Gå til innhold

Utlåner hos trustbuddy?


frankhaugen

Anbefalte innlegg

Så jeg kom over Trustbuddy for en tid tilbake. Jeg er fasinert av ideen, og det er helt klart en bedre måte å investere pengene sine hvis det fungerer som det påstås.

 

Men hva er realiteten, har noen erfaring med å låne ut? er det slik at man setter inn 1000kr og "vips" så har man 0kr og alle lånerene er "forsvunnet"??

 

-frank

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Realiteten er at denne fascinerende ideen er hvordan en bank i bunn og grunn er bygget opp. Personer med penger til overs plasserer dem hos en bank, som videre låner ut til personer med behov for penger. Personen med penger til overs blir kompensert med en gitt rente, mens personer med behov for penger må betale en gitt rente for dette. I tillegg skal banken tjene penger på å være mellommann.

 

Så hva er det som er så fantastisk med Trustbuddy? En anerkjent bank kan gjøre den jobben Trustbuddy gjør på en langt bedre måte, samt med ytterst liten risiko for deg med penger til overs.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Med en årlig avkastning på 16% er jeg redd for at det kan være en Ponzi-svindel eller noe annet tvilsomt. Ingen åpenhet. Man kan ikke se hvem låntagerne er, og selskapet oppgir ingen informasjon om hvordan det selv tjener penger. Har sendt dem en e-mail angående sistnevnte, og venter spent på svar. Om det ikke er en svindel er det jo fantastisk. Jeg tør ihvertfall ikke sette pengene mine der.

 

Googlet navnet til han som driver TrustBuddy i Norge, Jens Bjarne Glasø, og da dukket dette opp. Han er åpenbart ingen nybegynner i pyramidespill-businessen.

Endret av Irrelevant
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Helt enig i at det kan virke shady - men på den andre siden er det, om dóg en noe økonomisk uetisk løsning, en strålende investeringsmulighet. Det TB i utgangspunktet leverer er svært dyre forbrukslån til folk med akutt behov for penger. Som nevnt kan man enten være utlåner, eller lånetager - og med full anonymitet. Risikoen for tap av penger er der, men som hjemmesiden viser deles lånebeløpene ut i bolker på 10-200 kr. Lånetager vil eksempelvis låne 2000 kr - han får 2000 inn på konto der det kanskje er 20 utlånere som har lånt ut 100 kr. Selskapet og utlånere tjener kun penger på lånetagere som ikke betaler tilbake innen 14. dager, eller mer. Hjemmesiden opplyser om gebyrer ved utlån og jeg siterer;

 

 

- Hvis du betaler os tilbage inden for 14 dage er der ingen yderligere omkostninger! Inden for 30 dage: 5970 NOK. Fornyelse gebyr for hver måned efter 30 dage: 470 NOK.

- Hvis du betaler os tilbage inden for 14 dage er der ingen yderligere omkostninger! Inden for 30 dage: 695 NOK. Fornyelse gebyr for hver måned efter 30 dage: 95 NOK.

Eksemplene over er for lån på henholdsvis 5000 og 500 kr. Enkel matematikk viser at ved et lån på 5000 kr og tilbakebetaling etter 16. dager må lånetager betale tilbake pengene (5970 kr) med en effektiv rente på hele 19,4%. Relativt dyrt forbrukslån. Disse pengene får hver utlåner en del av, samtidig som selskapet (mest sannsynlig) tar sin del. Penger som ikke betales tilbake mister du som utlåner - men for selskapet er ikke pengene tapt. Selskapet opplyser at de krever pengene inn gjennom Lindorf så selskapet vil få tilbake pengene (utlåners penger) uansett - stort sett... Sånn tjener også selskapet ekstra penger.

Har selv satt inn en slant i begynnelsen av november. Første renter kom inn rundt 25. - så etter 14. dager begynner pengene å tikke inn da lånetakere ikke betaler tilbake innen 14. dager. Nå har jeg hatt pengene stående inne en drøy måned med renter generert i snart 3 uker og resultatet er en fortjenestre på 350 kr (inkl tap på 3,50 kr). Igjen enkel matematikk gir dermed en foreløbig månedlig rente på 1,75 % - altså en estimert årlig rente på hele 1,75*12=21% så langt. Er dog enig med Irrelevant - ikke sett inn penger du ikke har råd til å tape - og hva ulovligheter angår så er systemet fullt lovlig (riktignok ikke fått lov å operere i Norge av finansmyndigheter, men da det er reg. i Sverige - null problem).

Som utlåner er det største problemet at du skor deg rik på uvitende - les dumme - personer som bruker TB til å spe på når lønna tar slutt.

Verdt å nevne er det kanskje også at alle utlånere og lånetakere kredittsjekkes av selskapet - slik at folk med betalingsanmerkninger og gen. dårlig økonomi ikke kan komme inn å hente ut gratis penger.

Legger ved et screenshot av min TB side så dere kan se utviklingen så langt...

Endret av joneug
Lenke til kommentar

Vel - har ikke juridisk embedseksamen, men kan likevel påstå at systemet er lovlig. Som "Morro" viser til sier DinSide følgende: "Trustbuddy har ikke konsesjon til å drive finansieringsvirksomhet i Norge. Uten konsesjon har de heller ikke lov til å drive markedsføring her, forklarer Frode Arnesen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet til DinSide.". Da de ikke lenger har base i Norge, norsk nettside eller snnonserer direkte til norske brukere gjør de ingenting ulovlig. Vi får se hvem som ler sist, jeg har 20.000 der - så får vi se etterhvert hvem som har rett. Skal holde deg oppdatert...

Endret av joneug
Lenke til kommentar

Tvilstilfelle - står på nettsiden hva det koster å låne dersom du undersøker litt - kan tross alt låne gratis dersom du betaler tilbake innen 14. dager. Du er definitivt bedre skodd på jus enn meg - men trenger selskapet forholde seg til norsk lov da det i utgangspunktet ikke operer i norge? Blir litt som om jeg skulle brukt en (eksempelvis) Amerikansk finanstjeneste med potensielt dårlige vilkår - og når inkassoen kom klaget på at de ikke fulgte norsk lov da brukeren (jeg) var fra Norge. Henger ikke helt på greip det...?

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Om det er uetisk, ulovelig eller ei er egentlig likegyldig. En påstått nesten risikofri avkastning på 12% er nok til å tenke seg at noe er muffins når alt annet som er risikofritt har under 4% rente/avkastning. En kan også spørre seg, hvor mange er det som har så dårlig råd og så dårlig styr på økonomien sin i dette landet at de behøver å ta opp et slikt lån? Ikke mange nok til at det kan rettferdiggjøre den høye avkastningen tror jeg.

 

Fikk dette som svar på mailen jeg sendte, for øvrig.

Hei!

For lån som går over gratisperioden, tjener vi penger på gebyrer.

All offentlig informasjon om selskapet kan du finne på www.trustbuddyinternational.com

Ha en god dag :)

Mvh TrustBuddy.com

www.facebook.com/TrustBuddy

Jesper

Synes ikke det var godt svar. Jeg gidder ikke bla meg gjennom EULAer etc. for å prøve å finne det ut. Tror de prøver å skjule noe. Virker useriøst.

Endret av Irrelevant
Lenke til kommentar

Lurer også på hvorfor de retter seg mot vanlige folk for å få masse små innskudd og driver markedsføring på Facebook, istedet for å skaffe kapital på et lettere vis, f.eks. med lån fra en vanlig bank. Da kunne de også beholdt mer av fortjenesten. Kanskje fordi folk er lettlurte holder de på på Facebook.

 

Når det gjelder erfaringer, så hjelper ikke det. En Ponzi-svindel baserer seg på nettopp erfaringer, at folk skal si til sine venner at dette funker. Det er sånn ponzi-svindler vokser istedetfor å bryte sammen. Problemet når den vokser er at den omsider må bryte sammen, og da er det verre at den gjør det når den er stor.

Endret av Irrelevant
Lenke til kommentar

...

Fikk dette som svar på mailen jeg sendte, for øvrig.

...

Synes ikke det var godt svar. Jeg gidder ikke bla meg gjennom EULAer etc. for å prøve å finne det ut. Tror de prøver å skjule noe. Virker useriøst.

Det står på forsiden deres at ved f.eks. et lån på 5000 kr vil det koste 0 kr hvis du betaler tilbake innen 14 dager. Hvis du venter mer enn 14 dager, vil det koste 970 (!) kr i renter og gebyrer (600 kr (12%) til utlåner og resten i gebyr til TrustBuddy). Hvis du ikke betaler tilbake innen 30 dager heller, vil det koste 470 kr ekstra i gebyr til TrustBuddy for hver nye påbegynte måned. Skrekkelig dyrt lån, ja, men det finnes andre firmaer som har lignende tjenester (f.eks Folkia), men de benytter antagelig bank istedenfor privatpersoner som pengekilde.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Har ikke vært noen aktivitet her på lenge, men lovte jeg skulle komme med en oppdatering. Har nå hatt penger i TB i et drøyt år og har til informasjon hatt en avkastning på totalt ca 18500, inkludert tap. Eller totalt omlag 15% total avkastning siden start. Så gjenstår det å se da; om dette virkelig er en ponzy scam spredt over X antall europeiske land.

Lenke til kommentar

Tviler for at det er et Ponzi-opplegg. Det er rimelige solide folk som sitter i ledelsen, samt at større investorer har skutt inn utlånskapital og det faktum at selskapet er børsnotert. Alt dette taler i mot svindel. Dog leser man om folk som har hatt litt vansker med utlån og å få pengene tilbake uten å miste deler av avkastningen.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...

Det går ganske greit. Man får ut i henhold til vilkårene. Altså, 10% blir stående til dem er tilbakebetalt fra dem som har lånt hos deg.

Det eneste som er litt kronglete er om du har penger til utlån i utlandet. Da må man manuelt sende IBAN og BIC til Trustbuddy for at dem skal kunne overføre dem til deg (den vanlige kontoen din).

Lenke til kommentar

Høres ut som du har vært medlem der en stund.

 

Kan du si noe om hvilke land du har satt inn penger i og hva rente du har fått i de ulike landene? Leste ett sted at feks Danmark var det lite å tjene, samt at Sverige var "mettet" etterhvert grunnet mange som har penger satt inn der som utlånere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...