Gå til innhold

noen her som har litt peiling på Sorte hull?


toazty

Anbefalte innlegg

Leste netopp en artikkel ang. CERN , dette med at 2 partikler koliderer i lysets hastighet muligens kan skape ukontrolerbare sorte hull.

men hvis vi nå går ut ifra at dette kan skje.

kan vi ikke bare plassere "tanken" med sorte hull på en rakett og skyte den ut og der vil den jo fortsette i lang tid, og som jeg har forstått så skjer vokser ikke akuratt "sorte hull" så fort, så den vil kanskje være long gone, lenge før den gjør noe skadelig i vårt solsystem?

 

håpløs tanke av en uviten løk?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det største problemet er premisset er at det kan dannes ukontrollerbare svarte hull i partikkelkollisjonene på CERN. Det finnes enkelte teoretiske spekulasjoner som forutsier dannelsen av svarte hull der. For det første er dette bare spekulasjoner. Ingenting slikt er sett, og hvis de hadde blitt dannet ville de vært sett - signaturen er ganske spektakulær. Det kommer en ny sjanse om et par år når kollisjoner med full energi starter. Men om de svarte hullene skulle dannes ville de absolutt ikke være ukontrollerbare. De ville faktisk fordampe omtrent med en gang de ble laget. Det viser seg nemlig at kvantemekaniske prosesser får svarte hull til å sende ut stråling. Jo mindre masse hullet har jo større blir strålingsintensiteten. Så små svarte hull som eventuelt kan dannes i LHC vil sende ut så intens stråling at de fordamper i løpet av en liten brøkdel av et sekund.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja, og egentlig ikke bare grunnløs teori - vi har også eksperimentelle bevis på at slike ukontrollerbare svarte hull ikke finnes. Atmosfæren blir hele tiden truffet av kosmisk stråling, og en del av disse partiklene har stor nok energi til at kollisjonene er flere hundre ganger flere titalls ganger kraftigere enn de LHC kan frembringe. Kan LHC lage små svarte hull har altså naturen gjort det for oss i lange tider. Det at vi ikke har sett de er bevis for at slike ukontrollerbare små svarte hull ikke finnes. Det er derimot ikke bevis for at små svarte hull ikke kan oppstå i slike kollisjoner. Selv om jeg sa at signaturen er spektakulær forutsetter det å ha en detektor på plass der hullet lages. Det har vi ikke der kosmisk stråling treffer atmosfæren.

 

Redigert:

Jeg gjorde den beregningen som jeg burde ha gjort med en gang, og fant ut at de kosmiske strålingene med høyest energi gir kollisjoner med massesenterenergi omkring 300 TeV. Dette kan sammenlignes med 8 TeV som er hittil høyeste energi på LHC, eller med 14 TeV som er målet for de neste LHC-kollisjonene.

Endret av -trygve
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Det at vi ikke har sett de er bevis for at slike ukontrollerbare små svarte hull ikke finnes. Det er derimot ikke bevis for at små svarte hull ikke kan oppstå i slike kollisjoner.

 

Sier dette noe om levetiden til svarte hull? Og er den på noen måte proporsjonal med størrelsen?

Lenke til kommentar

Det er sikkert mulig å regne ut en grense på levetiden ut fra det, men den grensen blir nok så svak at det ikke er verdt det. Det er derimot mulig å beregne levetiden ut fra teorien om Hawking-stråling. Kort sagt er temperaturen omvendt med massen, og strålingsintensiteten er proposjonal med temperaturen i fjerde potens (Stefan-Boltzmanns lov). Denne beregningen forutsetter riktignok en teoretiske forutsigelse uten eksperimentell bekreftelse, men det er det beste vi har.

Lenke til kommentar

Leste litt gjennom artikkelen om Hawking-stråling, og kom over denne strofa:

 

Classically, the gravitation is so powerful that nothing, not even electromagnetic radiation (oversimplified in many descriptions as "light"), can escape from the black hole.

 

Denne forenklingen at vi sier "lys" i stedet for "elektromagnetisk stråling", er det en vesentlig forenkling som egentlig er feil? A la forenklingen om at lyn forårsakes av at skyer "kræsjer"?

Lenke til kommentar

Det vi kaller "lys" er vel i grunn synlig lys og bare en liten del av et mye større bilde. Elektromagnetisk stråling er mye mer enn bare lys, synlig lys er en liten del av spektret.

 

Så det er ikke feil å si lys hvis man snakker om lys, men snakker man om foreksempel de bølgene som mobiltelefonen din plukker opp så er det feil å si lys. Det er elektromagnetisk stråling begge deler.

Lenke til kommentar

Ja da har du tolka det feil :p

 

Hvis du setter deg ned å regner på det så finner man ut at den hastigheten man trenger for å sippe unna et sort hull er større lysfarten. Når man sier lysfarten så er det litt "feil", alle elektromagnetiske bølger beveger seg med denne hastigheten. Iallefall gjennom vakuum.

 

Så sorte hull er det ingen ting som unnslipper.

Lenke til kommentar

Hva med massive objekter med enorm fart? De kan jo ha enorm bevegelsesmengde, og selv sorte hull må jo ha grenser for hvor mye de kan absorbere?

 

Jeg ser for meg ei stjerne på størrelse med VY Canis Majoris, som reiser med enorm hastighet og kolliderer med et sort hull. På et eller annet punkt så må det vel finnes objekter med så stor mekanisk energi at det sorte hullet ikke klarer å håndtere det?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+8713

Grunnen til sorte hull er jo en så enorm masse at gravitasjonskraftene forhindrer lys i å unnslippe.

Selv om et sort hull skulle kollidere med et sort hull, så vil jo massene bare legges sammen og det nye sorte hullet blir bare enda kraftigere.

Sorte hull kan vel i teorien sluke hele galaxer...

Lenke til kommentar

Men jeg tenker her på et "lite" sort hull som prøver å sluke ei stjerne som har mye større masse, og en enorm fart.

 

Jordas masse er forholdsvis liten, men hvis vi hadde komprimert jorda til størrelsen av ei klinkekule, så ville den også blitt et sort hull. Altså må det jo være forskjell på gravitasjonskraft og størrelse fra hull til hull?

Lenke til kommentar

Gravitasjonskraften er utelukkende bestemt av massen og avstanden til massesenteret (=sentrum for en homogen kule). Med andre ord om du er 6400 km fra jorden sentrum, dvs på jordoverflaten, eller like langt fra sentrum av et svart hull med samme masse som jorden er gravitasjonskraften akkurat lik. Poenget med svarte hull er at massen er så enormt konsentrert at du kan komme mye nærmer og likevel ha hele massen innenfor deg. Om et lite sort hull skulle prøve å sluke en stjerne vil utfallet avhenge av den relative hastigheten deres. Jo større den er, jo mindre av stjernen forsvinner inn i det svarte hullet før avstanden mellom de blir for stor til at gravitasjonskraften har noen særlig effekt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...