infoerbra Skrevet 8. februar 2013 Del Skrevet 8. februar 2013 (endret) Jeg har en Jøtul F 220 peisovn (denne typen) og er ikke så erfaren med fyring. I dag er det - 20 grader og jeg lurer på hvorfor man ikke skal legge ovnen nesten fyllt opp med ved og så nesten kvele trekken for å slippe å gå å putte på ved hele tiden? Noen gode tips for effektiv vedfyring der man ikke bruker for mye ved samtidig som man slipper å putte på ved hvert kvarter? Endret 8. februar 2013 av infoerbra Lenke til kommentar
toth Skrevet 8. februar 2013 Del Skrevet 8. februar 2013 Personlig gjør jeg det slik: -Putter inn ganske mye ved, kløyvet til smått, og tenner på -Lar det brenne med full trekk og dør på gløtt til det er kraftige flammer -Lukker døra, og lar det blusse opp til kraftige flammer igjen -Når denne veden er bortimot halvbrent, skru ned trekken til flammene er forholdsvis rolige Etter en stund nå, vil veden brenne opp og ilden slukker, og du sitter igjen med en intenst glødende kullseng - legg en stor kubbe på dette, og la flammene få tak før du lukker døra helt inntil. Lukk så inntil, og skru om mulig trekken enda litt ned, så flammene leker late med kubben. Denne kubben vil da varme godt og lenge, 20-50 min, før du legger inn en ny på samme måte. Kan evt legge inn to og to. 1 Lenke til kommentar
infoerbra Skrevet 8. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 8. februar 2013 Etter en stund nå, vil veden brenne opp og ilden slukker, og du sitter igjen med en intenst glødende kullseng - legg en stor kubbe på dette, og la flammene få tak før du lukker døra helt inntil. Lukk så inntil, og skru om mulig trekken enda litt ned, så flammene leker late med kubben. Denne kubben vil da varme godt og lenge, 20-50 min, før du legger inn en ny på samme måte. Kan evt legge inn to og to. Takk for tips. Men jeg har kjøpt ved så jeg har ikke så mange store kubber. Har det noe å si. Hva med to mellomstore? Eller blir da vinningen borte i spinningen? Lenke til kommentar
infoerbra Skrevet 8. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 8. februar 2013 Og hvorfor er det slik at man ikke skal ha minimalt med trekk slik at kubbene brenner så sakte som mulig? Lenke til kommentar
toth Skrevet 8. februar 2013 Del Skrevet 8. februar 2013 (endret) Med "stor kubbe" mente jeg bare en av de større du har i sekken - jeg bruker også ferdigkløyvet i sekker Det du snakker om er heeelt minimal trekk, og gjerne i uoppvarmet ovn - det har noe med fare for pipebrann å gjøre, når det ikke brenner varmt nok, og ikke alle gassene tar fyr men heller går i pipa. Fyrer du på måten jeg beskrev, brenner ovnen mer enn varmt nok, og alle gassene tennes av "etterbrenneren". Du merker fort om du har nok trekk - da vil ovnen bli renere og renere, de lyse bakveggene og glasset renses av en god og varm rentbrennende ovn. Om innsiden og glasset blir mer og mer sotet, har du for dårlig fyr/trekk. I de nye ovnene trenger man faktisk aldri vaske hverken bakvegger eller glass når man brenner varmt nok, da renser det seg selv av varmen. Her er forresten en utmerket bruksanvisning: http://www.nordpeis....sted/Fyr-riktig Videoen her er kliss lik slik jeg tenner opp. Endret 8. februar 2013 av toth 1 Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 8. februar 2013 Del Skrevet 8. februar 2013 Og hvorfor er det slik at man ikke skal ha minimalt med trekk slik at kubbene brenner så sakte som mulig? Det har med miljøet å gjøre. Å brenne langsomt og ufullstendig med minimal lufttilførsel gir mer forurensing. Både til lufta, og i form av tjæreholdige avleiringer i pipa som øker faren for pipebrann som toth nevner. Man utnytter sannsynligvis også energien i veden dårligere ved ufullstendig forbrenning. Jøtul F220 er en reintbrennende ovn, en av de første konstruert for å møte nye krav på 90-tallet, og den har (i tillegg til døra på gløtt under opptenning) bare en reguleringsmulighet, en skyvedings over døra. Denne kan du godt regulere ned når det er god fyr i ovnen, da ovnen er konstruert for å være reintbrennende lar den deg ikke strupe lufttilførselen helt. Når det er god varme i ovnen skal du ikke pakke ovnen full av ved, og samtidig brenne med med full åpning på ventilen, da det kan gi "overfyring". Her er bruksanvisning for Jøtul F220: http://www.jotul.com/FileArchive/Technical%20Documentation/Wood%20Stoves/J%C3%B8tul%20F%20220/Manual_F_220_10024578-P14_280212.pdf 1 Lenke til kommentar
N. Tveranger Skrevet 8. februar 2013 Del Skrevet 8. februar 2013 Ved å fyre på minimal trekk økes også sotnivået, som også igjen kan oppstå pipebrann. Men jeg pleier å først fyre godt opp, da ikke ved å stappe ovnen full, men ved å legge innpå store gode kubber - med god trekk. Så når temperaturen begynner å bli bra, så kjører jeg ned trekken noe. 1 Lenke til kommentar
infoerbra Skrevet 9. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 9. februar 2013 Er det noe forskjell på å legge kubbene vannrett (horisontalt) fremfor loddrett? Og hvor langt inn i ovnen bør de ligge i forhold til bakveggen? Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 9. februar 2013 Del Skrevet 9. februar 2013 (endret) Ja, det er en stor forskjell. Vannrett ligger de stødig, klarer du å sette dem loddrett er det stor fare for at brennende kubber velter ut om du åpner døra før de er nedbrent. Linken toth postet eller manualen for ovnen som jeg postet link til og også finnes på siden du selv postet link til, gir også svar på dette. [edit: gjort svaret mindre spydig] Endret 10. februar 2013 av Svinks 1 Lenke til kommentar
Henrikenn Skrevet 9. februar 2013 Del Skrevet 9. februar 2013 Fyrer du med mye trekk drar mye av varmen opp i pipa istede for å varme ovnen. Skru ned trekken så drar ikke varmen avgårde. 1 Lenke til kommentar
infoerbra Skrevet 12. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 12. februar 2013 (endret) Takk for mange gode svar folkens. Innrømmer at jeg har delvis manual-afasi. Nå funker fyringen mye bedre! Ellers så ser jeg at det brukes en vott i videoen. Er dette en grillvott? http://www.nordpeis....sted/Fyr-riktig Videoen her er kliss lik slik jeg tenner opp. Ellers så ser jeg at det brukes en vott i videoen. Er dette en grillvott? Endret 12. februar 2013 av infoerbra Lenke til kommentar
toth Skrevet 13. februar 2013 Del Skrevet 13. februar 2013 Kanskje mye det samme som en grillvott, er en vott i semsket skinn man får med ved kjøp av nord peis, veldig greit å ha 1 Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 13. februar 2013 Del Skrevet 13. februar 2013 Fikk også med en vott til en Jøtul F220. Kjekt å ha fordi håndtaket på ovnsdøra blir varmt. Lenke til kommentar
infoerbra Skrevet 13. februar 2013 Forfatter Del Skrevet 13. februar 2013 Fikk også med en vott til en Jøtul F220. Kjekt å ha fordi håndtaket på ovnsdøra blir varmt. Det fulgte med en vott med ovnen? Vi så ikke noen vott her, men har tatt over et hus. Anteglig blitt borte. Men vanlig grillvott funker vel det også. Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 13. februar 2013 Del Skrevet 13. februar 2013 Ja, vott med skinn i håndflata og Jøtul-logo på den andre siden var pakket sammen med bruksanvisningen inni ovnen. Ligner grillvott men skinnlappen tåler mer varme enn bomull. Håper leieboerne våre som har den ovnen og votten tar godt vare på votten... Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå