Gå til innhold

Hvordan stiller de ulike partiene seg i forhold til EU og EØS?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...
  • 3 uker senere...

økonomisk krise , faktisk? Økonomisk krise kommer av flere faktorer , men Norge er avhenginge av om ikke EU , men EØS! Der fåt man tilgang til en rekke fordeler i det indre EU marked. Dette er veldig viktig!!!

EØS gir en rekke fordeler, men uten noen form for mulighet til å stemme på hvilke fordeler vi kan få, eller eventuelt hvilke ulemper vi kan slippe. Norge blir diktert av EU gjennom EØS. Hadde vi vært medlem i EU hadde vi sluppet det. :)

 

 

Og den økonomiske krisen har ikke noe med medlemskap av EU å gjøre. USA er ikke medlem i EU, og de slet så det holdt. Å ha Euro som valuta, slik som Hellas, Spania, osv., er en helt annen sak.

Endret av ehs5
Lenke til kommentar

For å si det slik: Nå er situasjonen den at de fleste nye lover for Norge, blir bestemt av EU.

Da er det legitimt å stille spørsmålet om vi fremdeles er en selvstendig nasjon, eller om vi trenger en grunnlovsendring for å forkaste den delen av grunnloven som hevder at vårt rike skal være selvstendig.

 

Og dette er faktisk et spørsmål som opptil flere stiller seg - uavhengig av partitilknytning.

Lenke til kommentar

Jeg er sterk motstander av EU og EØS. Hvordan stiller de ulike partiene seg i forhold til dette?

Venstre er positive men vil ikke melde inn Norge i EU uten en folkeavstemning der folket er klart for EU. Så lenge det ikke er folkeavstemning vil Venstre stemme nei til å melde inn Norge i EU hver gang det kommer opp på stortinget...

 

Uansett: Jeg selv er positiv til EU. Jeg har samme syn som Unge Venstre, som da er følgende:

EU

Unge Venstre vil at Norge skal være en del av det europeiske demokratiet og være med på å forme kontinentet vi er en del av. Norge bør ha ambisjoner utover sine egne grenser og ta del i det arbeidet som gjøres for klimakutt, demokrati og velferd for alle europeere. Derfor vil Unge Venstre at Norge skal søke om medlemskap i EU.

 

 

Norge er tett knyttet til EU gjennom Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS), Schengen-samarbeidet, EUs forsvarssamarbeid og en rekke andre programmer. Disse avtalene sikrer i stor grad norske borgere de samme rettigheter og muligheter som EU-borgere, men Norge står uten representasjon på de politiske arenaene der mange av de viktigste beslutningene for vårt samfunn blir tatt. Medlemskap i EU vil gi norske borgere demokratisk representasjon og del i det europeiske fellesskapet.

 

 

EU har siden opprettelsen bidratt til å skape stabile demokratier og velferd for europeere. Det økonomiske samarbeidet har skapt arbeidsplasser og velferd, kravene om demokrati og individuelle rettigheter har bidratt til fred og trygghet mellom medlemslandene. Dette samarbeidet bør Norge også ta del i for å jobbe for mer åpenhet og effektivitet i EU, samt påvirke de områdene hvor norsk politikk er mer bærekraftig.

 

I en globalisert verden kan ikke små land isolere seg fra omverden, og særlig ikke sitt eget kontinent. Utfordringene vi møter i det 21. århundre er for store for nasjonalstatene. Klimakrisen, matkriser, global migrasjon, internasjonale konflikter og human trafficking er eksempler på utfordringer som løses bedre i fellesskap enn alene.

 

Det er svært viktig for Unge Venstre å bevare lokaldemokratiet. Beslutninger må tas på det best egnede nivå, og så nærme den enkelte borger som mulig. Noen oppgaver løses best lokalt, andre på europeisk nivå. Derfor trenger vi EU.

 

Unge Venstre vil ha et samlet, demokratisk og grenseløst Europa som er åpent og inkluderende overfor omverdenen og som tar globalt ansvar for de utfordringer som verden står overfor.

 

Unge Venstre vil:

− at Norge skal søke om medlemskap i EU

− at EU sin rolle styrkes på de politikkområdene som trenger europeisk styring

− EU bør utvides til å omfatte alle europeiske stater som oppfyller kravene til demokrati, menneskerettigheter og en fungerende markedsøkonomi.

− at Europaparlamentet skal plasseres permanent i Brussel

− at Kommisjonen skal utgå fra et flertall i Europaparlamentet
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...