delfin Skrevet 2. august 2013 Del Skrevet 2. august 2013 Rett meg dersom jeg tar feil. Sett at du har 2dl is på 0 gr og 2dl væske på 10 gr. Dersom rommet er nøytralt, vil væsken nå 5 gr og være åå 4dl. Du tar feil. Is og vann har forskjellig spesifikk varmekapasitet, og i tillegg trengs det forholdsvis mye energi for faseendringen is -> vann. Is er også lettere enn vann, så du vil ha mindre enn 4dl, men det er en annen sak. Lenke til kommentar
delfin Skrevet 2. august 2013 Del Skrevet 2. august 2013 FASIT: Gitt lang nok tid hvis du har en Cola i romtemperatur så vil Colaen ha 0 grader hvis det er is tilstedet. Scenario 1: Du har for lite is og isen smelter før Colaen når null grader. Scenario 2: Du har nok is og Colaen når null grader men vil ikke fryse fordi varmen tilført fra omgivelsene vil varme opp colaen (som nå er 0 grader) som igjen vil smelte isen. Dette burde alle som har hatt termofysikk fra VGS vite. HUSK: Temperatur er intensiv. Man burde heller bruke entropi, men det blir for komplisert for mange. For teknisk sett så er colaen null grader på overlfaten til isbiten og romtemperatur ved interfasen mellom cola og luft. Teoretisk sett tenker jeg du mener her Man vil ha en temperaturgradient, så colaen vil ikke ha romtemperatur "på overflaten", ei heller 0 grader ved isen. Så lenge cola har entropi vil ikke dette stemme. I en væske uten entropi, f.eks flytende helium, vil dette derimot være tilfelle da det ikke kan eksistere temperaturgradienter. Ellers er det jo ganske opplagt at colaen vil ende på 0 grader dersom det er nok is, og over 0 om det ikke er nok Lenke til kommentar
bjelleklang Skrevet 3. august 2013 Del Skrevet 3. august 2013 (endret) Teoretisk sett tenker jeg du mener her Man vil ha en temperaturgradient, så colaen vil ikke ha romtemperatur "på overflaten", ei heller 0 grader ved isen. Så lenge cola har entropi vil ikke dette stemme. I en væske uten entropi, f.eks flytende helium, vil dette derimot være tilfelle da det ikke kan eksistere temperaturgradienter. Ellers er det jo ganske opplagt at colaen vil ende på 0 grader dersom det er nok is, og over 0 om det ikke er nok Jeg glemte å legge til enheten celsius. Du snakker om kelvin selv om du ikke oppgir det. Hele poenget mitt er at det er temperatur gradienter, derfor er det meningsløst om å snakke om temperaturen til colaen hvis den ikke er ved likevekt. Endret 3. august 2013 av bjelleklang Lenke til kommentar
Korporal Kranium Skrevet 3. august 2013 Del Skrevet 3. august 2013 For ikke å snakke om at det da blir Burger King cola, altså vann med cola smak Vil tippe cola'en blir en 3 grader ved vanlig romtemp og en god del isbiter. Lenke til kommentar
Gjest Slettet-GlDE6z Skrevet 3. august 2013 Del Skrevet 3. august 2013 Man setter colaen i frysen, og tar den ut etter en viss tid, når den er kjølt ned til en kaldere temperatur enn frysepunktet, men fortsatt ikke har krystallisert seg. Hvor lang tid dette tar, må du bare prøve deg frem for å finne ut, da det kommer an på temperaturen og kjøleeffekten til fryseren din, samt hvor mye allerede nedkjølt mat du har der osv. Har gått på noen smeller der, lå en 12 pakning inn i frysen for å få de litt kald, skulle ta de ut eller 5-10 minutter. Endte opp med at jeg la de ligge i sånn en time og da var alle knust og drikken overalt. Lærdom, pass deg med flasker i frysen. Glassflasker vel og merke. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå