Gå til innhold

Hvordan lære seg curves i Photoshop?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

I levels gjør du slik du nevner for å utnytte hele digitalfotoets kontrastvidde, ja. MEN du kan også få enda bedre bilder om du faktisk drar svart- og hvit nivået respektivt over og under der informasjonen ligger. På den måten får du bildet til å se ut som det har større kontrast enn det det virkelig har, og i tillegg er det virkelig ikke så mye informasjon som går tapt.

 

Når det gjelder redigering på kurver (ctrl-M) er det noe vanskeligere. Men du vet jo fra før at til høyre er de lyse pikslene mens de til venstre er de mørke pikslene. Slik kan du for eksempel dersom himmelen er for lys i forhold til bakken dra ned høylyset (LITT!) for å få eksponeringen på bakke og himmel til å nærme seg. Bruk etterpå levels igjen (ctrl-L).

 

Det som er viktig å huske på med kurver er at man ikke overdriver, da får man svært kunstige farger, og da kan det være vanskelig å rette det opp igjen. Så lag deg noen kurver (bruk 'save' og 'load'-funksjonen) og bruk dem bare når du skal rette opp noe. Når du blir erfaren kan du prøve deg på fargekurver også (det vanlige er jo å bare stille dem alle samtidig rød, grønn og blå=lysstyrke) når du kun stiller på en fargekanal kan du prøve å etterligne forskjellige filmtyper, dette er praktisk for meg som driver med kortfilm og annen video (frakte stillbilder og matche med videomateriale).

 

Lykke til! Send en e-post om du har flere sp. mål.

Lenke til kommentar
Er det en måte å lære seg hvor mye man skal redigere på kurvene i Photoshop. Hvordan ser man når det blir for mye og for lite kontrast osv?

 

I levels. Setter man punktene der det begynner en stigning fra begge sider?

 

Ved arbeid med Curves, kan du plassere markøren over ulike områder i bildet og slik se hva "lysverdien" er. Disse punktene kan du benytte til å "låse" verdien i f.eks. de lyse områdene. Endringer på kruvelinjen kan da bli gjeldene bare for de mørke områden. Men som tidligere nevnt, dette er noe vanskelig, og lite skal til før endringene ikke blir noen forbedring. Snarere det motsatte.

 

Anbefaler heller at du ikke arbeider på selve bildet/bakgrunnen, men benytter et justeringslag=adjustment layer. Som i v. 7 snart omfatter alle redigeringsmuligheter. På et justeringslag kan du nemlig male med pensel/airbrush el. bruke forløpninger i sort/hvit som transperent maske. Maler du med sort, og pensel satt til opasitet 10-20, kan du hente tilbake igjen de områdene av bildet som ble for lyse når du lette etter detaljer i de mørkeste bildepartiene. Særdeles flott redskap!

 

degas

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...