Gå til innhold

Trenger jeg bedre kjølevifte i kabinettet


Espen-K

Anbefalte innlegg

Som emnet sier så har jeg til tider fundert om kabinettviften min som står bak prossessorkjøleren og blåser ut av kabinettet er tilstrekkelig.

 

Prossessorvfiten er en Noctua NH-U12P med to 120mm flytter som flytter 92,3 m³/h, kabinettviften som står bak er Fractal Design Silent Series 120mm som flytter 65 m³/h.

 

Er det riktig og annta att kabinettviften (65 m³/h) ikke klarer å ta unna for luftstrømmen som kommer fra prossesorviften (92,3 m³/h) og at det dermed ikke klarer å lufte ut varmluften tilstrekkelig.

 

I front har jeg to Fractal Design Silent Series 120mm og det anntar jeg er tilstrekkelig, uansett så er ikke kabinettet lufttett så det vil nok ikke oppstå en implosjon.

 

Hvilken vifte vill dere anbefalle meg å eventuelt bytte til for å opptimalisere luftstrømmen ut av kabinettet?

Endret av Espen-K
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har kun et utak på baksiden, men har mulighet i toppen av kabinettet.

Saken er den at jeg vill ha varmlufteten fra prossesorkjøleren raskest mulig ut av kabinettet, og da går det ikke om viften som drar ut av kabinetet ikke klarer å holde unna luften den får.

 

Har kikket litt funnet ut at Nocura NF-S12 har en luftflyt på 100,6 m³/h, og det er litt mere en Nocura NF-P12 som står på kjøleren (92,3 m³/h).

Lenke til kommentar

Som emnet sier så har jeg til tider fundert om kabinettviften min som står bak prossessorkjøleren og blåser ut av kabinettet er tilstrekkelig.

 

Prossessorvfiten er en Noctua NH-U12P med to 120mm flytter som flytter 92,3 m³/h, kabinettviften som står bak er Fractal Design Silent Series 120mm som flytter 65 m³/h.

 

Er det riktig og annta att kabinettviften (65 m³/h) ikke klarer å ta unna for luftstrømmen som kommer fra prossesorviften (92,3 m³/h) og at det dermed ikke klarer å lufte ut varmluften tilstrekkelig.

 

I front har jeg to Fractal Design Silent Series 120mm og det anntar jeg er tilstrekkelig, uansett så er ikke kabinettet lufttett så det vil nok ikke oppstå en implosjon.

 

Hvilken vifte vill dere anbefalle meg å eventuelt bytte til for å opptimalisere luftstrømmen ut av kabinettet?

Prosessorkjøleren din er god den. Men det er viktig med nok kabinettventilering. Kabinettet og vifter installert, samt andre komponenter som skjermkort påvirker temperaturen.

 

 

Litt om vifter: Husk også at oppgitte tall fra produsent bør tas med en klype salt, uansett om det er Noctua.

 

Men kjøper du en noctua-vifte som passer til det den skal brukes til så ser jeg ikke bort til at du kan senke temperaturene med noen grader. Det er slik at du finner vifter som passer til kjølere, og så har du vifter som passer til kjølere med lite mellomrom mellom "bladene", og så har du vifter som passer til kabinettkjøling.

 

De ulike viftemodellene er optimalisert til det de skal brukes til.

 

Temperaturavlesning under spilling f.eks. hadde også vært nyttig. Spiller du f.eks.?

 

 

 

Angående spørsmålet ditt, det er alltid viktig å få kald luft inn i kabinettet, samt varm luft ut. Du vil også kunne gå til innkjøp av bedre vifter, kanskje også flere, og i tillegg senke hastighetene litt og som resultat få en kaldere og stillere maskin. Du kan også bytte vifte på prosessorkjøleren og bytte litt om på ting. Du trenger også bare èn vifte på kjøleren. (Mer nedenfor.)

 

 

 

EDIT: Fant litt spesifikasjoner på profilen din. Regner med du har en vifte framme, og en bak slik som det fulgte med kabinettet. Og så 2 stk. Noctua-vifter på prosessorkjøler? Har du begge montert på kjøleren?

 

 

Mulighetene du har er å installere en 120 mm-vifte framme eller på siden. På toppen derimot er det plass til to 140 mm-vifter.

 

Nå skal jeg ikke si hva jeg hadde gjort, fordi jeg hadde fullt opp alle plassene med vifter og kjøpt en av de dyreste kjølerene og beste viftene osv. Hmm, jeg sa det visst alikevel...

 

 

Under- vs overtrykk: Det er mye du kan gjøre her. Jeg foretrekker å ha flere vifter som blåser inn en ut. Fordelen med overtrykk er at overtrykket tvinger luften ut i huller rundt om kring i kabinettet noe som forhindrer støv osv. Men viftehull osv. bestemmer også lufttrykket inn i kabinettet. Det burde dog ikke være noe problem i ditt kabinett. Også skjermkorttemperaturen påvirker temperaturene ellers i en mindre grad med overtrykk i kabinettet. Det er også viktig å få kald luft inn i kabinettet.

 

 

Det er også et spørsmål om du er villig til å bytte ut Fractal Design-viftene mot f.eks. Noctua-vifter. Fordelen med Noctua-vifter er kvaliteten og ytelsen. De støyer lite også og du har garranti på 6 år, lyden er mer behagelig enn andre vifter. De ser også veldig pene ut spør du meg. Ulempen er prisen, noen mener også at utseende er stygt.

 

 

Litt om støy: Den største forskjellen når det gjelder støy mellom ulike vifter er ikke alltid lydtrykk, men lydkarakteristikken. Mens to vifter kan lage omtrent samme lydtrykk ved samme hastighet så kan selve lyden høres annerledes ut. Mange vifter har mer behagelig susing enn andre. Noen kviner, eller har en annen irriterende høyfrekvent lyd, men gjerne bedre vifter har bare en mer behagelig og gjevn suselyd (Noctua er et eksempel på dette). Propellerdesignet har også litt å si, men den største forskjellen når det gjelder støy her er feilbruk. Dvs. når du bruker en vifte som er optimalisert for kabinettkjøling men isteden setter den på en kjøleribbe. Bruker du rette vifter kan du komme unna med mindre støy, og mindre behov for høy hastighet.

 

Propellerdesignet har mer å si for hvilke områder viften er optimalisert for.

 

 

 

EDIT 2:I ditt kabinett, og med delene du har er det nok best med litt overtrykk.

 

Overtrykk vil holde temperaturene lavere ved vanlig bruk, mens ved høy aktivitet, spilling osv. og mye varmeutvilking fra komponenter vil et undertrykk føre til lavere temperaturer. Denne teorien med undertrykk er jeg litt usikker på dog. Men her må vi uansett se på bruket ditt, og hva du prioriterer av støy og temperaturer.

 

 

Dette er hva du kan gjøre (legger ut alle muligheter her):

 

NF-S12B FLX kan du f.eks. kjøpe, og sette i den ledige vifteplassen framme. Eventuelt kjøpe to, og bytte ut Fractal Design-viften.

 

NF-F12 PWM kan du sette på kjøleribben, denne viften er mer egnet til dette. Du trenger også bare en, så denne erstatter da de to andre viftene, som jeg gjetter er NF-P12. Disse fungerer faktisk greit som kabinettvifter, så disse kan du bruke andre steder i kabinettet. Så lenge du har hastighetsregulerende adaptere til begge viftene kan du sette en framme og en bak f.eks., hvis du ikke vil kjøpe nye vifter framme. Det spørs altså hvor mye du vil kjøpe/bytte ut.

 

Hvis du har lyst å bytte ut alle kabinettviftene bak, kan du kjøpe en NF-S12B ULN som du monterer bak, og en NF-A14 ULN eller en NF-S12B ULN som monteres i topp, bakerst.

 

Dette vil etter mine hodeberegninger føre til litt undertrykk, du kan derfor sette en NF-S12B ULN i sidedøren. Et alternativ er også å bruke en av viftene som satt på kjøleribben i døren.

 

Et annet alternativ er å bytte ut skjermkortkjøleren med en kjøler fra Arctic Cooling.

 

Det følger med adaptere som senker hastigheten på viftene, disse skal brukes. Det er jo også viktig at støynivået holdes til et minimum. En av de som er til overs kan brukes til den prosessorviften som ikke har adapter.

 

Jeg foreslår også at du setter viftene bak til litt lavere hastighet enn de framme.

 

 

Følger du alle disse kjøpe-forslagene blir det altså dyrest, men du får et optimalisert system. Og viftene kan du ta med deg til neste PC. Og så har du jo fortsatt noen vifter til overs som du kanskje kan bruke i en annen maskin.

 

Men hovedtipset mitt er å bytte ut viftene som sitter på kjøleribben eller bare ta av en og sette den andre en annen plass. Du trenger bare èn vifte på prosessorkjøleren, det er lite å hente i å ha to på, i forhold til støy. Helst setter du inn enda en vifte framme og/eller på siden.

 

 

  1. Prioritering, i kronologisk rekkefølge:
     
  2. Ta bort en av viftene på prosessorkjøleren, og sette den andre framme med adapter som senker hastigheten (skal følge med prosessorkjøleren).
     
  3. Kjøpe nye vifter framme, med senket hastighet.
     
  4. Sette en ny vifte på prosessorkjøleren.
     
  5. Sette en vifte i døren, eventuelt kjøpe en bedre istedenfor å bruke en du allerede har.
     
  6. Sette inn en ny vifte bak/i topp, eventuelt kjøpe nye vifter.

 

 

--> Mitt råd: Jeg ser for meg at det beste hadde vært å kjøpt to vifter framme, og en til prosessorkjøleren, og så bruker du resten du har fra før, og senker hastigheten på dem. Disse fordeler du på siden og bak/i topp.

 

 

 

Det store spørsmålet her er hvor mye penger vil du bruke på vifter, og hvor mange vil du bytte ut? Og hvor mye vekt legger du på lave temperaturer og lavt støynivå?

 

Du kan kjøpe en til to vifter, og i tillegg bruke de du har, dette er det billigeste. Men ikke det mest optimale. Du får fortsatt senket temperaturene litt og kanskje støynivået.

 

Som andre alternativ kan du bruke 450-850 NOK avhengig av hvor mye du vil bytte ut for å få den optimale balansen mellom ytelse og støynivå.

 

Så jeg venter med å si mer før jeg vet mer. :) Når jeg vet mer om hva du tenker og hvor mye du vil gjøre så kan jeg heller komme med et konkret forslag som lager litt overtrykk i kabinettet, men ikke for mye. Dette kommer også an på hvordan bruket ditt er, hvor mye du prioriterer støynivå/temperaturer. Du sier du vil få mest av den varme luften til prosessoren ut, undertrykk vil gjøre en dårligere jobb med dette enn overtrykk. Å bytte til en Noctua NF-F12 PWM vil kjøle mer effektivt enn den du har nå. Kanskje du også kan snu kjøleren 90 grader slik at den blåser oppover (sammen med en 140 mm vifte i topp).

 

Så, spiller du mye? Hva bruker du maskinen til? Hvor lenge skal du ha den, og er det sannsynlig at du kommer til å kjøpe ny maskin om et par år?

 

 

* Beklager rotete tekst. :p

Endret av Stian Aarskaug
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Om man skal ha 140mm vifter i det kabinettet, (noe det er plass til), noctua 140mm da eller?

 

Vurderer selv 3 stk http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=770801 , 2 foran, 1 bak. Overtrykk for å holde støv ute. Evt en i bunnen også som trekker kald luft rett opp på skjermkort/prosessor..

 

Om jeg ikke skal ha Noctua viftene;

Asus FanXpert 2 skal holde kontroll på de, så de bør være justerbare.. Gjerne fra 485rpm som de kjører på nå -> 1500rpm som jeg mulingens må kjøre på i sommer...

 

Sitter også å ser litt på http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=757495 , (som det allerede står 2 stk av i kabinettet) men disse skyver mindre luft enn noctuaene.. (?)

Endret av Caddy
Lenke til kommentar
Om man skal ha 140mm vifter i det kabinettet, (noe det er plass til), noctua 140mm da eller?

 

Vurderer selv 3 stk http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=770801 , 2 foran, 1 bak. Overtrykk for å holde støv ute. Evt en i bunnen også som trekker kald luft rett opp på skjermkort/prosessor..

Noctua 140 mm-vifter er et godt valg ja. Noctua sine kabinettvifter på 120 mm er ikke oppdaterte, det er fortsatt den gamle generasjonen. Den nye 120 mm-viften er optimalisert for radiatorer og kjøleribber. Men den nye 140 mm-viften til Noctua er en god "all-rounder". Den fungerer godt som kabinettvifte.

 

Jeg støtter deg med overtrykk, men for mye overtrykk er ikke nødvendigvis bra.

 

 

 

Konfigurasjon 1 (superstille): Jeg ville satt 2 stk. Noctua NF-A14 ULN framme. Disse trenger du ikke L.N.A.-adapter på, fordi de spinner på 800 rpm ut fra esken. Bak ville jeg satt inn en Noctua NF-A14 FLX med U.L.N.A.-adapteren. Dette gir en fordeling på 2 x 800 rpm framme, 1 x 900 rpm bak.

 

Konfigurasjon 2 (balansert): Vil du ha mer luftstrøm kjøper du bare 3 stk. NF-A14 FLX og setter på U.L.N.A.-adaptere framme, og L.N.A.-adapter bak. Dette gir en foreling på 2 x 900 rpm framme, og 1 x 1050 rpm bak.

 

Konfigurasjon 3 (ytelse): Eventuelt, hvis du ikke bryr deg med støy så kan du la viften bak være uten adapter, og sette på en L.N.A.-adapter på viftene framme.

 

Begge konfigurasjoner gir et fint overtrykk.

 

 

 

I tillegg vil jeg anbefale deg å kjøpe viftene fra Supersmart.no eller Dustin Home, dette sparer du i underkant av 200 NOK på. ;) Benytter du deg av tilbudet på facebook-siden til Supersmart får du gratis frakt på første kjøpet, du sparer da over 200 NOK, og det blir billigere enn Dustin Home.

Noctua NF-A14 FLX hos DustinHome.no

169 NOK per vifte, 99 NOK i frakt

 

Noctua NF-A14 FLX hos Supersmart.no

Noctua NF-A14 ULN hos Supersmart.no

179 NOK per vifte, 87 NOK i frakt - Gratis frakt gjennom Facebook på første kjøpet
;)

 

 

 

Om jeg ikke skal ha Noctua viftene;

Asus FanXpert 2 skal holde kontroll på de, så de bør være justerbare.. Gjerne fra 485rpm som de kjører på nå -> 1500rpm som jeg mulingens må kjøre på i sommer...

 

Sitter også å ser litt på http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=757495 , (som det allerede står 2 stk av i kabinettet) men disse skyver mindre luft enn noctuaene.. (?)

Angående de andre viftene:

Jeg tror nok at Noctua-viftene flytter mer luft, spesielt per støynivå. Det følger også med 2 adaptere til Noctua-viftene, så du trenger ikke viftekontroller.

 

 

Forresten, har du standard kjøler på CPU og GPU? Med tanke på støynivå vil disse dermed overdøve kabinettviftene. Eventuelt kan du kjøpe en CPU-kjøler. Skal du kjøpe ny GPU bør du kjøpe en med tredjepartskjøler, ikke orginalkjølere. MSI er flinke på dette. Gigabyte lager også en relativt stillegående kjøler, det samme gjelder ASUS.

Endret av Stian Aarskaug
Lenke til kommentar

Jeg føler fanxpert 2, som er innebygget i hovedkortet og programvare installert, kontrollerer viftene meget bra etter temperaturen. KAN noctuane stilles via disse, eller må jeg bruke adapterene? Har Noctua NH-U12P SE2 CPU Kjøler, og vifta på denne kan merkelig nok ikke stilles på via programvare... (bruker kun 1 vifte.)

 

Hovedkort er forøvrig ASUS P8Z77-V PRO og har mange uttak for vifter, som kan styres via nevnte programvare..

 

Har tenkt på skjermkort kjøler også. Har et GTX 570, av et merke jeg ikke husker i farta.. Vil gjerne få ned støyen på dette også.. Twinkjøler da eller? Mulig den kjøleren må overleve en oppgradering av skjermkort etterhvert, så da må jeg ha noe som takler et par hakk til over 570..

Endret av Caddy
Lenke til kommentar

Hei, det høres ut som hovedkortet styrer viftene med PWM. Du trenger dermed en PWM-vifte. Noctua har slike modeller, men skal du ha 140 mm må du derfor velge Noctua NF-A15 PWM. :) Den er 150 mm i bredden, så du må sjekke om den passer (140 mm x 150 mmm). Hvis denne viften ikke lar seg styre (noe jeg er sikker på den gjør), så har du uansett adapterene som følger med (2 stk. per vifte).

 

Prosessorviftens hastighet styres nok med spenning, det er nok derfor den ikke vil justeres.

 

Du skal kunne finne en billig kjøler til GTX 570 som fungerer greit. :) Det spørs hvor mye du vil legge ut.

 

Du kan få en kjøler for rundt 300 fra Arctic Cooling (Accelero Twin Turbo II heter den), denne vil kjøle like bra (eller bedre) enn standardkjøleren med mye lavere støynivå. Du kan også bevege deg opp til Accelero Xtreme III til rundt 550 NOK. Denne kjøler bedre med et lavere støynivå (fordi den trenger ikke å spinne så raskt for å holde temperaturene nede). Vil du ha det beste av det beste med hybrid av vannkjøling og luftkjøling så kjøper du Accelero Hybrid, men det er ikke nødvendig. Den koster også over 800 NOK.

Lenke til kommentar

Snodig at de viftene jeg har kan "spennes" ned med 3 pins, mens noctuaen må ha 4? :/ Og 140x150mm blir for stort for vifteplassene jeg har.. :/

 

Men kanskje jeg skulle gitt fan i PWM å heller bare hatt en hastighet på alle sammen, evt koble de til viftekontrollen i front. (fulgte med kabinettet..)

 

Evt http://www.dustinhome.no/product/5010651147/arctic-cooling-f14-pwm-140mm/ som ser ganske standard ut... Får plass til 2 foran og 1 bak. Evt en i sidedøra , 2 i toppen og en i bunnen. Billige var de også..

Endret av Caddy
Lenke til kommentar

Snodig at de viftene jeg har kan "spennes" ned med 3 pins, mens noctuaen må ha 4? :/ Og 140x150mm blir for stort for vifteplassene jeg har.. :/

Så de viftene du har styres med enkelt spenningsverdi? Er enig i at det høres rart ut at du ikke kan styre hastigheten på Noctua-viften da. Jeg har nemlig en viftekontroller, den styrer viftene enkelt og greit med variabel spenning. Det virker med Noctua-vifter for meg ihvertfall (har en haug av dem).

 

 

 

Men kanskje jeg skulle gitt fan i PWM å heller bare hatt en hastighet på alle sammen, evt koble de til viftekontrollen i front. (fulgte med kabinettet..)

 

Evt http://www.dustinhome.no/product/5010651147/arctic-cooling-f14-pwm-140mm/ som ser ganske standard ut... Får plass til 2 foran og 1 bak. Evt en i sidedøra , 2 i toppen og en i bunnen. Billige var de også..

Viftekontrolleren i kabinettet som du snakker om er nok bare en variabel motstand, stemmer det? Den virker garrantert, man kommer ikke utenom Ohms lov! :D

 

 

Jeg har ikke prøvd Arctic Cooling sine kabinettvifter, men jeg har Arctic Cooling-kjøler og viftene spinner opp til 2000 rpm og er veldig stillegående!

 

Har sett litt på kabinettviftene deres selv, er veldig nysgjerrig på dem. De virker å være veldig gode. :)

Lenke til kommentar

Takker for utfyllende svar.

 

Foreløpig handleliste ser da slik ut:

4x ARCTIC COOLING F14 PWM 140MM

1x ARCTIC COOLING ACCELERO XTREME PLUS II

 

Må bare tenke på om det er noe mer jeg trenger... :) Vurderer en 5. Actic vifte, for å sette på noctua kjøleren i stedet for noctua vifta, siden Arctic er justerbar.. ;)

 

Har du en link til facebooken til supersmart? Finner de ikke med søkefeltet..

 

Edit:

 

Fant jeg fant..

 

Og der var det bestillt. Tok med en 120mm til prosessoren, for å teste det ut.. F12 vifta..

Endret av Caddy
Lenke til kommentar

Takker for utfyllende svar.

 

Foreløpig handleliste ser da slik ut:

4x ARCTIC COOLING F14 PWM 140MM

1x ARCTIC COOLING ACCELERO XTREME PLUS II

 

Må bare tenke på om det er noe mer jeg trenger... :) Vurderer en 5. Actic vifte, for å sette på noctua kjøleren i stedet for noctua vifta, siden Arctic er justerbar.. ;)

 

Har du en link til facebooken til supersmart? Finner de ikke med søkefeltet..

 

Edit:

 

Fant jeg fant..

 

Og der var det bestillt. Tok med en 120mm til prosessoren, for å teste det ut.. F12 vifta..

Bare hyggelig! ^^,

 

Her hadde visst svaret i "Mine innlegg" gjemt seg eller så er det bare jeg som er dårlig til å lete, konkluderer med førstnevnte! :p

 

Blir spennende å se om Arctic Cooling-viftene er gode, rapportèr tilbake når du har fått prøvd dem. :D

 

Arctic Cooling er for meg kjent for å ha stillegående produkter, så regner med de klarer seg fint på viftefronten ellers også.

 

GPU-kjøleren kommer du ihvertfall til å bli fornøyd med. Jeg har Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX PRO, installert på et overklokket GTX 280-kort. Temperaturene er rundt 40 grader under load. :) Men har også god kjøling ellers i kabinettet. Hører heller ikke kjøleren.

 

Neste steg når jeg bygger nytt system blir nok vannkjøling, eller hybrid. Kanskje delvis hjemmelaget. :D Det har jeg hatt lyst å gjøre lenge.

Endret av Stian Aarskaug
Lenke til kommentar

Nai.. Mottok i dag. Foreløpig kjøres viftene på full pupp og coretemp viser en nedgang i 1-2 grader på cpu under full last.

 

Ikke støyer de for mye for lufttrykket heller..

 

Skjermkortkjøleren har jeg ikke montert ennå.

 

Høres ut som det er skjermkortvifta, psu vifta og lagringshdd + filserveren som spillmaskinen står oppå som bråker mest nå..

Endret av Caddy
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...