Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Hvitevarer: Hvilket merke er bra?


Anbefalte innlegg

Det er litt forvirring her når det gjelder hvitevarer. Fordi nå er det blitt sånn, at et tradisjonelt godt merkenavn ofte ikke sier sannheten om kvaliteten lenger.

Hvor mye negativt skal man legge i at feks Electrolux produkter nå blir laget i Italia istedet for Sverige?

 

Og hvor kan man regne med at merker som Samsung/LG befinner seg med hvitevarer, når det gjelder driftsikkerhet og holdbarhet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ingenting er som i gamle dager - man bør ikke sjekke hvor ting er produsert for da kan man få noen overraskelser... Men alle kjente merker prøver å holde en god kvalitet for å ikke ødelegge navn og rykte.

Electrolux er en av de store og eier flere merker som f.eks. AEG og Zanussi og har samlet produsjonen forskjellige steder. I Italia lager de vel mest vaskemaskiner, mens tørketromler, oppvaskmaskiner og komfyrer produseres i Polen. Kombiskap og større kjøle- og fryseskap kommer fra Ungarn.

Samsung og LG er vel omtrent like bra som de fleste andre. Da LG begynte med vaskemaskiner i Norge hadde de veldig lav feilprosent på de dyre maskinene.

Eneste produsent som skiller seg ut i positiv retning er vel Miele som fortsatt produserer vask, tørk og oppvask på egne fabrikker i Tyskland - men da er jo prisen høyere enn de andre...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bekymrer meg egentlig lite... er jo 5 års reklamasjonstid uansett.

 

Legger ikke mye i det om jeg må kjøpe noe nye hvitevareting etter 6-7 år men det burde så klart vare litt lengre.

 

Hva bør man egentlig forlange med de hvitevareprisene vi har i dag?

 

Man betalte nesten en månedslønn for slike ting for noen tiår siden når man sier alt var så bra... legger man det samme i en hvitevare i dag, altså ca 20 000 kr får man nok noe som varer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-fsaSP0zV

Bekymrer meg egentlig lite... er jo 5 års reklamasjonstid uansett.

Det er alltid irriterende når noe ryker, selv om det er reklamasjon går det fort noe tid. Ikke særlig stas å være uten vaskemaskin eller kjøleskap en ukes tid.

 

Egen erfaring: Electrolux er kjempedårlig kvalitet. Har hatt komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin og kjøleskap av merket, og alle har har minst en feil. Har Bosch nå, ikke hatt feil.

Endret av Slettet-fsaSP0zV
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-fsaSP0zV

 

 

Ja men så må du selv sende det rundt halve verden hvis det først skjer noe. Ikke sånn som før, da forhandlerne hadde egne verksteder og det var bare ta en telefon til de.

Nei, større hvitevarer blir reparert hjemme hos deg.

Lenke til kommentar

Tror det er litt forskjellig fra produkt til produkt om de billigere merkene er bra eller ikke, litt hit ore miss.

Har en Siemens oppvaskmaskin fra 2005 som av design grunner krever grundig demontering og rengjøring med tannbørste og lunkent vann annenhvert år for å fungere.

Vi snakker her om jobb som krever servicetekniker for de som ikke er fagfolk eller hobbyteknikere.

Har også en billig toppmatet Ariston vaskemaskin fra 2000 som brukes mye og den lever fortsatt selv om tiden begynner å sette sine spor.

Den er jeg rett og slett imponert over og jeg har ikke rørt en skrue på den.

Men har inntrykk av at om man kjøper og betaler for Miele så får man hva man betaler for.

Lenke til kommentar

Har Siemens kjøleskap fra 97/98 og har aldri hatt problemer med det. AEG vaskemaskin fra 2003 har også fungert feilfritt. Hadde en GE oppvaskmaskin fra 70-tallet (fulgte med leiligheten) som fungerte da jeg kastet den for 2-3 år siden pga høyt støynivå og noen ødelagt hjul på kurvene.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Er det noen her som har merket seg at produktene som ble laget på 50 og 60 tallet ofte fremdeles funker og at det nå i vår moderne tidsalder virker som om det sitter en slags "chip" inne i enkelte apparater som har en innebygd dødstato som er tilpasset det enkelte lands garanti? I østblokkland var det visse en lov som sa at hvitevarefabrikker ikke fikk lov til å lage hvitevarer som ikke holdt kortere enn 25 år.

 

Skulle ønske at hvitevarer varte minst 15 år. Men da er det vel anagelig bare Miele igjen?

Lenke til kommentar
  • 5 år senere...
On 3/16/2014 at 10:00 AM, infoerbra said:

Er det noen her som har merket seg at produktene som ble laget på 50 og 60 tallet ofte fremdeles funker og at det nå i vår moderne tidsalder virker som om det sitter en slags "chip" inne i enkelte apparater som har en innebygd dødstato som er tilpasset det enkelte lands garanti? I østblokkland var det visse en lov som sa at hvitevarefabrikker ikke fikk lov til å lage hvitevarer som ikke holdt kortere enn 25 år.

 

Skulle ønske at hvitevarer varte minst 15 år. Men da er det vel anagelig bare Miele igjen?

Ser at tråden er noen år gammel. Gjør ikke noe det. Hvitevarer ryker uansett ikke årlig, og diskusjonen er like aktuell i år som i 2013-2014..

Tror du har rett i at komponenter muligens ryker før det andre skal ryke. Nå i går røk en Bosch vaskemaskin Logixx 8, med feilkode motorfeil, blokkert trommel eller styringsfeil. Tipper noe komponent på sistnevnte da enheten har børsteløs motor som nok bør vare 10 år. Alt-i-alt er produktet sikkert bare en kostnad å få reparert dessverre. Så gidder ikke finne ut av det med et nesten 14 år gammelt produkt.

Tipper det var en komponent som var finjustert til å ryke etter 14 år. Likevel så hører jeg et relé slå inn og ut, men motoren følger ikke på. Så kan selvsagt være at motoren har innebygget gå-i-stykker modus før 15 år er omme. Synd uansett.

Synes at spesiellt Siemens, noe som også drar med seg Bosch har fallert noe inni hampen. Gidder ikke kjøpe produkter av disse to merkene eller etterslenger merker fra dem. Nok er nok. Kan ha vært maks uheldig. Legger ikke skylden på Bosch vaskemaskinen som har kostet meg ca. kr 1,40 pr. dag i eie uten strømforbruket eller kr 42 pr. mnd. Det er absolutt overkommelig å tape produktet etter 14 år, men skulle selvsagt ønske at ting ver "evigvarene" som du snakker litt om.

Men, legger skyld spesiellt på en Siemens  mandags-tørketrommel som har noe jeg vil kalle designfeil. Dessuten har jeg en Siemens oppvaskmaskin som ikke tørker ordentlig pga. EU pålegg sier de i butikken om strømforbruk. Touchpanel er noe dritt fra Siemens, styr unna enkelte typer touch, som på samme oppvaskmaskin. Siemens kjøleskap er nogenlunde ok kvalitet enn så lenge. Bortsett fra et ødelagt inventar inni den, som knakk fordi det er laget i sprø plast. Sånn sprø plast må man jo regne med.

Endret av G
Lenke til kommentar
toth skrev (På 26.2.2013 den 10.01):

Egne erfaringer:

Siemens/bosch på kok/ovn, Samsung på kjøleskap.

 

I mine øyne er ikke prisforskjellen opp til Miele fra Siemens verdt forskjellen.

Siden tråden først ble vekket fra de døde - jeg har bygd nytt hus, ergo nytt kjøkken/vaskerom, og holder meg fortsatt til ovenstående.

Det ble ikke Siemens(på navneskiltet) denne gangen, men NEFF som er det samme bare high-end og selges kun gjennom kjøkkenleverandør. Jeg valgte kjøkkenleverandør basert på hvem som kunne levere BSH-produkter.

Kjøpte også på black friday noen svindyre vask/tørk fra Siemens som foreløpig er helt rå(wifi/app/fjernstyring, stor touchskjerm, komplett lydløse i bruk).

Kjøpte også som tidligere Samsung kjøleskap da det fortsatt erfaringsmessig er en klasse godt over alle andre når det kommer til reell nofrost og kvaliteten på vann/is-maskin.

Lenke til kommentar

Bare noen påminnelser her folkens: 

For drøyt  50 år siden var det fire vaskemaskiner som dominerte markedet i Norge: Norske Vaskebjørn (også kjent som Thermolux, som var produsenten), norske Evalet fra Emaljeverket, norske Elto fra fabrikken med samme navn og tyske Tournamat fra AEG. Den første kostet rundt to gjennomsnittlige månedslønner, den andre rundt 2,5, den n tredje nær en halv årslønn og den fjerde enda mer (men den var også hyperavansert tysk teknlogi med termostat, tidsbryter og innebygget sentrifuge i samme kabinett, høyre side). Vaskebjørner og Evaleter er forlengst stort sett omgjort til spiker, de to andre selges som brukte også i dag og til høyst brukbare priser for  30-40-50 år gamle hvitevarer: https://www.letgo.com/nb-no/i/elto-vaskemaskin_b8e2cf8b-8793-4571-a840-5161b3dbeb7f og https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=140224551. Det VAR altså kvalitetsforskjeller den gang også – og prisnivået var for øvrig grunn til at i 1967 hadde bare 53 % av husholdningene med to eller flere personer vaskemaskin i det hele tatt! 

Hvorfor holdt de beste maskinene så de ble generasjonsvare? a) Fordi de var robust bygget av kvalitetskomponenter (Elto hadde f eks hele beholderen sin i rustfritt stål og en motor så robust og driftssikker den kunne vært brukt som båtmotor). b) Fordi de var enkle i konstruksjonen med svært få komponenter som i det hele tatt kunne gå i stykker uten fysisk makt og vold. c) Fordi komponentene som tross alt var slitedeler var så lette å få tak i, så (relativt sett) rimelige og så enkle å bytte selv dersom man bare hadde en smule teknisk innsikt at disse delene ble byttet. Røk drivremmen i en Elto eller Turnamat tømte man maskinen 100 % for vann, vendte den opp ned, satte flatt skrujern i et par størrelser og kanskje et stjerneskrujern i arbeid en times tid og byttet remmen like enkelt som et sykkelkjede på en robust bysykkel, før man gjentok i motsatt rekkefølge, vendte maskinen tilbake og overlot maskinen til sin bedre halvdel. Ødela man en skrue under marsjen var de standard vare enhver jernvarebutikk som fortjente navnet hadde på lager til opptil flere stk for en krone. 

I dag er situasjonen annerledes. En rimelig vaskemaskin i dag koster mindre enn en Turnamat for 50 år siden og lønnen er ikke lengre 5,50 kr/time. I tillegg er den både langt lettere bygget og med langt flere komponenter som kan svikte enn den gamle robuste kvalitetsvarer, og for å ta det tredje også: I dag vasker man mye mer tøy pr uke enn da målt i kg, men selvfølgelig mindre på kokevask og 60-70 grader mens det bokstavelig talt skulle bankes  MØKK ut av tøyet  (den som har sett agitatoren eller skovlen på de gamle maskinene og hvordan tøyet her ble banket og slått rent vet hva jeg mener, Turnamaten var mange husmødre i starten i tvil rundt om virkelig kunne vaske rent n siden den ikke hadde noen agitator eller skovl). Teknikken i toppmodellene til 20000 kr i dag – altså relativt sett vesentlig billigere enn det billigste på markedet for 50-60 år siden – har enda en god del mer som kan gå i stykker, ingen som helst praktiske muligheter for egne småreparsjoner av slitedeler - og likevel blir noen forundret fordi de bryter sammen etter 14-15 år og ikke holder i 50 år som de beste av de gamle... 

Mht merker: Glem stort sett dem i dag, og grunn: I dag er retten til bruk av merkene Siemens (for husholdningsprodukter), Gaggenau og NEFF  eid  av BSH som igjen er 100 % eid av Robert Bosch AG, retten til bruk av Asko-og Gorenje-merkene eid av Mora i Slovakia, retten til bruk av Beko-og Grundig-merke eid avVebhi Koc i Tyrkia, retten til bruk av Candy-, Hoover og GE-merket eid av Haier i Kina, retten til bril av Bauknect- Indesit- og Whirlpool-merkene eid av Maytag i USA, retten til bruk av AEG-, Atlas-, Electrolux-, Frigidaire-, Grepa-, Kelvinator-, Rex-, Volta-, Voss-, Wascator-, Zanker-, Zanussi- og  Zoppasmerkene (+ en del flere) eid av Elektrolux (noter skrivemåten!) i Sverige, osv. Alle disse får varer bestilt etter spesifikasjon på Kina-fabrikker som produerer en serie for A i dag, B i morgen og C neste uke, og alle har hele spekteret fra lavpris ræl til dyr kvalitet (men i litt ulik miks etter hva som passer for imaget til hvert merke). De tre eneste merkene som ennå har en viss kontroll over produksjonen sin er 
Miele som i dag også produserer i Kina (unntatt vaske-/oppvaskemaskiner som produseres ved selskapets fabrikk i Tsjekkia ),  men utenom støvsugere og andre småvarer vesentlig på to fabrikker Miele selv eier. 
Smeg, som i dag får mye leieprodusert i Kina, men ennå har sin egen komfyr- og kjøleskapsfabrikk i Italia. 
Liebherr, hvor det meste av hvitevarer produseres ved egen fabrikk  med over 2000 ansatte i India og de største kjøleskapene for Europa-markedet ved egen fabrikk i Bulgaria. 
(Liebherr er fremdeles 100 % eid av arvingene til Hans Liebherr som startet virksomheten i 1949. Tilsvarende finnes ikke lengre hos noen andre, men Miele er ellers klart mest i familiens eie.) 
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Vest skrev (På 7.2.2020 den 18.20):

masse tekst...

Her var det veldig mye info og påstander. Vil kommentere noen av dem.

 

Sitat

retten til bruk av Asko-og Gorenje-merkene eid av Mora i Slovakia

Blir det riktig da? Mora oppgis som et av merkene til Gorenje Group. Og det er Hisense som eier Gorenje Group etter at de kjøpte 95,4% av aksjene i 2018.

 

Sitat

retten til bril av Bauknect- Indesit- og Whirlpool-merkene eid av Maytag i USA

Sikker på det? Maytag er et av merkene til Whirlpool Corporation etter at Whirlpool kjøpte opp Maytag i 2006.

 

Sitat

Elektrolux (noter skrivemåten!)

Forklaring? Ifølge Electrolux Group fjernet de Elektrolux-navnet i 1957.

 

Sitat

Alle disse får varer bestilt etter spesifikasjon på Kina-fabrikker som produerer en serie for A i dag, B i morgen og C neste uke, og alle har hele spekteret fra lavpris ræl til dyr kvalitet

Dette er en smule overdrevet. Det meste av mindre kjøl/frys, sansynligvis det meste av mikrobølgeovner og en del av de billigste vaskemaskinene kommer fra Kina. Men de store produsenten lager mye sør- og østover i Europa.
BSH lager veldig mye i Tyrkia (som de sier er egne fabrikker).
Electrolux lager mye komfyrer (utenom de billigste) og det meste av "våte" produkter i Polen i tillegg til noe vask i Italia. Alle større kjøl/frys er fra Ungarn.
Whirlpool lager mye vaskemaskiner i Slovakia.
Ifølge Grundig skal alle Grundig hvitevarer være laget i Tyrkia. Billigere Beko-produkter kan variere litt, bl.a. så er noen kjøl/frya fra Romania.

Når det gjelder de egne merkene til Elkjøp og Power så er det en god del kinesisk, men også produkter fra Snaige (Litauen) og Vestel (Tyrkia).

 

Sitat

Miele som i dag også produserer i Kina (unntatt vaske-/oppvaskemaskiner som produseres ved selskapets fabrikk i Tsjekkia )

Kilde? Hvis du titter på Miele-produktene du kan kjøpe i norske butikker så står det "Made in Germany" på dem. Fant en vaskmaskin uten det, så kanskje den var fra Tsjekkia? Vil tro at Miele Scout kan være fra Kina. Miele kjøl/frys produseres av Liebherr og er tyskprodusert.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...