byggbygg Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Hallo jeg går på videregående og bor på hybel. Til middag spiser jeg vanligvis brødskive eller landgang. Hva kan jeg lage til middag som er billig og godt? Har et helt kjøkken og bruker det ikke. Lenke til kommentar
HansiBanzi Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Omelett, havregrøt og diverse gryteretter, enten hjemmelagde eller fra pose. Hjemmelaget pizza er også temmelig billig, og om du har fryser kan du lage store porsjoner saus og bunn som du fryser ned. Da tar det ikke mye lenger tid å lage hjemmelaget pizza enn å steke en grandis. Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Kjøttdeig og pasta, krydres med salt og pepper etter behov. Lasagne koster rundt en 100lapp i innkjøp, og varer fint i to-tre dager. Hører at noen kaller suppe mat, også. Lenke til kommentar
Ruarcs Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 (endret) Hallo jeg går på videregående og bor på hybel. Til middag spiser jeg vanligvis brødskive eller landgang. Hva kan jeg lage til middag som er billig og godt? Har et helt kjøkken og bruker det ikke. Kjøttkaker, poteter og brun saus. Lag til 3-4 porsjoner vist du har fryser, litt "lettere" å lage litt større kvantum. Poteter er som kjent billig. Det samme er spagetti. Pannekaker. Fiske/pølsegrateng. Lapskaus. Det meste blir faktisk ganske rimelig når du lager det selv, og det smaker like godt vist du fryser det rett etter det har blitt kjølig. Det aller meste i alle fall. Har du en liten fryser så kan du kjøpe kjøtt som er satt ned i pris pga datovare. Fryser du den så er den holdbar i flere måneder til og du får tilgang på mye billigere kjøtt en hva du ellers får. Så koker du pottisser og saus til. Hvor billig var det egentlig snakk om? Ris og pasta er vel det billigste, men du vil kansje ha noe litt mere smakfult?hehe. Stekte pølser, poteter og kålstuing og saus er jo en billig rett. Pølsene fra farmen koster bare 24kr for 900gr så en pakke pølser holder jo til flere middager. Endret 6. juni 2013 av Ruarcs Lenke til kommentar
Xprez Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 vel fantasien setter grensene, det du må tenke på er å finne tilbud på kjøtt osv på et par kilo som du kan posjonere opp og fryse ned til andre dager å på den måten så kan du lage deg billigere måltid. Lenke til kommentar
Ruarcs Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Har du ikke fryser så burde du kjøpe deg en liten en, den tjener du fort inn igjen når du får mulighet til å kjøpe inn tilbudsvarer og fryse ned. Vist du lar tilbudene, og ikke minst datovarene, styre innkjøpene og valg av mat til en viss grad så kan du få veldig billig mat. Men det forutsetter fryser. Lenke til kommentar
norskgoy Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Mye godt å lage, men det er basert på noe grunnleggende faktum; Ønsket tid å bruke på matlaging (kunnskap om matlaging er også viktig her) Ønsket tid å bruke på planlegging (innkjøp, nytten vs tidsbruk på lete etter tilbud) Økonomi pr middagsrett (budsjett) Spesielle behov (mattoleranse, allergier osv) Hva slags smaker en liker/ikke liker Kroppens behov Et annet viktig moment er å lære seg hvilke porsjoner en trenger for å føle seg forsynt. Dette har med å ikke bruke for mye råvarer som senere må kastes. Dette er dyrt i lengden. Derfor kreves det litt planlegging, f.eks at en råvare som brukes på dag1 også kan benyttes til en annen rett på dag2. Dessuten vil "sultfølelse" medføre at man ofte kjøper mer utenom budsjett, samt at man har en tendens til å kjøpe "ulønnsomme" matvarer som metter fort og galt. Det er også en god ide og invistere i noen basisråvarer. Som f.eks olje, krydder, pasta osv. Varer som har en god holdbarhet, og som en bruker ofte. Dermed vil det bli mindre handling, og en vil da kun fokusere på varer som ofte har tilbud i de forskjellige butikker (frukt&grønt, kjøtt, fisk). Som nevnt ovenfor er frysemulighet en god invistering. Da en kan ved tilbud kjøpe inn større kvanta av varer som en bruker jevnt og trutt. Dog, det er en balansegang, da man ofte kan kjøpe inn for mye. Men dette er erfaring en vil opparbeide seg. Ellers er en god, mettende og sunn oppbygging av middagsrett noe ala dette (del av tallerken); 1/4 kjøtt/fisk/proteinkilde 1/2 grønnsaker 1/4 potet/ris/pasta/karbohydratkilde Men det viktiste angående økonomi, er det helt grunnleggende at alt av innkjøp blir konsumert. Det lønner seg da å kjøpe i kvanta og lagre/fryse ned porsjoner. Men det krever ganske mye innsats i en kort periode (f.eks 1 dag avsatt til å lage mat til resten av uka). Da vil prisen pr rett bli så lav at det nesten ikke er til å tro. Men de fleste anser det som ett ork. Dessuten, jo mer maten er "prosessert", jo dyrere vil den bli pr rett. Uansett. Fisk med bein>filetstykke. Men det er forsåvidt herlig enkelt å kjøpe filet enn stykke med bein i, selv om det tar maks 1 min å renske beina. 2 Lenke til kommentar
Ruarcs Skrevet 6. juni 2013 Del Skrevet 6. juni 2013 Fullgod middag til rundt 20 kr er ikke så vanskelig vist du følger norskgoy sin "oppskrift". Og da er det skikkelig mat. Men det er et ork som sagt, men når man kommer inn i de gode vanene og får erfaring med hvor mye man skal kjøpe inn av gangen så blir det en fin rutine som sparer deg penger og gir deg et godt kosthold. Folk har ofte dårlig kosthold men er ikke klar over konsekvensene av dette. Når folk med dårlige kostvaner greier å bytte dette ut med et sundt kosthold så opplever mange en mye bedre konsentrasjon, bedre selvfølelse, bedre søvn osv. Lenke til kommentar
Dr. Brodsky Skrevet 8. juni 2013 Del Skrevet 8. juni 2013 (endret) Lag store porsjoner med tomatsaus og frys ned. Billig, godt og kan brukes til veldig mye med enkle justeringer. Basisoppskrift på tomatsaus: Finhakk løk, hvitløk, gulrot og selleri og fres dette i litt olivenolje. Når løken er blank og myk tilsetter du tomater og lar dette koke i minst 15 minutter. Krydres med salt, pepper, litt kajennepepper og god olivenolje. Denne sausen kan med enkle justeringer brukes til pizzasaus, tomatsuppe, pasta, moussaka, bacalao, tomatisert fiskesuppe, taco, diverse gryteretter osv. Bare fantasien som setter grenser. Med litt indisk krydder og kokosmelk har du plutselig en fin base til en indisk gryte. Svinekjøtt, kylling og diverse fisk er ofte veldig billig. Kjøp mye og frys ned når du finner gode tilbud. Endret 8. juni 2013 av Phileas Fogg Lenke til kommentar
Zetheus Skrevet 9. juni 2013 Del Skrevet 9. juni 2013 Høres ut som en god base til tomatsaus det, skal prøve den selv neste gang. Selv har jeg brukt en enda enklere variant, fritt etter Trond Moi. Da bruker jeg en boks hakkede tomater, litt salt, to teskjeer oregano, litt basilikum, timian, hvitløk og løk. Tilsetter så inn en halv desiliter rapsolje mens jeg visper. Har mye de samme bruksområdene, men krever ikke steking på forhånd. Bruker den til pizza, pasta, gryterett og lignende. Den over har litt videre bruksområder. Lenke til kommentar
Dr. Brodsky Skrevet 9. juni 2013 Del Skrevet 9. juni 2013 Skal du slå på stortrommen kjører du også på med friske urter, laurbærblad, rødvin og kanskje en liten skje sukker. Sammen med hjemmelaget pasta og kjøttboller toppet med parmesan og litt persille blir dette fantastisk...men kanskje ikke så billig... Lenke til kommentar
vesleengen Skrevet 9. juni 2013 Del Skrevet 9. juni 2013 Så lenge man tenker på at det ikke koster dobbelt så mye å lage mat til dobbelt så mange, og at man er litt pro aktiv og følger med på tilbud så er mye av det økonomiske rundt mat i boks. Anbefaler absolutt brukbar fryser. Da kan du feks lage store porsjoner med Bolognese og så porsjonere dette i terninger som du raskt kan smelle i panna og varme mens pastaen koker. Det optimale er å finne mat du liker, men som kan lages i større batcher som du kan ha i 2-3 dager/fryse. Kjøp stor forpakning med en gang (så lenge kiloprisen er riktig kontra den lille forpakningen) og del opp i poser og rett inn i fryseren, Feks karbonader, svinekoteletter, og pølser. Lenke til kommentar
Horrorbyte Skrevet 4. juli 2013 Del Skrevet 4. juli 2013 Som nevnt over, er bolognese kjempefint å fryse. Det er mange ulike oppskrifter, men jeg kan skrive hvordan jeg lager det: Varm opp en panne med litt olivenolje. Tilsett finhakket løk, hvitløk, gulrot og stangselleri og la det surre i noen minutter. Brun kjøttdeig eller karbonadedeig på høy varme og tilsett i pannen med grønnsakene. Kjør tomater, kan godt være fra boks for å gjøre det billigere, med en stavmikser eller blender, og hell det i pannen. Tilsett litt tomatpuré og kraft/fond/buljong/vann. Ha i noen laurbærblad (ja, det er viktig) og litt sukker. Smak til med krydder etter eget ønske. Jeg bruker mye forskjellig, men det viktigste er salt. La det småkoke til ønsket konsistens. Angående mengder, så tar jeg det litt på slump. 400 gram kjøtt til en boks tomater, og en løk, en gulrot og en stang med selleri, er et godt utgangspunkt. Mengde væske som tilsettes avhenger av hvor lenge du vil la det koke. Noe av kjøttdeigen/karbonadedeigen kan byttes ut med medisterdeig, og har man bacon passer det fint med finkuttet bacon i panna. Server med en form for pasta. Man kan få grei spagetti til en billig penge, men her er det mye å velge mellom. Topp med litt ost om du ønsker det, gjerne Parmigiano Reggiano (det trengs ikke så mye, så prisen per porsjon blir minimal selv om kiloprisen er høy). Kan fint serveres med salat og/eller brød ved siden av. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå