Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Flytte fra samboeren - hvordan gjøre det praktisk


mrala

Anbefalte innlegg

Etter lang tid med mye rot, ender det nok snart med utflytting fra samboeren.

Vi leier en leilighet med kontrakt frem til august, hvor vi begge er oppført på leiekontrakten med en utleier (Han er en privatperson). Vi slapp utrolig nok unna depositum med utleier, men det betyr vel neppe at vi kan bryte kontrakten allikevel?

 

Noen som har forslag på hvordan jeg/vi kan komme oss ut av kontrakten uten å betale noe? Er det vanlig å få innvilget f.eks fremleie fra utleier?

 

Her er kontrakten vår: http://www.forbrukerradet.no/kontrakter/kontrakter/husleiekontrakt-bokm%C3%A5l

Endret av mrala
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg forutsetter at dere har en tidsubestemt, oppsigelig leieavtale.

 

Brudd i samlivet er ikke grunnlag for heving av leieavtalen, for et brudd i deres samliv er ikke vesentlig mislighold fra utleiers side.

 

Når begge er oppført i leieavtalen er begge forpliktet som leiere etter leieavtalen. Det innebærer at både du og dere vil måtte si opp leieavtalen for å komme ut av den. Du kan ikke overføre dine plikter etter avtalen til din samboer alene uten huseiers samtykke, jfr. husleieloven pgf 8-1. Det gjelder noen unntak fra denne regelen i pgf 8-2, 8-3, og 8-4, men ingen av dem er aktuelle for deres situasjon.

 

Fremleie for resten av oppsigelsestiden er lite praktisk. Litt avhengig av hvordan leiemarkedet er og lengden på oppsigelsestiden er mye av oppsigelsestiden gått innen fremleieavtale kan inngås.

 

 

Utleier har imidlertid tapsbegrensningsplikt som følge av lojalitetsplikten i kontraktsforhold. Det innebærer at dersom dere flytter ut og leverer tilbake nøkler, har utleier plikt til å aktivt søke nye leietakere. Dette gir ikke dere noen konkrete rettigheter mtp lavere leie i oppsigelsestiden - men hvis utleier finner ny leietaker vil plikten til å betale leie falle bort fra ny leietaker flytter inn (eller kunne flyttet inn), og hvis utleier bryter denne aktivitetsplikten kan man tenke seg at leiebetalingsplikten blir redusert etter en skjønnsmessig vurdering av leiemarkedet (hvor lang tid det ville tatt å få ny leietaker m.m.). Dette gjelder ikke hvis bare én av dere flytter ut.

 

 

Hvis du ønsker å komme deg ut av kontrakten uten å betale noe må du enten finne en feil ved husrommet som gjør det ulovlig i bruk som boenhet, og øyeblikkelig flytte; eller bare flytte og nekte å betale. Ved sistnevnte løsning gambler du på at huseier ikke gidder å gå til sak.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for utfyllende svar. Ser ut til å løse seg med utleier.

 

Spørsmål som ikke er relatert til denne spesifikke saken; Når det står

 

"I de 12 første månedene er det ikke adgang for partene til å si opp avtalen. Etter utløpet av 12-månedersperioden kan avtalen sies opp av begge parter med 3 måneders frist til fraflytting ved utløpet av den kalendermåned fristen utløper i."

 

 

Betyr dette fortsatt at

Utleier har imidlertid tapsbegrensningsplikt som følge av lojalitetsplikten i kontraktsforhold. Det innebærer at dersom dere flytter ut og leverer tilbake nøkler, har utleier plikt til å aktivt søke nye leietakere. Dette gir ikke dere noen konkrete rettigheter mtp lavere leie i oppsigelsestiden - men hvis utleier finner ny leietaker vil plikten til å betale leie falle bort fra ny leietaker flytter inn (eller kunne flyttet inn), og hvis utleier bryter denne aktivitetsplikten kan man tenke seg at leiebetalingsplikten blir redusert etter en skjønnsmessig vurdering av leiemarkedet (hvor lang tid det ville tatt å få ny leietaker m.m.).

 

Så med andre ord kan man fortsatt komme seg ut av en slik avtale?

Lenke til kommentar

Det hørtes ikke ut som et standardvilkår i forbrukerrådets kontrakt, er dette noe utleier har ført på?

 

Er det privat eller profesjonell utleier? Leier dere evt hos en studentsamskipnad o.l.?

 

Dette er kontrakt for nye stedet jeg vurderer å flytte inn i, men det var ingen standardkontrakt.

Er privat

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...