Gå til innhold

Luftgevær, sikteteknikk og "holdover"...


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg kjøpte for en måned siden en Gamo Socom 1100, som er et noenlunde kvalitets-luftgevær med utgangshastighet på 335m/s med blykuler, og 400m/s med alloykuler.

 

Jeg kjøpte det uten kikkertsikte, men oppdaget fort at jeg traff jo ikke en 5cm blink på 10 meter en gang!

Jobbet hardt med innskyting, og traff jo av og til blink, men noen samling var det jo aldri snakk om. På 30meter var "samlingen" på iallefall 30cm.

 

(Jeg er ingen skytter, men det skal sies at jeg i militæret (for en del år siden) var en av de bedre, med god samling og mange innertiere på 300meter med AG3 uten kikkertsikte. Så jeg vet litt om pusting, anlegg og avtrekk osv.)

 

Så nå kjøpte jeg kikkertsikte, en Optima 3-12x 44AOE.

Nå skal det bli vei i vellinga, tenkte jeg... Men nei! Samlingen ble ikke noe bedre!

 

Kulene jeg bruker er Walther Copper impact 4.5mm 0,47gram

 

Jeg forstår ikke at en kule, etter å ha gått helt bent i geværløpet, og har oppnådd en slik høy hastighet, kan "skjene ut" så langt til siden sånn helt av seg selv på så kort hold! Jeg mener, den treffer jo blinken etter en liten brøkdel av et sekund!

 

Siden jeg opplevde dette med både geværets eget sikte, óg kikkertsikte, kan det jo ikke være kikkertsiktet som er løst inni, eller noe sånt.

 

Geværløpet er riflet inni.

 

Spørsmål 1: Noen som har erfaring med slikt, og kanskje et tips?

 

Spørsmål 2: Finnes det noen sider på nett med en tabell eller graf som viser hvor mye man med luftgevær skal sikte over eller under målet, alt etter hvilket hold siktet er innskutt på, og hvor mye lenger unna (eller nærmere) målet er?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

All den tid du kunne skyte bra med en AG (med det dårlige avtrekket) og kan litt om skyteteknikk, tror jeg du får dra tilbake til forettningen og klage.

 

Men det første du kunne gjøre, var å skaffe andre kuler og prøve de.

 

30 meter er langt hold for mange luftgevær. Men dette virker rart, selv ikke på 10 m får du brukbar samling.

 

Stusser litt på dette med sikting over/under. Det finnes kanskje grafer, eller tabeller også for slike luftgeværkuler. Men det er da ikke nødvendig, med et slikt luftgevær. Det er ikke noe langtholdsvåpen. Hvis og når du får geværet til å gå brukbart, kan du stille inn siktet mitt på senter, på den lengste avstanden det er aktuellt å skyte på. Jeg kjenner ikke luftgeværet, men få slike luftvåpen (som du nevner) er sjelden pressise noe særlig utover 20 - 35 meter. Og da er kulebanen tilnærmet flat. Blir noe annet hvis du får det til å gå bra på 50 meter, men det er tvilsomt. Da kan du eventuelt teste med å skyte inn med litt "overhold", dvs. siktepunktet x-cm over siktelinjen. Og trene litt etter innskyting så får du rutine i det.

Endret av geco5
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Kan vel være kulene som er for lette kanskje... Har lest at jo høyere hastighet jo dårligere presisjon... uten at jeg helt ser hvordan det går til...

 

Jeg ser jo folk på youtube som lett skyter småfugl på 50-100m! (Nå legger jo de ikke ut videoene der de bommer, men likevel...) så jeg hadde håpet å få iallefall samling innenfor en vanlig luftgeværblink på 100m, når kulen har så god utgangshastighet.

Lenke til kommentar

Vet ikke hva de legger ut på youtube og jeg stiller meg undrende til, at de skyter småfugl på 100 meter (selv 50 meter), med et luftgevær av den typen du har! Selv en god salongrifle, har problemer med det. Vær også oppmerksom på, at det finnes langt kraftigere luftgevær ute i verden. Men kan til om med skyte bl.a. hjortevilt. Så det kan være veldig missvisene å sammenligne med det som ligger på youtube. Men slike luftvåpen er søknadspliktige, her i landet. Og i Norge, er det IKKE lov til å jakte med luftvåpen! Kun blinkskyting.

 

At en har truffet noe på langt hold, er ikke noe bevis for at våpnet samler godt nok, på den avstanden. Som du også er inne på. Hvis en klarer å treffe en trost på 1000m, med en 22 LR, vil den dø. Men egenspredningen er sannsynlig på flere meter, på det holdet. På 100m skal du ha ei god salongrifle (22LR), for å samle 3 skudd innenfor 5 cm, målt cc.

 

Kunne holdt et foredrag om kuler, kulekonstruksjon, hastighet, o.l., opp mot stigning på riflingen i et spesifikt løp, samt diameter på løpet, kontra kulediamer, kulehardhet, m.m. og hva dette har å si, for egenspredning. Men, det kan ha stor betydning! Det enkleste er, nevn problemet for de du kjøpte våpnet hos og prøv noen andre typer kuler. Men, selvfølgelig ikke de runde.

Endret av geco5
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Du får teste. Men det kan jo være en ide å kontakte de du kjøpte våpnet hos og høre med dem. Kanskje de har noe å annbefale.

 

Jeg kjenner ikke hverken produsent, eller typen du har kjøpt. Og det er noen ti-år siden jeg har skutt med luftgevær. Men til den prisen, burde du kunne klare samlinger ca 2 cm på 25 meter. Selv om ikke dette er et dyrt luftgevær og på langt nær et match våpen.

 

Et lite tips, kuler som ligger sammen i eske, får småskader og har heller ikke den samme tolleransene som match kuler. Hver kule ligger separat (eks festet til egne ark), så de ikke får skader i ytterkant. Men det skal ikke være nødvendig, å bruke de dyre kulene. Prøv heller kuler fra forskjellige fabrikat. De billigste er normalt de dårligste. Og det er egne tråder her inne, hvor du finner folk som er mer "upp to date", enn meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Først av alt: få ned hastigheten!

Velg noen tynger blykuler.

 

Etter hva jeg har lest, er det tullete å forvente presisjon når kulene når overlydshastighet siden kulen vil begynne å vibrere når den bryter lydmuren.

 

Prøv med litt ulike holdemåter(fast grep, løst "artillerihold" , etc ) . Er forskjell på krutt- og luftgevær og det er også forskjell på luftgevær.

 

Jeg har en samling på 1 cm på ca 10 meter med mitt gevær, så om det geværet du har er av noe kvalitet, så burde du klare lignende med kikkertsikte ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...