Gå til innhold

Noen som kan svare på noen trykk-koker spørsmål?


Gjest medlem-82119

Anbefalte innlegg

Gjest medlem-82119

Leste en liten oppgave som handlet om en trykk-koker. Kjenner ikke til detaljene, og har ingen erfaring med dem, så bet meg merke i to påstander:

 

1 -Det stod at lavere koketemperatur medførte lengre koketid. Energien man sparte på å varme opp lavere, ville man bruke på å koke lengre. Trodde koking var koking, definisjonsmessig, og når det stod på pakken at innholdet skal koke i f.eks 10 minutter så var koking koking. Det var det visstnok ikke.

 

2 -Det stod også at flere bakterier kunne overleve når koketemperaturen ble senket. Igjen, trodde koking var koking og at bakterier som ikke tålte koking ikke tålte det uansett. Det var det visstnok ikke.

 

Så, stemmer det da at koketiden øker og flere bakterier overlever når man senker koketemperaturen selv om vannet koker? Er det da mer riktig å se på energien man bruker på å koke, isteden for selve kokingen, dvs at man trenger x mengder med energi for å koke noe og den energien man sparer på oppvarmingen brukes på koketiden?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er ganske viktig også når man er på fjelltur på skikkelig høye fjell. Kokepunktet til vann synker, og koker på kanskje 80 grader (er ikke sikker på spesifikke temperaturer i høyda), så man TROR bakteriekulturene er knerta, men de er ikke det. Dette gjelder da ikke trykkokere, men bare som eksempel.

 

Samtidig er poenget med trykkoker at det du koker utsettes for høyt trykk. I noen eksempler så vil det du koker utsettes for trykk på over 80,000 psi (som tilsvarer 5-600 atm om jeg ikke tar helt feil), og dette gjør mye av jobben med å få fjerna bakteriekulturene.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Ja, har bare koblet kokingen med, ja, et det koker og hatt det som et mål i seg selv. Uvant tanke at noe koker uten å koke.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Mulig dårlig skrevet, men poenget var at vannet i en trykkkoker kokte ved 70 grader pga trykktilførselen.

 

Sånn i praksis betyr vel det at om man kjøper en pakke mat som skal koke i 10 minutter, så gjelder ikke dette om man koker på høye fjell eller med trykkkoker.

Lenke til kommentar

Du vil aldri få flytende vann varmere enn kokepunktet, da blir tilført energi brukt til å gjøre om vannet til gass isteden for å øke temperaturen.

Poenget med en trykk-koker er at vann koker ved høyere temperatur i den, fordi den øker trykket i kjelen, og dermed koker maten fortere.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Da må det vel være noe galt med svaret i oppgaven. Der ble det skrevet at trykket senket kokepunktet slik at vannet kokte ved lavere temperatur, og lavere temperatur på vannet gjorde at koketiden økte tilsvarende.

Lenke til kommentar

Da er nok oppgaven din feil :)

 

Økt trykk gir økt kokepunkt for vann. En autoklav som er en trykkoker beregnet for sterilisering har ved 1 bar overtrykk (2 bar absolutt trykk) et kokepunkt på 121 °C. Etter noen minutter ved denne temperaturen/trykket er det meste dødt :)

 

Dampmaskiner opererer ved mye høyere trykk og temperaturer. Ved feks et trykk på 40 bar har du et kokepunkt på ca 250 °C.

 

Husker vi gjorde et eksperiment på skolen. Vi kokte vann i en liten glasskolbe over gassflamme. Når det kokte godt skrudde vi av gassen og satte på ei skrukork. Det vill da fortsette å koke i kolben når denne ble nedkjølt i kaldt vann. Selv når vannet i kolben var blitt "fingervarmt" ville det koke når kolben ble avkjølt.

 

Dette skjedde pga. at kokingen over gass fjernet all lufta og erstattet denne med damp. Når så korken var på så var det eneste som fylte tomrommet over vannet damp. Ved å kjøle ned flaska med kaldt vann ville dampen kondensere og skape et vakuum (dampen i tomrommet kjølte seg ned raskere enn vannet under), som igjen gjorde at vannet begynte å koke, selv på lave temperaturer.

Endret av madammim
Lenke til kommentar

Da må det vel være noe galt med svaret i oppgaven. Der ble det skrevet at trykket senket kokepunktet slik at vannet kokte ved lavere temperatur, og lavere temperatur på vannet gjorde at koketiden økte tilsvarende.

 

Er du sikker på at det ikkje står at lavt trykk senker kokepunktet, for det er det som skjer.

 

Lavt trykk gir lavere kokepunkt for vann, og det er umulig å varme opp vann til høyere temperatur en kokepunktet. Det fører til at det tar lengre tid å koke mat.

 

En trykkoker sperrer inne vandampen når vannet begynner å koke, og da øker trykket. Da kan vannet varmes opp til høyere temperatur enn 100c, og matlagingen går fortere enn i en vanlig kjele

Lenke til kommentar

Lavt trykk senker koketemperaturen, og høyt trykk hever koketemperaturen.

 

Det finnes gryter som koker med lavere trykk og, de skaper et vakum i gryten (saladmaster). Det oppnår de ved å først øke temp til kokepunkt, så skrur de ned på varmen igjen, og dermed sørger de tette lokkene og den synkende temperaturen til at noe vakum oppstår. Dermed kan det koke på 70-80 grader.

 

Trykkoking øker temperaturen ved økt trykk, og dermed kokes grønnsakene raskere pga høyere temperatur. Du skaper da en hurtigere oppvarming.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Oppgaven var som følger:

 

En energisparende gryte får vann til å koke ved 72 grader istedet for ved 100 grader ved å øke trykket i gryta. Oppgaven spurte da hvorfor man ikke sparte energi ved dette.

 

Svaret var da:

 

Energien som spares ved at vannet koker ved lavere temperatur brukes når koketiden blir lengre.Den lave temperaturen fører også til at enkelte, kanskje skumle bakterier, overlever.

Endret av medlem-82119
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...