danielsen45 Skrevet 6. januar 2013 Del Skrevet 6. januar 2013 Jeg leste denne artikkelen på wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Skjegglav Der står det følgene: "I en overlevelsessituasjon kan sjegglav spises om den lutes og kokes. Den er rik på karbohydrat." Så står det at man kan spise den hvis man luter den for så å koke. Hva betyr lute, og hvordan gjør man det? På forhånd takk for svar Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 6. januar 2013 Del Skrevet 6. januar 2013 Det som er mest vanlig å lute er sannsynligvis lutefisk, og her er et utdrag fra Wikipedia som beskriver den kjemiske prosessen. Muskelproteinene i fisken er polyelektrolytter med nøytral ladning ved pH 5,2. Ved luting stiger pH-verdien helt opp mot pH 13, noe som både tar livet av bakterier i fisken og ødelegger proteinene i fisken, Proteinene blir i tillegg negativt ladet, noe som gjør at de knytter til seg flere vannmolekyler (Disse er delvis positivt ladd). Luten bryter også ned fettet i fisken til fettsyrer, noe som gjør at man i praksis sitter igen med såpe. Dette gjør at lutefisk som ikke er tilstrekkelig vannet ut før den tilberedes får en stygg såpesmak Det skjer nok noe lignende med skjegglav. Lut er forresten en base (motsatte av en syre). 1 Lenke til kommentar
dbass Skrevet 6. januar 2013 Del Skrevet 6. januar 2013 At mat skal lutes betyr å legge det i lut over en periode. Sitat fra Wikipedia: "Lut et hverdagslig navn på alkaliske, det vil si basiske stoffer. Et mye brukt alkalisk kjemikalium er kaustisk soda. Mest vanlig er imidlertid natronlut; natriumhydroksid (NaOH). I matlagning brukes det til lutefisk og til bløtlegging av oliven." http://no.wikipedia.org/wiki/Lut 1 Lenke til kommentar
BirgerCaC Skrevet 6. januar 2013 Del Skrevet 6. januar 2013 Tja nå er jeg ikke ekspert på emnet, men det å lute kan jeg si noe om. Hvis du tar f eks lute fisk som ett eksempel så er dette tørrfisk som blir lagt i amoniakk lignende stoffer. Dermed får fisken denne konsistensen og smaken. Etter at fisken er lagt i denne amoniakk laken så skylles fisken grundig før den pakkes. Nå vet jeg ikke så mye om dette, men det er i hvert fall prinsippet. 1 Lenke til kommentar
danielsen45 Skrevet 6. januar 2013 Forfatter Del Skrevet 6. januar 2013 Tusen takk for alle svar, jeg har nok blitt litt klokere på emnet nå. Denne artikkelen var også god å lese, selv om dette var om lutefisk så fikk jeg med meg prinsippet: http://www.klikk.no/mat/spise/article377231.ece Lenke til kommentar
Gjest Slettet+8713 Skrevet 6. januar 2013 Del Skrevet 6. januar 2013 (endret) Siden man er i naturen og ikke har tilgang på hverken kaustisk soda eller natronlut, så kan man bruke aske... Askeluting av tørrfisk var det man gjorde før man fikk kaustik soda tilgjengelig. Endret 6. januar 2013 av Slettet+8713 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå