Gå til innhold

CPU størrelser


AndersT2

Anbefalte innlegg

I disse tider så blir jo CPUene mindre og mindre og vanskeligere å kjøle, siden de presser inn fler og fler tansistorer på mindre plass.

 

Men hvis dem greier å presse inn 100 millioner transistorer på så små brikker, hadde det ikke vært lettere å kjøle hvis de hadde det samme antall transistorer på ett større areal? Eller vil da hastighetene bli tregere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du tar faktisk litt feil. La meg forklare.

 

Jo mindre Microns, jo raskere kan disse Chippene gå og utlede MINDRE varme. Husker du da Intel gikk ned til .13 og AMD fortsatt var på .15? Intel's chip var MYE kjøligere, men var fortsatt like rask. Jeg jobber ikke i Chip industrien, så ikke spørr meg hvorfor det er slik, men det er nå slik. Sikkert en eller annen som kan mer om dette på dette forumet.

 

Det er også egentlig lettere å kjøle ned et mindre område enn et større, det sier iallefall min logikk. Her kan det hende jeg tar feil.

 

-Heiper-

Lenke til kommentar

D har vel noe med at signalet ikke går raskt nok. avstandene må krympe i takt med at hastigheten går opp. 013 mikrometer er vel avstanden over en gate i transistoren.. DEre kan bare regne på hvor rask signalet går ved 3 GHz, så ser dere at avstandene må være ganskle små......

(litt trang i hjelmen i dag så jeg gidder ikke prøve på å vise frem noe regnestykke.... :roll: )

Lenke til kommentar

Dette er ikke mitt sterke felt, men:

såvidt jeg vet vil større avstander føre til mer elektrisk støy og du vil få en ustabil chip/cpu.

 

Det er vel noe med prisen også, tror det har seg slik at det ville vært exstremt mye dyrere å lage en brikke som fysisk er f.eks dobbelt så stor forde det er vanskelig å få tak i store brikker med råstoff(silikon?) som har bra nok kvalitet.

 

btw. blib: elekroner flytter seg som klinkerkuler i et rør, et inn på ene siden et annet ut på andre siden.

Lenke til kommentar

Fordeler ved å krympe brikkene:

  • Tenk på oppgaven til bunnen av en kjøleribbe. Den skal spre varmen fra kjernen ut til hver ribbe. En liten chip må spre varmen fra et lite punkt, mens en stor er liksom ferdig-spredd utover et nor større område. Alt i alt er fordelene med å krympe brikkene mye større enn ved å holde de like store eller lage de større.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...