtalen: Den ene parten er mindreårig. Mindreårighet er en sterk ugyldighetsgrunn, slik at det i utgangspunktet ikke spiller noen rolle om du kjente til alderen eller ikke.

 

På dette området kom det ny lovgivning fra 1. juli 2013, og denne lovgivningen endret sentrale regler. Det avgjørende for om gammel eller ny lov gjelder er når kjøpsavtalen ble inngått.

 

Er kjøpsavtalen inngått på eller etter 1. juli og den mindreårige betalte med en gang (med kontant eller bank) er avtalen bindende uten videre, med mindre det var holdepunkter for at du burde forstått at den mindreårige ikke kunne disponere midlene, jfr. vergemålsloven 2010 pgf 14 første ledd. At den mindreårige selv i etterkant opplyser at han ikke får lov av foreldrene sine er ikke avgjørende når avtalen er inngått etter ny lov.

 

Burde du forstått at han ikke kunne disponere midlene risikerer du at vergen/fylkesmannen ikke godkjenner avtalen. Om konsekvensene av dette, se nedenfor.

 

Dersom den mindreårige ikke betalte med en gang har du ytt kreditt. En slik avtale er ikke lovlig, og en ulovlig avtale kan ikke påberopes overfor noen. Dette er felles både etter 2010-loven og 1927-loven.

 

Er kjøpsavtalen inngått senest 30. juni kan vergen - ikke den mindreårige, vergen - gå fra avtalen (nekte å godkjenne avtalen). Dette innebærer at den mindreårige skal gi tilbake mopeden, og du skal gi tilbake kjøpesummen. Unntaket for midler brukt ved eget arbeid eller stilt til egen rådighet gjelder ikke i saker der vergen har forbudt den mindreårige å bruke midler til visse formål, jfr. vergemålsloven 1927 pgf 33 annet ledd første punktum.

 

Eventuelt erstatningsansvar for den mindreårige eller foreldrene må vurderes etter skadeserstatningsloven.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...