Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Krav på opphold i rehabiliteringsinstitusjon etter hjerneslag


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Pappa fikk i sommer akutt hjerneblødning, og er nå innlagt på avdeling for pasienter med ervervet hjerneskade i tilknytning sykehuset. Her opplyser de om at opphold vanligvis er begrensed oppad til tre måneder.

 

Når tre måneder har gått, så kommer pappa til å bli overflyttet til kommunehelsetjenseten, der opplegg og kompetanse på rehabilitering av slike pasienter vil være en god del dårligere enn der han er nå.

 

Vi har fått opplyst at det har vært tilfeller der pasienter har vært innlagt på institusjonen i opptil ett år, altså langt mer enn tre måneder. Når vi spør legene om dette, så får vi beskjed om at forlenget opphold ikke er mulig, da det er tre måneder som er grensen. Jeg antar det er kapasiteten som er problemet.

 

Pappa har gjort fremskritt under hele perioden han har vært innlagt, men han er fortsatt fullstendig pleietrengende. Når det er helt tydelig at han har behov og nytte av å bli der han er, hvordan kan han overflyttes til et mye dårligere tilbud uten videre?

 

Hva sier regelverket om slike tilfeller? Anonym poster: e7c8932dc0a7436b257612a36929fa9a

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er dette et lokalsykehus eller et større regionssykehus? Jeg går ut ifra at avdelingen han er pasient ved er en del av spesialisthelsetjenesten? Og hva legger du i "fullstendig pleietrengende"? Spesialisthelsetjenesten skal samarbeide tett med kommunen om oppfølging og rehabilitering. Har du/dere vært i kontakt med koordinator i kommunen eller for spesialisthelsetjenesten for å utrede din fars behov for ytterligere spesialisthjelp, eller er dette kun basert på dine oppfatninger som pårørende?

 

Vet du om det er utarbeidet en individuell plan for faren din vedrørende fremgang og bedring?

Lenke til kommentar

Helsedirektoratet har publisert Nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering ved hjerneslag (fullversjon).

 

Det fremkommer av retningslinjene s. 93-94 at "[d]et finnes noe kunnskap når det gjelder hvem som bør få [fortsatt] tilbud om behandling i rehabiliteringsavdeling i sykehus (12;417). I post-akuttfasen vil dette gjelde pasienter som har behov for multiple diagnostiske og terapeutiske intervensjoner som ikke er tilgjengelige i kommunen, har en medisinsk tilstand som krever oppfølging i sykehus og/eller har et så stort hjelpebehov at rehabiliteringen må organiseres slik at adekvat hjelp kan gis 24 t i døgnet. Pasienter med alvorlige sensomotoriske utfall, kognitive utfall og/eller språkproblemer, høy risiko for ernæringsdefisitt og alvorlige blære-/tarmproblemer, vil være eksempler på pasienter som kan være aktuelle for rehabilitering i sykehus. Likeså pasienter i yrkesaktiv alder som trenger en spesifikk yrkesrettet rehabilitering eller spesifikke intensive treningsopplegg."

 

Det at kommunen har et dårligere faglig tilbud enn spesialisthelsetjenesten vil gjennomgående ikke være et godt nok argument, så lenge kommunens tilbud er faglig forsvarlig. Retten til helsehjelp er retten til nødvendig helsehjelp, ikke retten til best mulig helsehjelp.

 

 

Dersom din far har helseproblemer av en slik art at han trenger 24/7-oppfølgning av en art som kommunen ikke kan gi ham, eller hans medisinske tilstand krever at han behandles på sykehus, så er det trolig ikke faglig forsvarlig å skrive ham ut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...