Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg jobber i et stort selskap der en familie eier alle aksjer. De har drevet dette et par generasjoner og gjør det ikke så bra siste årene. For 10 år siden snublet de over et annet selskap som de kjøpte for småpenger ved et lykketreff, dette er organisert som et datterselskap. Det viser seg at det nye datterselskapet var et gullegg, det går ekstremt bra uten særlig innsats eller oppmerksomhet fra eierfamilien. Det ruller avgårde på grunn av et helt spesielt produkt som selger seg selv. Kundene er store, men svært få, og finnes i land i den vestlige verden med stor økonomi.

 

Anonymiserte og forenklede fakta om datterselskapet fra årsregnskapet:

- 100 ansatte

- eiendeler er omløpsmidler

- innskutt egenkapital: 1 mill

- opptjent egenkapital: 50 mill

- gjeld: 3 mill

- årsresultat (siste): 10 mill

- utbytte 10 mill

 

Det svinger litt fra år til år pga valutaforhold, etc, men familien tar ut 10 mill per år fra dette datterselskapet uten å løfte en finger. De melker av egenkapitalen i de årene årsresultatet faller ned under 10 mill. Langtidskontrakter vil sikre gjevn salgsinntekt de neste 3 årene. Om ikke verdensøkonomien endrer seg vesentlig, skulle det ikke være noe i veien for at salgsinntektene fortsetter i 10 år framover uten investeringer. De har ikke andre utgifter av betydning enn lønnskostnader, som utgjør nesten alt av utgifter. Ansatte har sær kompetanse og høy lønn, noen er utenlandsansatte produksjonsarbeidere og et par kundekontakter (selgere), men også de har høy lønn.

 

Datterselskapet finansierer egentlig hovedselskapet fordi utbyttet brukes til å fylle i tapene i hovedselskapet. Datterselskapet driver i en helt annen bransje enn hovedselskapet til familien og eieren og lederen av datterselskapet kan lite om markedet og forretningsmulighetene. Dette er de smertelig klar over, men beslutningsvegring hindrer de å utnytte potensialet som ligger i produktet og datterselskapet. Derfor fikk jeg i oppgave av en av gamlingene i familien om å finne en ny eier som kan få datterselskapet til å blomstre slik som det fortjener, og som samtidig er villig til å betale det datterselskapet virkelig er verdt.

 

Hvordan skal salgsprosepektet lages og hva må det inneholde? Hvordan skal jeg finne den virkelige verdien av datterselskapet som familien bør sikre seg i et eventuelt salg?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Du gjør ikke det - ditt råd må være å hente inn profesjonell hjelp. Her er tallene så store, at den kostnaden et seriøst firma tar for en verdivurdering/hjelp til salgsprosess uansett vil være "småpeng" i forhold til hva som kan tapes dersom en foretar feilvurdering.

 

Når det er sagt, vil jeg si at hele fremstillingen over virker som klippet ut i fra en lærebokoppgave, så jeg mistenker at dette er akkurat det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...