Gå til innhold

Store flommer: Kan ikke vannet ledes?


Anbefalte innlegg

Vi hører nå om voldsomme flommer i sentral Europa, der elvene Moldau og Donau har høyere vannstann enn på 500 år. Og klimaendringene gjør at slikt kan vi regne med framover.

 

Men hadde det vært mulig å lage kanaler eller røranlegg som kan avlede vannet sørover til utørkede områder i Afrika og rundt der? Det måtte vel helst ledes inn gjennom midtøsten da og ned til Sahara og de tørre områdene. Så hadde man jo fått utnyttet vannet til å skape masse dyrkbar jord.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Avlede vannet fra Donau og til Midt-Østen - eller Sahara? Vil nok si at middelhavet byr på den første utfordringen. Det er heller ikke slik at det går i nedoverbakke fra Europa til Sahara, slik at en må bruke kraft for å sende det. Avstanden er også stor.

 

Dermed, hvor mye hadde dette kostet?

Lenke til kommentar

Romerne konstruerte akvedukter for et par tusen år siden for å lede vannet slik du sier. Den lengste av de var 91 km. Med moderne teknologi kunne vi nok laget de mange ganger så lange.

 

Et av problemene med akvedukter er at det trengs en viss helningsvinkel for å få fart på vannet. Det vil si at man trenger fallhøyde fra der elvene skal tappes til der de skal tømmes ut. Jo lengre avstand vannet skal fraktes jo større fallhøyde trengs. Aqua Claudia har et fallforhold på 1:300. Skal du frakte vann fra Donau til Egypt via midtøsten trenger man en fallhøyde i størrelseorden dobbelt så høyt som mount everest, med samme helningsforhold. Dersom man bruker moderne teknologi, teflonbelagte superglatte rør med 15 ganger bedre helningsforhold så trengs fortsatt i størrelseorden 1 km fallhøyde.

 

Så skal vannet fraktes opp til den høyden. Det er ikke gratis.

 

Så skal du bore tuneller gjennom fjellkjeder og bygge opp under akvadukten alle plasser terrenget er lavere enn det akvadukten trenger. Det kan bli flere hundre meter høy akvedukt på store deler av strekningen. Det vil nok koste.

 

Man kan riktignok pumpe trinnvis og få elva til å holde bedre høyde over terrenget, men alt i alt trengs det fortsatt temmelig stor løftehøyde.

 

Åpne akvedukter er en stor smittefare. Fugleskitt og laang tid til bakterievekst. Lukkede akvedukter er også en stor smittefare grunnet bakterievekst, særlig i det klimaet der.

 

I tillegg vil fordampningen være betydelig, også i en lukket akvedukt. Uten å ha regnet på det trengs det ganske stor vannføring og liten overflate for å få noe vann frem i det hele tatt.

 

Spørs om det ikke er billigere å bygge avsaltingsanlegg for sjøvann og solkraftverk der man vil ha vannet og eventuelt pumpe det ut i et rørnett nær kysten.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...