Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan jeg få fjernet et tre i ved et farlig kryss, selv om det er på naboens tomt?


Anbefalte innlegg

I utkjørselen der jeg bor, er det et farlig kryss der de som kommer fra venstre har vikeplikt. Jeg har derimot vikeplikt for de som kommer fra høyre, siden det er en smal vei med kun plass til en bil.

 

Det er derimot svært vanskelig å se mot høyre, fordi en nabo som eier marken som går langs veien har et tre plassert akkurat der man skal se etter trafikk. Det er ingen andre trær der, bare en åpen mark og så ett tre ved krysset. Dette burde blitt fjernet, men jeg tror ikke eieren er interessert. Jeg kommer ikke til å spørre om han kan fjerne det, for jeg vet jeg får nei (dette er en nabo som har saksøkt andre naboer fordi han mener folk skulle betale for å kjøre forbi huset hans som ligger ved krysset).

 

Dette treet er ikke i en hage, bare i en tom mark, helt attmed veien.

 

Kan jeg kontakte kommunen og be dem fjerne det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er ikke jeg i nærheten av noen jurist, men jeg tror det er slik at dersom det ikke er viktig for naboen å ha treet stående (at det ikke hindrer innsyn, vind, gir skygge etc.) og det samtidig er til særlig ulempe eller skade for deg eller din tomt, så kan du få det fjernet eller beskåret.

Eventuelle jurister som titter innom har garantert ett bedre svar, men..

Lenke til kommentar

Det ser ut som at du kan gå via vegvesenet for å få fjerna treet:

§ 31. Tre, busker og annen plantevekst innafor byggegrenser som er fastsette i eller med heimel i § 29, kan påbydast borttatt eller skorne ned i den mon det blir funne naudsynt av omsyn til ferdsla eller vegvedlikehaldet.

Eigar eller rettshavar har krav på vederlag etter skjønn for skade og ulempe som er ei følgje av påbodet, og for utgifter med borttaking eller nedskjering.

Vil eigaren eller rettshavaren ikkje etterkome påbodet i første ledd innan den fristen som er fastsett i påbodet eller seinare, kan vegstyremakta syte for at arbeidet blir gjort. I så fall skal eigaren eller rettshavaren ha vederlag etter skjønn for skade og ulempe.

Er det i tide gitt skriftlig melding om at det ikkje er tillate å plante slike vekstar, har eigaren eller rettshavaren ikkje krav på vederlag.

Påbod etter første ledd gir regionvegkontoret for riksvegar og fylkesvegar, og kommunen for kommunale vegar.

 

Det er verdt å merke seg at naboen har rett på erstattning for treet. Dette gjeld også kun for offentlege vegar, så dersom dette er ein privat veg så blir det litt værre.

 

Uansett så er grunnregelen for interessekonflikter at ein må sjå på kven som har dei største fordelane og største ulempene ved å eventuellt fjerne treet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det ser ut som at du kan gå via vegvesenet for å få fjerna treet:

Verdt å merke seg er imidlertid at Vegvesenets egen "håndbok" i kantrydding sier at enkeltstående trær i siktsone ved avkjørsler kan stå, forutsatt at det er (eller kan bli, ved stammekvisting) minst 2,7 meter opp til de nederste greinene. Er veien kommunal, så er det forøvrig kommunen som er rette myndighet, ikke Statens Vegvesen.

Lenke til kommentar

Finnes flere valgalternativer:

 

1. Prøv å send et anonym brev til naboen, der du nevner at hvis han ikke gjør noe med treet innen valgt dato så blir kommunen kontakt og de vil fjerne treet pga treet forstyrrer veikrysset.

 

2. Besøk andre naboer i gata og be de skrive under på at treet gjør et fare i veikrysset og de ønsker at den blir fjernet. Da slipper du å være redd for at naboen bare går mot deg, jo flere vil det samme jo bedre er det. Deretter kontakt nabo eller kommunen.

 

3. Kontakt kommunen, det som er fare her er at det kan ta tid før noe blir gjort. Pga tidligere erfaringer jeg hadde med en lignende sak i nabokrysset mitt.

Endret av Athikez
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...