Gå til innhold

Bør nordmenn gå ned i lønn?


Anbefalte innlegg

I kjølvannet av SAS trumultene, kommer spørsmålet opp om Nordmenn generelt er altfor kostbare. Og at vi alle bør belage oss på kraftig reduksjon av det som er i posen.

 

Det henvises blant annet til at "Én nordmann koster 1253 prosent mer i timen enn én bulgarer" i dette Dagbladet oppslag.

 

Og Hegnar er blant de som hiver seg på bølgen

 

Ja det er vel et høyt nivå her i Norge, og kanskje vi alle må innse at vi må ned noen hakk for å kunne holde oss på bena i framtiden?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Å gå ned i lønn kan bety mye, men jeg ser ikke for meg at fagforeningene vil godta at folk får en mindre del av verdiskapningen. Så kanskje man heller burde temme de som kjemper for utbygging av nye oljefelt og heller prøve å skape industri som ikke baserer seg på olje- og gassproduksjon. Desverre ser det ikke ut til å være noe politikere bryr seg så mye om.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Om vi "bør" gå ned i lønn blir et litt for åpent spørsmål for min smak. Dessuten, før vi snakker om hva vi bør gjøre må man se på hva som kan gjøres. Kan vi gjennomføre en drastisk lønnsreduksjon jevnt over? Hvorfor skulle noen gå med på det, og ikke stemme på partier som vil stoppe eller reversere prosessen?

 

Og er vi egentlig tjent med det? Vil mer konkurransedyktig lønn fører til at mer og ikke mindre penger sirkulerer i norsk økonomi? Det er ingen grunn til at noen skulle ønske seg å gå ned i lønn hvis de ikke får noe ut av det, og hvis det kun er bedriftsledere som står til å tjene på en reduksjon ser jeg ingen grunn til at noen andre enn dem skulle være i favør.

 

Selv tenker jeg at det er ekstremt prematurt å gjøre noen som helst form for drastiske tiltak i en økonomi som går så godt som Norges. Arbeidsledigheten er blant verdens laveste, Norge er blitt kåret til et av verdens beste land å drive næring i og det er ingen krise og ingenting som behøves å reddes. Bulgarske arbeidstakere tjener langt mindre enn norske, men Bulgaria er ikke i nærheten av å kunne konkurrere med norsk økonomi, så kanskje er det heller bulgarerne som skal prøve å etterligne oss enn omvendt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Å gå ned i lønn er ikke noe som skjer før man er absolutt tvunget til det. Vi er ikke tvunget til det nå, ergo skjer det ikke. Men det kan skje i fremtiden hvis situasjonen tilsier det, f.eks. når inntekter fra olje og relaterte bransjer daler og vi er nødt til å produsere noe annet for å tjene til livets opphold. Da må vi ned i lønn for å konkurrere. Men ikke et sekund før.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det bør vel bemerkes at dersom nordmenn flest går ned i lønn, får vi mindre penger til å bruke på flybilletter. Når SAS tradisjonelt har gjort det bra så er det fordi nordmenn hadde penger, og SAS ikke hadde noen reell konkurranse. Lavere lønninger jevnt over fjerner ikke konkurransen, det bare svekker den innenlandske kjøpekraften. Og det påvirker jo ikke oljeprisene eller prisene på nye fly.

 

Det lønner seg for eksportindustrien at vi er konkurransedyktig på lønn, men ikke andre.

 

Jeg lurer på hvor mye SAS hadde tjent om de fløy innenriks i Bulgaria...

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Det går ikke ann å sammenligne. Relativt til boligprisen bør lønna våres dobles eller tripples hvis den skal reflektere USA's lønnsnivå relativt til boligpris. Det handler ikke om absolutte tall, men evnen til å leve i hjemlandet. Nå er gjennomsnittslønna i Norge 350 tusen pr. arbeidstaker, nå tjener mange av oss under dette desverre, (mine 205'000 i år er i knappeste laget), og 350K er ganske mye penger for en person å rutte med.

 

Problemet er når man skal selge arbeidskraft og tjenester på tvers av landegrenser, så får man de store forskjellene. Men til tross for at vi er dyre, er det ikke et problem for off-shore-bransjen, fiskeri-bransjen, og andre aspekter der eksport er hovedintjeningen. Så når Aker Solutions kan konkurrere med sine tjenester ute i verden og tjene gode penger, så demonstrerer dette at det ikke er lønningene det er noe feil med.

 

SAS har aldri vært et spesielt effektivt selskap, så la det dø! La andre ta opp businessen!

 

-frank

  • Liker 1
Lenke til kommentar

...Desverre ser det ikke ut til å være noe politikere bryr seg så mye om.

Politikkere bør ikke prøve å regulere/stimulere/kontrollere forretninger. Statseide selskaper er greit nok, men politisk innblanding økonomien er et problem, ikke løsningen.

 

Vil private starte selskaper og bedrifter til å produsere noe, er det relativt problemløst å gjøre det, og slik bør det være, for begynner politikkerene å forsøke å skape nye bransjer/næringer så blir det et sort pengehull.

 

-frank

 

Aker er vel ikke akkurat kjent for å være rausest med lønningsposen i Oljebransjen heller.

Aker Solutions betaler bedre enn primærkonkurrenten National Oilwell Varco, (jeg har jobbet hos begge).

 

-frank

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja det med Aker og fiskeribransjen hørte vi nettopp om, krangelen med Røkke. Og det ser vi jo lenge, at fisk sendes til Kina for videreforedeling, og så tilbake til våre butikker. Fordi det er ikke livsvei for fiskeriforedling her i landet, og det legges ned og står tomt.

Vi ser det samme i aluminium industrien. De flagger ut til Katar og Kina. Og det må vel til en ny boligpolitikk og litt av hvert.

Ja det er lett for Hegnar og hans likemenn å sitte på sin høye hest.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Politikkere bør ikke prøve å regulere/stimulere/kontrollere forretninger. Statseide selskaper er greit nok, men politisk innblanding økonomien er et problem, ikke løsningen.

 

Vil private starte selskaper og bedrifter til å produsere noe, er det relativt problemløst å gjøre det, og slik bør det være, for begynner politikkerene å forsøke å skape nye bransjer/næringer så blir det et sort pengehull.

 

-frank

 

Faktisk så hadde det vært flott om de ikke hadde gjort noe. Problemet er at de faktisk gjør noe, de åpner for leting og boring på stadig nye felter. Naturressursene forsvinner ikke, og om man åpner for boring på nye felter uten at noem i mellomtiden er gått tomme, så øker man behovet for arbeidskraft i oljeindustrien og de presser lønningene opp for å få arbeidskraften. Dette fører også til at andre sektorer må tilpasse seg lønningnene i oljeindustrien, men ikke alle kan klare det om de samtidig skal konkurrere mot bedrifter som opererer under helt andre krav til lønninger, arbeidsforhold, miljø, osv.

Lenke til kommentar

Ja, for all konkurranseutsatt næring, er det en fordel at vi går ned i lønn.

Det hadde også vært en fordel om vi kvittet oss med mesteparten av offentlig sektor og privatiserte enorme mengder velferd. Vi vet alle at det ikke kommer til å skje. I Norge kommer enkeltgrupper videre til å psykopatisk sloss for å få seg selv forfordelt i en bananrepublikk av dimensjoner som først og fremst går godt pga oljen og mangel på diktatur. Grunnet oljen vil vi ikke få se noen store forandringer med det første. Alle vi som sitter her vil bli pensjonister og rentenister, men først kommer vi til å se mer esing av byråkrati, og mer rasjonering av helsetjenester, nå som vi får en haug gamlinger som bare blir eldre og eldre, sykere og sykere, feitere og feitere, og operasjons og behandlingsindikasjon strekker seg faen meg evigheter fram i tid. Selv vi har ikke råd, i hvert fall ikke når ting er offentlig, og dermed nesten like udugelig som systemene politiet må slite med.

 

Det fins per dags dato, meg bekjent, ikke noe samfunn som har klart å utvikle velfungerende frie markeder med lite vold og lite fattigdom, spredning av makt, og samtidig trygghet. Vi er nærmest målene i skandinaviske land, men lider av forvaltningssyke, og et behov for at alle tjenester skal være standardiserte etter regelverk. Vi vet det ikke kan gjøres. Du kan ikke fortelle en lege at han skal være forpliktet til å se alle pasienter etter 20 minutter, når turnover på et lite sykehus kan være så varierende at alt kan knekke sammen pga tilfeldigheter. Dvs, du må gjerne gjøre det, og plukke deg ut en tilfeldig syndebukk i etterkant, slik ting fungerer per idag, men folk kommer til å dø som på Ahus, og det vil bare skje oftere og oftere, og det er fordi det offentlige skal bestemme hvor mange olabukser som skal produseres, og hvor det skal bygges hvor store sykehus, sykehjem, barnehager osv. Det fungerer ikke. Det fungerer ikke selv om du aksepterer den enorme offentlige overformyndingen som Ap legger opp til. Vi kommer til å gå til hælvete. Og det er skremmende hvor få som ser det, ikke engang ser sine egeninteresser utover hva deres egen gruppe har av lønnsintereser. Og det er ingenting i valgsystemet vårt som kan forandre det. Vi er fucka.

Lenke til kommentar

I en situasjon som den i SAS, der myndighetene har akseptert uhyre sterke fagforeninger, så er det ikke så rart at selskapet etterhvert går dårlig. Når andre flyselskap kjører en mye tøffere linje med mindre fordeler for arbeiderne, så går også de selskapene bedre.

 

En stor eier må nå inn og myndighetene ut for at det skal bli en realitet å drive SAS.

 

Slik er det også i landet vårt generelt, det er alt for mange fagforeninger og alt for mye innblanding fra myndighetene. Vi lever i en verden som er i foranding, og skal vi konkurrere med andre land så må vi skjerpe oss. Vi kan subsidiere gode arbeidsfordeler enn så lenge vi har olje og gass, men når det går tomt, så må vi begynne å jobbe for å skape noe, og da kan vi ikke ha fri og billig arbeidskraft fra Øst Europa, slik EU lar og gjøre nå. Da kan vi alle melde oss inn i NAV.

 

I USA sliter de med kokurransen fra Kina og det minker ikke akkurat med årene som kommer. De har heldigivis greid seg mye bedre enn Europa, men det er fordi de har innført enkelte tariffer på kinesisk industri, som har reddet enkelte jobber innenfor dekk og stålindustrien.

 

Skal vi i Vesten fortsette å ha en noenlunde god levestandard i fremtiden, for våre barnebarn også, så må vi endre måten vi driver landene på: mindre fagforeninger og mindre myndigheter, mindre skatter og avgifter, og bygge privat sektor for fremtiden.

 

Vi kan ikke konkurrere med Kina og India på billig arbeidskraft, men vi kan slå de på kvalitet og teknologi.

Endret av FrihetensRegn
Lenke til kommentar

Halvering av skatter, avgifter og prisnivå rund baut i Norge; og så kan vi gå med på å fryse lønningene der de er nå. Prisvekst skal heller ikke forekomme i fremtiden. Problem solved.

(Sånn forøvrig burde SAS sjefene tjene max en million i året, og det alene ville være nok til å få bedriften til å gå med overskudd)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...