anaconda Skrevet 27. februar 2013 Del Skrevet 27. februar 2013 Hei Jeg hadde svineknoke på søndag. Jeg har nok til en lapskaus middag. Så er spørsmålet hvor lenge den holder seg innpakket i folie i kjøleskapet? Bør jeg ha lapskaus i morgen, eller holder den seg fint noen dager til, for eksempel til lørdag? Lenke til kommentar
vidarkri Skrevet 27. februar 2013 Del Skrevet 27. februar 2013 Det kommer helt ann på hvor fersk knoka var når du lagde mat av den. Personlig erfaring tilsier at det meste holder seg en ukes tid i kjøleskap, men jeg har helt klart hatt unntak fra den "regelen". Lenke til kommentar
vidor Skrevet 27. februar 2013 Del Skrevet 27. februar 2013 Viktig å avkjøle varmt kjøtt før du har det i kjøleskapet, ellers risikerer du at det blir surt. Det å lukte på og se over kjøttet før du bruker det kan være lurt. Er kroppen din veldig uenig i at dette er en god ide så merker du det fort. Når du koker kjøttet i lapskausen så dreper du mikroorganismene som er på overflatekjøttet, men du klarer ikke å fjerne giftstoffene som er produsert. Det er fornuftig tenkt det du skriver. Bruk gjerne kjøttrestene så fort som mulig, så minimerer du risikoen og ekstra belastning på kroppen. Ferskest mulig er alltid best. Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 2. mars 2013 Del Skrevet 2. mars 2013 Viktig å avkjøle varmt kjøtt før du har det i kjøleskapet, ellers risikerer du at det blir surt Hva er den vitenskapelige begrunnelsen til dette? Lenke til kommentar
vidor Skrevet 2. mars 2013 Del Skrevet 2. mars 2013 Hva er den vitenskapelige begrunnelsen til dette? http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/smittestoffer/stemmer_det_at_varm_mat_ikke_skal_settes_i_kjoleskapet Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 2. mars 2013 Del Skrevet 2. mars 2013 http://www.matportal...s_i_kjoleskapet Leser du lenken én gang til ser du at det står ingenting der om at kjøttet blir surt dersom du putter det rett i kjøleskapet. Tvert i mot er sjokkjøling en ganske vanlig måte å kjøle/fryse ned ferdigmaten en kjøper og brukes for å sikre at smak/konsistens beholdes over lang tid. At kjøleskapet blir varmere er dog ganske opplagt, men rester av litt svinekjøtt har såpass liten varmekapasitet at det ikke vil påvirke temperaturen i særlig grad. Lenke til kommentar
Daxt3r Skrevet 3. mars 2013 Del Skrevet 3. mars 2013 (endret) For å forhindre bakterievekst, er kravet at mat skal kjølast ned frå 60-4*C på 2 timar. Dette kan jo bli litt vanskeleg i den vanlege heim, uansett; Å sette varm mat(spesielt kjøtt og fisk) rett i kjøleskapet, er ingen problem. Det er ingen problem for deg å bruke kjøtet frå søndag å bruke det på laurdag. Men du bør skjære av kjøtet, terne det og putte det i ein tett plastikkpose. Folie er egentleg fy fy i kjøleskapet, ikkje lufttett og du ser i tillegg ikkje kva det er -> lett å gløyme. MEN; her er det dei aller fleste går på ein smell når det gjeld å oppbevare mat. - Ikkje dekk til varm mat som er satt i kjøleskap. - Kald mat som er satt i kjøleskap, må dekkast til!!! - Luft er matens værste fiende, luft=bakteriar. - Sørg for at maten du sett inn, er lufttett, bruk helst clingfilm(plastfolie). Ein lur måte å oppbevare mat, er å kjøpe inn ein clingfilmdispenser, kalt "Wrapmaster", denne finns i stor og liten størrelse, men det held med ein liten til vanleg hushald. Denne, ilag med plastrullar, fås kjøpt hos kontorvare butikkar som regel. Om du er virkeleg seriøs, kan du kjøpe inn ei mini vakum maskin Endret 3. mars 2013 av Daxt3r Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 @Daxt3r: Av ren nysgjerrighet: hvorfor kan jeg ikke dekke til varm mat? Lenke til kommentar
Vice Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 Mye rare råd her gitt. Svaret er enkelt: Det er svært lite som tilsier at en gjennomkokt svineknoke ikke skal holde seg i et normalt kjøleskap i en uke. Legg det i en boks, pakk det inn eller hva som helst.Hvis du ikke pakker det inn vil naturlig nok kjøttet bli tørt og ikke like godt etter noen dager i kjøleskap. Og det er en god idé å ikke legge rykende nykokt mat i kjølskapet, men hvem gjør nå det uansett? Lenke til kommentar
Daxt3r Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 (endret) @mandelbrev: Dersom man dekker til varm mat heilt, vil det gå svært lang tid før den blir kald, dette vil føre til bakterievekst og raskare nedbryting av kjøttet. Gjorde den tabben ein gong eg var lærling, nettopp laga 20-25 L rødsaus, satte den varm på kjøl med lokk, dagen etter var den dekka av eit lag med mugg/sopp. Dårlig deal Endret 4. mars 2013 av Daxt3r Lenke til kommentar
mandelbrev Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 Okay, takk for oppklaring Lenke til kommentar
Vice Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 25 liter tar jo ganske lang tid å kjøle ned. Tildekking av vanlige porsjoner er ikke noe problem. Men høres uansett veldig rart ut at sausen fikk muggvekst så fort. Må ha vært ekstremt mye muggsporer i lokalet/kjølerommet? Eller noe annet galt? Lenke til kommentar
Daxt3r Skrevet 4. mars 2013 Del Skrevet 4. mars 2013 Kjølerommet var ikkje stort og blei vaska ukentleg, so trur ikkje det var grunnen. Men det går nok bra å dekke til vanlege porsjonar ja, iom dei blir kjølt ned ganske raskt. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå