Gå til innhold

Grunnlovsåret 2014 - Eidsvoll og Moss


Gjest Slettet+9871234

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+9871234

Neste år feires 200 års jubilet for Norges Grunnlov http://www.eidsvoll1814.no/ som ble

 

Den 17. mai ble Grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Riksforsamlingen valgte så Christian Frederik til Norges konge.

http://www.stortinge...runnloven-1814/

 

På eidsvoll1814.no siten kan vi lese:

 

… Ingen andre emner i Norgeshistorien har vært gjenstand for like store uenigheter som 1814-historien. Dette forteller noe om hvor viktig historien om 1814 har vært både for norske historikere og det norske folk.

Kilde: http://www.eidsvoll1...no/?aid=9060909

 

Hvor vi også kan lese:

1814 kalles ”mirakelåret” i norsk historie. Norge gikk inn i 1814 som en del av det eneveldige kongeriket Danmark-Norge, styrt fra København, og endte som egen stat i union med Sverige. Innimellom erklærte vi full uavhengighet, holdt de første politiske valgene i Norge og skaffet oss en grunnlov. Det var begynnelsen på utviklingen av et demokrati her i landet.

Det som hendte i Norge i 1814 var et ledd i en enorm omveltningsperiode i europeisk historie. En rekke store og små begivenheter i inn- og utland ledet frem mot den norske selvstendigheten i 1814.

Én ting er å vite hva som skjedde i 1814. En annen ting er å forstå hvorfor det skjedde. Følgende sitat fra historikeren Sverre Steen kan være til ettertanke når man skal fordype seg i historien om 1814: «La oss ikke i vårt hovmod innbille oss at vi kan forklare det som skjedde i 1814. Selvsagt var det – som alt annet – et resultat av det som var gått forut. Men det var bare ett resultat av mange som fortiden hadde skapt vilkår for. Og hvorfor resultatet ble akkurat det vi kjenner, må vi med ærlig beskjedenhet innrømme at vi i dag ikke vet».

 

 

 

Jeg er Haugsunder innflyttet til Moss. Det som kanskje er mindre kjent for mange er at der skjedde noe i Moss, den såkalte Mossekonvensjonen som la et viktig fundament for Grunnloven og ble undertegnet 14. august 1814, en dato som årlig markeres ved et arrangement ved Storebro over Mossefossen.

 

 

Norge feirer 200-års-jubileum for Grunnloven den 17. mai 2014. Grunnloven ble sikret med den såkalte Mossekonvesjonen - en avtale inngått mellom svenskene og den nyvalgte norske kongen Christian Fredrik 14. august 1814.

 

Avtalen ble underskrevet i Konventionsgaarden i Moss - og svenskene godtok her å respektere prinsippene og innholdet i den norske Grunnloven.

 

Kilde: http://www.2014moss.no/

 

P.S.

 

Siden Moss nevnes i forbindelse med grunnloven kan det også nevnes at

 

I 2013 feirer vi 150-årsjubileum for Edvard Munchs fødsel. I løpet av jubileumsåret vil det bli gjennomført en rekke aktiviteter og arrangementer hvor Edvard Munch og hans kunst står i fokus.

 

Edvard Munch bodde på Jeløy i perioden 1913 til 1916 hvor han leide Grimsrød gård. Moss er derfor en av kommunene som vil markere jubileumsåret og løfte frem denne perioden av Munchs liv og hans kunstverk.

Kilde: http://www.visitoslo...moss/Munch-150/

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9871234

Og noen sjanse for at politikerne noensinne vil følge grunnloven tror jeg vi kan se bort fra.

 

Grunnloven er en generell lov. Jeg er ikke jurist, men så mye har jeg forstått at en spesial lov går foran en generell lov.

 

For øvrig har jeg fått med meg at jurister kan legge mye større vekt på dommer - Lexjuris (om jeg har forstått det riktig) enn på lov og at grunnloven er mer veiledende enn bindende.

Kilde: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1453462&view=findpost&p=19642562

Lenke til kommentar

konspirasjon på gang? :green:

 

Legg forøvrig merke til hvorhen det såkalte Karlstad-forliket ble avholdt 1905

 

 

Neida, kun den sedvanlige observasjon om hvem som skriver historiebøkene, eller rettere sagt betaler de som skriver dem. Dog innlegget ditt fikk meg til å lure på hva du mener om steder hvor kun mindretallet får lov til å delta i valg, eller hvor ett alternativ oppnår oppmot eller over 90% av stemmene?

http://en.wikipedia...._in_North_Korea

http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_parliamentary_election,_2009

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Jeg antar at poenget ditt ang. "sannheten komme frem" gjelder at det var et begrenset antall mennesker fra "eliten" som satt på Eidsvoll 1814 å bestemte?

Nei, det var mer i linjen med at det glansbildet som har blitt bygget opp av Eidsvoll under nasjonalromantisismen, ikke har stort grunnlag i virkeligheten. Ikke det at det som skrives er ren løgn, men på den annen side er det ikke ren løgn at NordKorea er ett Demokrati, ettersom de faktisk holver reglemessige valg, og utvilsomt er de fleste NordKoreanere hellig overbevist om at de har ett demokrati, tross alt det er det de har blitt opplært til å tro på. :)

Lenke til kommentar

Søren og, håpte du skulle svare med rene ord at 1814 ikke var demokratisk :green:

 

- for da kunne jeg parert med en annen morsom fiffighet, nemlig at resultat av folkeavstemningen 1905 ang. unionsoppløsning med Sverige, "egentlig er ugyldig", siden bare halvparten av Norges befolkningen (menn) kunne avgi stemme (kvinner fikk stemmerett 1913)

 

omkamp anyone? :green:

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Nei, det var mer i linjen med at det glansbildet som har blitt bygget opp av Eidsvoll under nasjonalromantisismen, ikke har stort grunnlag i virkeligheten.

 

Har ikke du sagt at du hovedsakelig er her inne for å holde norsken ved like ettersom du har flyktet til utlandet? Heter det ikke nasjonalromantikken?

Lenke til kommentar

Søren og, håpte du skulle svare med rene ord at 1814 ikke var demokratisk

Det er da velkjent, om en utelukket fra historiebøkene som brukes i skolen
- for da kunne jeg parert med en annen morsom fiffighet, nemlig at resultat av folkeavstemningen 1905 ang. unionsoppløsning med Sverige, "egentlig er ugyldig", siden bare halvparten av Norges befolkningen (menn) kunne avgi stemme (kvinner fikk stemmerett 1913)

 

omkamp anyone?

Da ville jeg påpekt at avstemmningen i 1905 var like reell som valgene i NordKorea, hvilket gjenspeiler seg i resultatet.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Din bruk av bilder er vel litt tendensiøs. Hvor er bildene av hæren? Sammenligner du småbarn som går og vifter med norske flagg med land som på tilsvarende dager viser militære muskler.

 

Etter mitt syn er der to former for nasjonalisme:

  1. Den usunne representert ved for eksempel Q og i nåtiden av ABB.
  2. Den sunnere reprsentert ved Bjørnson.

Personlig liker jeg Ibsen bedre enn Bjørnson som for meg blir litt for svulstig. Merk at Q godtok at hakekorset ble erstattet med det norske flagget.

Lenke til kommentar
Etter mitt syn er der to former for nasjonalisme:
  1. Den usunne representert ved for eksempel Q og i nåtiden av ABB.
  2. Den sunnere reprsentert ved Bjørnson.

Etter mitt syn er der to former for sosialisme:

 

Den usunne representert ved for eksempel Stalin og Mao.

Den sunnere reprsentert ved Marx og Engels.

 

You get the drift?

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...