Gå til innhold

På leting etter allergivennlig hund!


Anbefalte innlegg

Hei. Vi er en familie på fire. De siste tre årene har vi hatt en portugisisk vannhund. Han var en flott hund som vi ble veldig glade i, men han hadde noen mentale problemer som tydeligvis flere i kullet har hatt. Etter et uhell på hundekurs måtte vi avlive ham. Dette har vært veldig tungt for hele familien, og vi har bestemt oss for å se etter en ny hund. Nå må vi bare finne ut hvilken rase vi skal gå for.

 

Den største faktoren her er at den eldste sønnen er allergisk mot pelsdyr. Dette begrenser selvfølgelig utvalget betraktelig. Vi har også lyst på en hund vi kan gå på skiturer med. Minstesønnen er mer fan av å stå nedover enn å gå bortover, så det var populært med en ekstra motor.

 

Jeg vet det er vanskelig å forutsi mental ustabilitet, men er det sånn at blandingsraser oftere har slike problemer? Det verste som kan skje er om vi får enda en hund som må avlives. Hvis det er noen hunderaser som er litt roligere og mindre ustabile, så hadde det vært veldig fint :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Genetisk sett er det fint å blande forskjellige raser. Mange raser har som kjent problemer grunnet innavl og avl på skadelige egenskaper, og ved å blande to helt forskjellige raser får man gjerne en motsatt effekt. Det blir et mye større spekter av muligheter for resultatet, og det gjør jo at man ikke vet helt hva man får før man får det, men sjansen for å få en frisk hund vil øke. Det genetiske mangfoldet er gjerne begrenset for rasehunder grunnet strenge standarder for hva som er "korrekt". At man velger å kun avle på hunder som ikke har gitte arvelige sykdommer betyr ikke at de ikke er bærere av den.

 

Statistisk sett vil en blandingshund gi lavere veterinærutgifter (det er lettere å lage statistikk av penger enn sykdommer :wee: ) og leve et par år lenger. Ta en titt under "health" her: http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed-breed_dog

 

 

Dersom man har "blandingsraser" hvor avkommet har begge foreldre av denne "blandingsrasen" mister man gjerne denne fordelen da foreldrene kan være beslektet. Men igjen får man kanskje større grad av forutsigbarhet. Spørsmålet er vel om man vil satse og ta en sjanse, eller om man vil ha noe forutsigbart som statistisk sett blir et sykere dyr. Lykke til :)

Lenke til kommentar

Vi har en ungarsk puli. Samboern min er allergisk mot alt med pels og han reagerer ikke på denne. Har også hatt søskenbarn som er allergisk på besøk som ikke reagerer og flere til.

Ho er ca 11kg, 40cm høy, så ikke den største.

Ho er rolig inne, ligger bare å slapper av så sant vi ikke trener eller noe sånt.

Ute kan ho løpe og løpe og løpe og syns det er kjempegøy. Veit riktlig nok ikke om det er en hund som ville dratt deg på ski, men løpt ved siden av er iallefall ikke usannsynlig.

 

Ho er rimelig glup og lærer fort. Syns triks og trening er veldig moro. Har også Nina Otteson? spill som ho elsker å pusle med.

Lenke til kommentar

Hvorfor ikke en portugisisk vannhund til? Er dere nøye med å plukke ut en oppdretter som helsesjekker dyrene og har godt rykte er det en stor sjangse for at dere får en frisk hund.

 

Jeg ville ha holdt meg langt unna blandingshunder hvis dere er allergisk. Vanskelig å vite hva man ender opp med og labradoodle spesielt kan ha helt random pels fra valp til voksen når den bytter pelsstuktur og -kvalitet.

 

Grunnen til at det i den linken Salt Kjeks over her påstår at blandingshunder er friskere er at man ofte drar til dyrlegen med en blandingshund fordi den er syk, mens en rasehund er det normalt å sjekke for sykdommer som kan ligge på rasen. HD for eksempel blir ikke på magisk vis borte hvis man blander en labrador og en puddel, kontra 2xlabrador eller 2xpuddel, siden dette er sykdommer begge rasene kan få.

Endret av mushi
Lenke til kommentar

Grunnen til at det i den linken Salt Kjeks over her påstår at blandingshunder er friskere er at man ofte drar til dyrlegen med en blandingshund fordi den er syk, mens en rasehund er det normalt å sjekke for sykdommer som kan ligge på rasen.

Du møter deg selv i døra med denne påstanden her. Den primære årsaken til at rasehunder har et noe større behov for jevnlig "service" er nettopp at de er sykere. Dette er veldokumentert, og ved å gå i mot dette uten harde fakta lurer du både deg selv og andre. Det beste er evolusjon gjennom naturlig seleksjon, men det fungerer selvsagt ikke for kjæledyr. Man er ikke noe mindre glad i bikkja selv om den ikke er ren rase med stamtavle og det hele. Frykten for å miste de investerte midlene man brukte for å kjøpe en dyr rasehund er heller ikke motivasjonen for å ta med bikkja til dyrlegen.

 

I følgende artikkel bekrefter også Gjensidige Forsikring at avlsrelaterte sykdommer er et stort problem: http://e24.no/naerin...sikring/3283466

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Harley Quinn

hva med labradoodle?

 

Blandingshund vil jo fungere ytterst dårlig mtp pels. INGEN kan garantere at en baldningshund blir allergifri, så det er en svært dårlig risiko å ta i tilfelle pelsen hunden får som voksen ikke er like allergivennlig som den den hadde som valp.

 

 

Og når det gjelder sykdommer blanding vs rase havner det uansett i null. Vennina mi har blanding, hun har vært til dyrlegen oftere enn jeg har med min rase, og hennes er et år yngre enn min, så der kan man aldri si noe for sikkert. Men så kjenner jeg flere som velger å ikke dra til dyrlegen for kennelhoste, sår og småkutt når de har en blandingshund fordi det er så dyrt! Og blander man to raser kan man også være veldig uheldig og få sykdommene fra begge rasene.

 

Men uansett så var det ikke sykdommer og rasehund vs blanding TS spurte om så kanskje greit å bare la den diskusjonen ligge død!

 

 

Ellers vil jeg anbefalle å heller skaffe en portugisisk vannhund til hvis dette var en rase som passet dere! Nå vet dere litt om hva som kan feile den rasen og dere blir da kanskje mer ops på hva som skal sjekkes nesten gang dere kjøper valp :) Ta også kontakt med raseklubben og valpeformidler så vil nok de hjelpe dere godt på vei :)

Lenke til kommentar

Vennina mi har blanding, hun har vært til dyrlegen oftere enn jeg har med min rase

Subjektiv empiri hjelper lite.

 

Det kan godt tenkes at det er en viss sammenheng grunnet økonomiske forhold, da de som ikke har råd til å ta bikkja til dyrlegen gjerne er de samme som de som ikke har råd til rasehunder til 10k+. Vi har rasehund, men det er ikke den eneste "rette løsningen"...

 

Tilbake til trådens tema så er jeg enig ang. rasehund pga. allergi.

Endret av Salt kjeks
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+981723478

Allergener hos hunder finns i hud, pels, urin og spytt. Med en allergivennlig hund får man en hund med færre allergener i pelsen. De andre allergenene finnes fortsatt i dyret.

 

Vurdert allergivaksinering?

Da blir du nesten eller helt fri for symptomer, og det varer livet ut!

Jeg har selv slitt med allergi, men går nå i et vaksinasjonsprogram, og har fått meg (vanlig) hund!

 

Ellers så har man remedier som Petal Cleanse som hjelper mot allergener.

Google it.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...