MassiveProd Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 (endret) Hei. Satt og tenkte på en ting. Hvis man har isbiter i colaen sin, vil ikke da colaen holde 0 grader når isbitene har smeltet? Noen som er enig eller uenig i påstanden? :-) Endret 26. mai 2013 av MassiveProd Lenke til kommentar
aklla Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 Spørs på en hel del faktorer, men i utgangspunktet helt uenig. Isbiter senker temperaturen, men ikke nødvendigvis til 0. Men, om du har veldig mange isbiter og gjerne ett kaldt rom kan de bli 0 grader ja. Lenke til kommentar
Heradon Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 Hvis colaen hadde holdt null grader vil den fryst til is. Jeg tror ikke du kommer lengre ned enn 3-6 grader. Lenke til kommentar
Dragavon Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 Hvis colaen hadde holdt null grader vil den fryst til is. Jeg tror ikke du kommer lengre ned enn 3-6 grader. Nei, cola er full av sukker som fungerer som frostveske. Den må ha minusgrader før den fryser. 2 Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 Isbitane har ein temperatur på nokre minusgrader, men det er for mykje energi i colaen til at temperaturen vil gå så langt ned. Eit anna problem er at omgivelsestemperaturen er rundt 20 grader, som heile tida varmar opp colaen og bidreg til å smelte isbitane. 2 Lenke til kommentar
Deluze Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 Det er som Zeph sier. I et tenkt eksempel med med normal rate isbiter mot vann vil energien isbitene tar opp for å smelte være langt lavere enn mengde energi som vannet må gi fra seg for at temperaturen senkes til 0*C. Hvis det var lav nok temperatur i rommet, kald nok cola, og stor nok masse isbiter i forhold til cola vil det derimot være mulig å oppnå 0*C eller lavere for et uvisst tidsrom. -Deluze Lenke til kommentar
Albatraum Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 (endret) Hei. Satt og tenkte på en ting. Hvis man har isbiter i colaen sin, vil ikke da colaen holde 0 grader når isbitene har smeltet? Noen som er enig eller uenig i påstanden? :-) Colaen kan ikke være like kald som frysepunktet for vann og samtidig smelte isbitene. Isen flyter på toppen av colaen og minker i størrelse etterhvert. Vanndamp vil kondensere på glasset og varme det opp, romtemperatur og ikke minst varme fra underlaget som glasset står på. Jeg er uenig i den påstanden. Edit: Jeg har selv et Cola spørsmål. Hvor kald er colaen i videoen under? 0 eller flere minusgrader? http://www.youtube.com/watch?v=j07SweYJTSM Endret 26. mai 2013 av Albatraum Lenke til kommentar
Multiverktøy Skrevet 26. mai 2013 Del Skrevet 26. mai 2013 har opplevd underkjølt Cola flere genger, den fryser med en gang du åpner den. Cola fryser ved ca 1-1,5 minusgrader celsius. Lenke til kommentar
Diskutant Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 har opplevd underkjølt Cola flere genger, den fryser med en gang du åpner den. Cola fryser ved ca 1-1,5 minusgrader celsius. Hvordan? Lenke til kommentar
Multiverktøy Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 slik som på youtube videoen ovenfor bare at man trenger ikke gjøre annet enn å åpne colaen Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 Det er som folk sier, kommer helt an på colaens volum og start-temperatur, omgivelsestemperaturen, isolasjon i beholderen og mengde is i forhold til cola. Det enkleste er å si at den blir iskald tips for kaldest cola: kald cola til å begynne med, isolert beholder, is Lenke til kommentar
Diskutant Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 slik som på youtube videoen ovenfor bare at man trenger ikke gjøre annet enn å åpne colaen Ja, men hvordan gjøres det? Lenke til kommentar
Reeve Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 Man setter colaen i frysen, og tar den ut etter en viss tid, når den er kjølt ned til en kaldere temperatur enn frysepunktet, men fortsatt ikke har krystallisert seg. Hvor lang tid dette tar, må du bare prøve deg frem for å finne ut, da det kommer an på temperaturen og kjøleeffekten til fryseren din, samt hvor mye allerede nedkjølt mat du har der osv. Dette skjer fordi det kreves en viss aktivasjonsenergi for å starte prosessen, og denne er høyere i rene væsker, enn om den har urenheter som den kan starte å vokse på. Lenke til kommentar
Albatraum Skrevet 27. mai 2013 Del Skrevet 27. mai 2013 Jeg søkt litt rundt på nettet og det stemmer at coca cola med sukker, fryser ved -1 grader når korken er åpnet. sukkerfri cola fryser på 0 grader. Fant en artig video med destillert vann på -21 grader. Lenke til kommentar
Flin Skrevet 29. mai 2013 Del Skrevet 29. mai 2013 Hei. Satt og tenkte på en ting. Hvis man har isbiter i colaen sin, vil ikke da colaen holde 0 grader når isbitene har smeltet? Noen som er enig eller uenig i påstanden? :-) Man man regne ut hvor mye energi man trener for å smelte en isbit. Det er ikke veldig vanskelig å regne ut, men jeg trenger noen tall for å gjøre det så jeg gidder ikke. La oss bare si at du trenger en energi mengde E. Så kan du regne ut, ved hjelp av varmekapasitet, hvor mye temperaturen til en gitt mengde cola forandrer seg hvis du trekker ut en energi mengde E. Det vil avhenge av temperaturen til colaen og isbiten, det vil også avhenge av hvor mye is og hvor mye cola du har. Lenke til kommentar
Reeve Skrevet 29. mai 2013 Del Skrevet 29. mai 2013 Vi kan prøve å regne det ut. Si du har et glass med 3 dl cola, med tre isbiter i, hver av isbitene er 3x3x3 cm, dvs. 0,81dl, eller ca. 80 gram is. Isen taes rett fra fryseren og holder en temperatur på -18 grader celcius. Varmekapasitet for is er ca. 2,1 J/gK. Det gir 3,02 kJ for å varme opp isen til 0 grader. Smelteenergien er ca. 333 J/g, som gir 26,64 kJ for å smelte isbitene. Totalt må det gå 29,66 kJ fra colaen, til isbitene. For å forenkle litt, så ser vi også på colaen som vann, som har en varmekapasitet på ca. 4,18 J/gK. Da kreves det 1,25 kJ for å senke temperaturen i colaen med 1 grad, eller 25 kJ for 20 grader. Dvs. tre store isbiter kan teoretisk kjøle ned et glass cola til 0 grader, men i praksis vil hele tiden colaen og toppen av noen av isbitene bli varmet opp av luften, derfor vil det nok stabilisere seg et stykke over 0 grader. 2 Lenke til kommentar
sevs Skrevet 7. juni 2013 Del Skrevet 7. juni 2013 Rett meg dersom jeg tar feil. Sett at du har 2dl is på 0 gr og 2dl væske på 10 gr. Dersom rommet er nøytralt, vil væsken nå 5 gr og være åå 4dl. Lenke til kommentar
Abigor Skrevet 7. juni 2013 Del Skrevet 7. juni 2013 Hvis du putter en isbit i en gryte med kokende vann. Burde vannet i gryta bli 0 grader? Nei. Akkurat samme med cola-glasset. Hvis væsken holder rom-temperatur på 18 Celsius grader så holder det ikke med noen centiliter isbiter som holder minusgrader. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå