Gå til innhold

Blir Breivik på en unødvendig måte straffet i fengselet?


Anbefalte innlegg

Er han utrolig farlig? Han har oppnådd det han ville, hvorfor skulle han være spesielt mer farlig enn innsatte flest? Det sitter andre drapsmenn, gjenganger-voldsmenn og andre i norske fengsler som vi vet er farlige, nettopp fordi de har gjort det flere ganger, og de blir ikke utsatt for denne behandlingen...

 

Og nå sitter Breivik i isolat. Hva i all verden skulle han bruke en toalettpapirkniv til? Hadde han vært sinnsyk så kunne man frykte at han skulle stikke en vakt i et psykotisk øyeblikk, om han var suicidal at han skulle stikke seg selv. Og så? Hvis han (som retten legger til grunn) ikke er varig sinnsyk, så er det eneste han ville oppnå ved et slikt stunt å miste privilegiene han hadde opparbeidet seg.

 

Og gitt at de eneste han kan angripe er nettopp vaktene, hvor sannsynlig er det at en av dem ville stikke til ham en kniv? Andre besøkende kanskje, men visitasjon etter slik besøk ville ikke være urimelig.

 

Sånn sett er det mer effektivt som preventivt virkelmiddel å gi Breivik PC'er og annet, da har han noe å tape på å ikke oppføre seg.

 

Geir :)

 

Har ikke noe å si hvor sannsynlig det er, sjansen er der.

 

Når jeg skrev at han er utrolig farlig mente jeg mer at han er potensielt farlig. Han har så klart ingen superevner som gjør han til en Ninja som kan utslette hele fengselbetjeningen med en tannpirker. Det blir for dumt, litt som når du ser på "worlds most dangerous criminals" så sitter de bundet fast med kjettinger fra tå til hode, som om de kan drepe deg bare med å plystre.

 

Du tar helt klart opp et godt poeng med drapsmennene og det, og ærlig talt så vet jeg ikke, men en betydelig forskjell er at deres hensikt ikke er å gå til krig med det norske samfunnet og ønsker å utslette store deler av det - Det er jo i bunn og grunn hele målet til Breivik; han har så og si erklært krig mot "oss". Om han slapp unna kan det ha katastrofale følger, han er en trussel mot hele vårt rike. Det skiller han, i min mening, fra andre fanger (Uansett om de skulle være gale drapsmenn). Vi kan bare ikke ta sjansen. Jeg er så klart for rehabilitering, men det er for tidelig. Man kan ikke bare slenge en sånn fange ut med alle andre fordi han oppfører seg fint og smiler.Hvem vet hva som foregår inn i det hodet? Han har kanskje oppnådd det han ville i den forstand at han har fått ut sine synspunkter og sendt en melding til det Norske folk, men han har jo ikke nådd "ende" målet sitt..

 

Hva er det egentlig du foreslår at skal gjøres kontra slik det er nå? (Bortsett fra å gi han ting som han kan miste, som jeg btw er enig i) Jeg synes den ordningen som er nå virker relativt grei for de nærmeste årene: Han får mat, trening, muligheter til å skrive og sikkert fremover samtaler med Psykolog pluss at han får lov til å få besøk og sende brev. Mener du han blir behandlet inhumant? Som noen skrev tideligere i denne tråden "If you can't handle the time, don't do the crime". Det får, unnskyld meg, faen meg være grenser for hvor mye vi skal høre på sytingen hans. Han får alle sinne grunnleggende behov dekket og mere til.

Endret av Carlgutt
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva er det egentlig du foreslår at skal gjøres kontra slik det er nå?

Slutte med de fornedrende og meningsløse kroppsvisiteringene. Ellers har jeg ikke noen alvorlige ankepunkter i hans spesielle tilfelle. På et eller annet tidspunkt må han ut av isolat, men når skal jeg ikke mene noe om.

 

Jeg tror ikke han forventer å nå noe "endemål". Han ser seg selv som en soldat i denne angivelige ordenen, og han har utført sitt oppdrag. Resten er opp til andre.

 

Og det er mulig at jeg er treg, men jeg klarer ikke helt å forestille meg noe som får plass mellom rompeballene hans som ville hjulpet ham ut ikke bare av isolatet, men utenfor Ila's murer. Det er ikke en B-film dette, han overmanner ikke vaktstyrken på Ila med et barberblad.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Angående psykisk sykdom:

Det er bare til å lese manifestet, så burde enhver oppegående person forstå at denne personen lever med kun en fot i vår verden, og med hele sitt hode inne i en boble -- en boble som er speilblank hvor alt han ser er seg selv og en svak silhuett av verden rundt seg.

 

Egoet hans er sylskarpt, selv om terroristen ikke er like skarp: Han vet hele tiden hvordan han tar seg ut og skal te seg for å framstå som sympatisk, men har ikke den fjerneste anelse om hva andre mennesker tenker eller hvordan samfunnet faktisk fungerer.

 

Han trodde oppriktig at han kunne drepe alle menneskene på utøya, og slippe unna med det etter kort tid fordi han inspirerte andre til å følge hans fotspor og trodde oppriktig at manifestet hans kom til å sette i gang en nasjonalistisk revolusjon.

 

Han trodde at han kunne forandre EUROPA ved å drepe noen barn og ungdommer på sommerleir.

 

Hva skjer om han tror han kan slippe ut av fengsel like "enkelt"?

Hva om han en dag finner ut at det er 80% sansynlig at han slipper ut dersom han klarer å ta et gissel?

 

Og angående det å lage våpen...

[klippet ut 10 uinteressant paragrafer om pulsårer, nervepunkter, våpenlaging og torturteknikker og satte inne et stikkordregister i stedet]

 

-Mange små plastgjenstander (--> kniv, spyd, øks)

-Listverk i tre (--> Bue, armbrøst, spyd, sverd, øks, kastepinner, verktøy)

-Småstein som inneholder kvarts (--> Ripe og knuse plexiglass)

-Klær (--> Strupeknute, klubbe, verktøy)

-Papir (--> Dolk, spyd, klubbe)

-Spiker (--> Ripe og knuse plexiglass, lage pilspisser, verktøy)

-Vann (--> Elektrisk felle)

-Gulvbelegg -- kan lett skaffes med en plastkniv (--> Sverd, øks, kniv, klubbe, verktøy)

-Takpanel (--> Klubbe)

-Vannrør (--> Spyd, klubbe, verktøy)

-Kjeramisk kopp (--> Kniv)

-Metallkopp (--> Kniv)

-Ergometersykkel (--> Klubbe, pisk, strupeknute/kveleløkke)

-Ledninger (--> Pisk, strupeknute, elektrisk felle, verktøy)

-Herdet avføring (--> Kastevåpen med hardhet sammenlignbart med en trekule eller isklump)

-Et annet menneske -- som lett kan skjæres opp i biter med en plastkniv (--> Lårbeinet: Klubbe eller spyd, armen fra skulderen: Klubbe, foten under kneet: Klubbe, underkjeven med tungen: knokejern)

(Jeg har skåret opp en rå gris med en plastkniv, og skilte lett lårbeinet fra hofteleddet på noen minutter, og kuttet lett over brusken mellom lårbeinet og leggen og skilte knoken fra skinken; Et helt lårbein skåret ut med plastkniv. Hovedproblemet var huden, som er mye tykkere på grisen.)

 

Og det er bare begynnelsen.

 

Grunnen til at folk ikke rømmer eller forsøker å rømme fra norske fengsler er stort sett respekt for andre menneskers liv, og frykt for sitt eget, og manglende vilje til å gjøre en innsats for å rømme.

 

Dersom samfunnet var overtatt av nasjonalistiske tyranner og jeg satt i fengsel, så ville jeg ikke nølt med å forsøke å rømme på bekostningen av diktaturets fangevoktere sine liv for å befri samfunnet og utføre aksjoner mot diktaturet -- så lenge jeg visste at fangevokterene ikke har lov til å skade meg så lenge jeg analyserer situasjonen riktig:

Ikke angrip mennesker som har pistol, overgi deg om du blir overmannet eller mister oversikten over situasjonen eller mister over i sjokk.

 

Merk at det overnevnte er samfunnet terroristen ønsker, og at samfunnet vi lever i er nøyaktig like gale for ham som det overnevnte ville vært for oss:

Dersom jeg var ham og bodde i et samfunn som jeg ville kjempet mot med livet som innsats -- så ville jeg forsøkt å rømme uansett om det kostet menneskeliv.

Spesielt når fangevokterene må behandle meg humant mens jeg ikke trenger å ta tilbake med samme mynt; det ikke er fare for mitt eget liv i begynnelsen av rømningsforsøket.

 

Jeg har ingen tro på at jeg ville klart å rømme, helt umiddelbart, uten å finne graverende svakheter ved systemet. (Kun piggtråd og tynt metallgitter i luftegården?)

Men om jeg satt inne for livet i et samfunn som jeg er villig til å drepe for å forandre, så ville jeg forsøkt igjen og igjen og igjen, og planlagt og planlagt og planlagt -- og så forsøkt på et eller annet tidspunkt når jeg hadde funnet en svakhet eller en mulighet, eller når jeg øyner en mulighet.

 

...

Det er akkurat i et slikt samfunn terroristen befinner seg: Et samfunn som han er villig til å drepe i for å forandre.

Forskjellen er at han er villig til å drepe uskyldige og barn -- mens de fleste oppegående mennesker ville fått nervøst sammenbrudd.

 

Dermed er han farligere enn de fleste som er villige til å kjempe og drepe for sine drømmer;

Han er villig til å gjøre HVA SOM HELST -- mens normale mennesker har grenser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bortsett fra det: Hvorfor er ikke pisking hevn? Det er i hvert fall ikke rehabilitering. (Men det er jo øyensynlig ikke fengselsstraff heller, spesielt ikke i USA.)

 

Geir :)

 

Valget er enkelt for de fleste: pisk eller flere år i fengsel. Pisken vil også gjøre som fengsel, og gi en korreks fra samfunnets side. F.eks ovenfor mordere. De fleste som er dømt for mord vil aldri myrde igjen. Det er intet logisk argument at disse skal sitte mange år om man ikke tar med hevnen som en begrunnelse.

 

Altså har hevnen en funksjon i dagens straffesystem. Forbryteren skal føle hevnen fra pårørende. Hvis ikke vil staten miste sin legitimitet ihht straffegjennomføring.

Lenke til kommentar

Valget er enkelt for de fleste: pisk eller flere år i fengsel. Pisken vil også gjøre som fengsel, og gi en korreks fra samfunnets side. F.eks ovenfor mordere. De fleste som er dømt for mord vil aldri myrde igjen. Det er intet logisk argument at disse skal sitte mange år om man ikke tar med hevnen som en begrunnelse.

 

Altså har hevnen en funksjon i dagens straffesystem. Forbryteren skal føle hevnen fra pårørende. Hvis ikke vil staten miste sin legitimitet ihht straffegjennomføring.

 

1,2 og 3: Man soner for å bli rehabilitert, men også for samfunnets sikkerhet. Det skal også være humant.

4 og 5: I tillegg skal det ha en preventiveffekt og det skal være straffbart å bryte loven.

 

Pisking ville kanskje gitt 4 og 5. Men ikke 1,2 og 3. Hevn skal ikke være eksisterende i det norske rettssystemet. Mangel på punkt 1,2 og 3 ville ikke gitt en bedre rettsystem. Bare se på på USA. Der punkt 1 og 3 er langt vagere enn hva det er i Norge. Og de har en langt høyere gjengangerrate en det vi har.

 

Vel, og om du er så naiv at du tror en som blir pisket aldri gjør noe galt igjen er du virkelig på bærtur.

Endret av Kron
Lenke til kommentar

Vel. Det har en funksjon og en alene. Å bryte ned Breivik mentalt. Degradere hans verdighet. Fint for meg forsåvidt. Men høyst ironisk til et politisk miljø som mener at andre som opplever kriminalitet må tenke på "samfunnsmessige" gevinster ved å ikke tenke på "hevn".

 

Behandlingen av Breivik viser den fundementale dobbeltmoralen hos enhver politiker. Mulig en del Frp-politikere klarer å tuske seg unna dobbeltmoralen i denne saken.

Mener du jeg er dobbeltmoralsk på grunn av dette jeg sa?

Hvorfor er politikerne dobbeltmoralske? Fordi de ikke ønsker dødsstraff, tortur og liknende?

Jeg er i mot slike ting selv.

 

Men om Anders Behring Breivik hadde fått ris på rompa hver dag resten av sitt liv, så hadde jeg ikke hatt noe veldig i mot det, egentlig... Det hadde egentlig vært passende. Men jeg er jo ikke enig i det heller. Altså at det er det fornuftige. Det fornuftige er å sperre ham inne, slik at han ikke har muligheten til å forårsake mer skade. Jeg mener at han ikke skal få lov til å kommunisere med andre utenfor via brev.

For meg er det likegyldig om han blir nakenransaket eller får ris på rompa bare han er sperret inne i sikkerhet uten mulighet til å rømme etc... Kan ikke se noe dobbeltmoralsk her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mener du jeg er dobbeltmoralsk på grunn av dette jeg sa?

Hvorfor er politikerne dobbeltmoralske? Fordi de ikke ønsker dødsstraff, tortur og liknende?

Jeg er i mot slike ting selv.

 

Men om Anders Behring Breivik hadde fått ris på rompa hver dag resten av sitt liv, så hadde jeg ikke hatt noe veldig i mot det, egentlig... Det hadde egentlig vært passende. Men jeg er jo ikke enig i det heller. Altså at det er det fornuftige. Det fornuftige er å sperre ham inne, slik at han ikke har muligheten til å forårsake mer skade. Jeg mener at han ikke skal få lov til å kommunisere med andre utenfor via brev.

For meg er det likegyldig om han blir nakenransaket eller får ris på rompa bare han er sperret inne i sikkerhet uten mulighet til å rømme etc... Kan ikke se noe dobbeltmoralsk her.

 

Dobbeltmoralen ligger i at man anser de drepte som ABB har ansvaret for å være av en større "verdi" enn ei ung jente drept på Hommersåk, der drapsmannen fikk 9 år (ute allerede selvsagt, nå er morderen student på UiA).

 

Og grunnlaget for at en morder kun får ni år? En skal "rehablitere" forbryteren. Mens, det er ikke snakk om rehablitering av ABB.

 

Dette er dobbeltmoralen. Fordi en ikke er villig til å erkjenne at hevnen faktisk er en del av straffesystemet. Og at hevnen er grunnlaget for at man nakenransaker ABB, for at man ikke snakker om det man ellers prater om når man i andre saker sier "man må tenke på samfunnet".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hevn er et akseptabelt motiv. Eneste forskjellen at man ikke kaller det hevn. Derfor man selvsagt får oppstyr når en kriminolog påpeker at hvis hevn ikke er et moment, kan man piske X på søndag og slippe X ut på mandag.

 

Norsk versjon av boken/fenomenet.

Ja greit. I mange tilfeller kan nok pisk være like greit, men ikke for en massedrapsmann... Eller drapsmenn generelt. Disse må man stenge inne. Ikke hovedsakelig fordi de skal få straff, men hovedsakelig fordi man beskytte samfunnet mot dem.

 

Fengsel vil hindre folk i å begå kriminalitet så lenge de er i fengsel også. Pisk gjør ikke samme nytten...

Lenke til kommentar

Ja greit. I mange tilfeller kan nok pisk være like greit, men ikke for en massedrapsmann... Eller drapsmenn generelt. Disse må man stenge inne. Ikke hovedsakelig fordi de skal få straff, men hovedsakelig fordi man beskytte samfunnet mot dem.

 

Fengsel vil hindre folk i å begå kriminalitet så lenge de er i fengsel også. Pisk gjør ikke samme nytten...

 

Og da er du en forkjemper for hevn. Noe jeg også er.

Lenke til kommentar

Dobbeltmoralen ligger i at man anser de drepte som ABB har ansvaret for å være av en større "verdi" enn ei ung jente drept på Hommersåk, der drapsmannen fikk 9 år (ute allerede selvsagt, nå er morderen student på UiA).

Det er latterlig!

 

Og grunnlaget for at en morder kun får ni år? En skal "rehablitere" forbryteren. Mens, det er ikke snakk om rehablitering av ABB.

Uansett er det en forskjell på ABB og den fyren du nevner.. ABB er massedrapsmann.

Det burde være en forskjell på straffen til en som har drept 50+ og en som har drept 1... At de får akkurat samme straffen, det er jeg litt skeptisk til...

 

Dette er dobbeltmoralen.

Fordi en ikke er villig til å erkjenne at hevnen faktisk er en del av straffesystemet.

Hevn og hevn... Det er et definisjonsspørsmål.

Jeg tror det er viktig og riktig at man måler straff i henhold til ugjerningen. Gjerningsmannens tilstand under gjerningsøyeblikket. Risiko for gjentagelse og liknende... Fengselet skal slik jeg ser det fungere som en institusjon som skal oppbevare mennesker som er farlige for andre, eller som stadig gjør ting som ikke er lov: F.eks. stjeler, raner, banker opp folk, dreper, voldtar, begår overgrep av ulike slag og så videre...

 

En pedofil overgriper, kan ikke gjøre noen overgrep i et godt sikret fengsel, så lenge man ikke stiller et besøksrom til fri disposisjon og plaserer et barn der...

 

Og at hevnen er grunnlaget for at man nakenransaker ABB, for at man ikke snakker om det man ellers prater om når man i andre saker sier "man må tenke på samfunnet".

Det viktigste er at han er bak lås og slå... Om nakenrasnakelser er unødvendige rent sikkerhetsmessig, så har jeg ikke noe i mot at man kutter ut med det... Det er likegyldig for meg.
Lenke til kommentar

Og da er du en forkjemper for hevn. Noe jeg også er.

Ja, hevn er greit det. Men for meg så er det hevn som er "greit", og hevn som ikke er fult så "greit".

Det er forskjell på det å barebere seg, og det å skjære av seg hodet, om du skjønner hva jeg mener?

 

Før i tiden, og i enkelte fæle autoritære regimer, så var straffen for nasking, avkapping av hender... Slik er jeg sterkt i mot.

 

Kasterering av voldtektsmenn, er jeg derimot for... For de værste voldtektsforbryterne som gjentar seg om og om igjen, er jeg for at man opererer bort kjønnsorganet, og i stedet bytter det ut med en plastslange...

Lenke til kommentar

Det er latterlig!

 

Enig. 9 år for drap er latterlig. Og bør egentlig være en invitt til å ta loven i egne hender. Staten har feilet.

 

Uansett er det en forskjell på ABB og den fyren du nevner.. ABB er massedrapsmann.

Det burde være en forskjell på straffen til en som har drept 50+ og en som har drept 1... At de får akkurat samme straffen, det er jeg litt skeptisk til...

 

Og dermed påpeker du at denne jenta i Hommersåk sin verdi for deg er minimal. Mens verdiene av ofrene om de overstiger et <sett inn vilkårlig antall>, da er det liksom akseptabelt å kreve hardere straffer.

 

 

Hevn og hevn... Det er et definisjonsspørsmål.

 

Kun for de som leker struts.

 

En pedofil overgriper, kan ikke gjøre noen overgrep i et godt sikret fengsel, så lenge man ikke stiller et besøksrom til fri disposisjon og plaserer et barn der...

 

Man kan kjemisk kastrere de slik at de ikke er kapable til å begå overgrep. Så din begrunnelse for å fremdeles låse de inne har altså en annen funksjon. Som er hevn. Selv om du ikke tør å innrømme at du ser hun helst bak lås og slå til solnedgang.

Lenke til kommentar

Enig. 9 år for drap er latterlig. Og bør egentlig være en invitt til å ta loven i egne hender. Staten har feilet.

Ja. Det jeg mente. Han burde fått 40 år.

 

Og dermed påpeker du at denne jenta i Hommersåk sin verdi for deg er minimal. Mens verdiene av ofrene om de overstiger et <sett inn vilkårlig antall>, da er det liksom akseptabelt å kreve hardere straffer.

Er ikke minimal nei. Men det er verre å ta livet av 50 mennesker, enn 1 menneske. 1 menneske er mindre verd enn 50 til sammen: I denne sammenhengen....

 

Det er forskjell på holocaust og en enkelt drapsak hvor en mann drepte kona si...

 

 

Kun for de som leker struts.

 

 

 

Man kan kjemisk kastrere de slik at de ikke er kapable til å begå overgrep. Så din begrunnelse for å fremdeles låse de inne har altså en annen funksjon. Som er hevn.

 

Selv om du ikke tør å innrømme at du ser hun helst bak lås og slå til solnedgang.

Jeg har ikke sagt at de både skal fengses og kastereres. Det jeg hadde i tankene var enten eller.

Hvis det hjelper noe naturligvis. En person uten pikk eller pung vil jo ha liten glede av å voldta noen?

Lenke til kommentar

Nei, men det finnes jo andre slags kriminelle enn "naskere". Hva med voldsforbrytere og torpedoer? Hvilke kroppsdeler vil du fjerne på dem?

 

Geir :)

Jeg lurer på om man kunne gitt de pårørende lov til å velge, f.eks kunne man gradert grad av forseelse opp mot grad av tillatt skade. Dersom noen voldtok og knivstakk 9-åringen din, så kunne man f.eks få en time med forbryteren, hvor man kunne gjøre alt, fra forsoning til pisking, til å trekke ut neglene, kappe av fingrene, stikke ut øynene, kappe av penis og føtter, osv, så lenge skaden var av en slik art at man ikke nødvendigvis måtte dø, og det måtte være en lege til stede for å diatermere (brenne) blødningene.

 

Hvis noen banket opp broren din, så hadde du f.eks bare rett til å bruke stumpe våpen, og du ville ikke få mer enn en halvtime. Men du kan gjøre utrolig mye tilfredsstillende på en halvtime.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...