Gå til innhold

Litt prat rundt bruk av ekstern blits...


Anbefalte innlegg

Jeg starter denne tråden fordi jeg rett og slett har undervurdert bruken av ekstern blits. Jeg har en 600 EX-RT liggende som jeg nesten aldri har brukt, men jeg drar den frem på julaften/nyttårsaften og bruker den innendørs sammens med 35mm/50mm for å dokumentere festligheter.

 

I går så jeg mitt snitt til å børste støv av blitsen, da jeg hadde litt tid og slå i hjel, og jeg må si at det og ta bilder innendørs i meget dårlig belysning og få lyset til å se mer eller mindre naturlig ut ga meg mersmak og et lite kick til å bruke den oftere.

 

Det eneste minuset er at en 600 EX-RT sammens med 5D MK III og tungt glass i front blir ubehagelig og "hoppe" rundt med.

 

Så klart bouncher jeg den mot tak/vegger.

 

Bruker DU ekstern blits?

Evt. hvorfor, hvorfor ikke?

 

Kom gjerne med bildeeksempler etc. Grunnen til at jeg ikke har lagt inn bildeeksempler her er fordi jeg ikke er hjemme og de ter jo der bildene ligger :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bruker ekstern blits(er) når det er behov for det. Synes 580EX blir for stor på kamera ja. Den er vel samme størrelse som din 600 EX. Bruker gjerne stativ eller får en til å holde ekstern blits. Har ikke master trigger på min 5D II slik som bla 7D har ( ikke sikker på 5D III ) så jeg bruker en billig tredjeparts løsning .

 

Vet ikke helt hva du mener du ønsker av bildeeksempler..

 

Nautica : har ikke du 7D og en st-e2 ? Hva buker du da st-e2'en til ? Lurte bare på det etter du viste meg st-e2'en i Fredrikstad :hmm:

Lenke til kommentar

Til julaften og sånne tilstelninger setter jeg en blits i hvert hjørne av stuen " to hjørner" og lar de stå der "rettet opp mot taket", bruker kameraet manuelt og trådløst opp mot blitsene og det fungerer bra.

Der ga du meg en kjempeide Nautica! :)

 

Men å kjøpe 2-3 stk. 600 XT-RT til blir ikke aktuelt, for jeg driter jo ikke penger, hehe.

Klarer jeg meg med to rimeligere 430EX II etc. i tillegg til den 600 EX-RT jeg har for å få til dette?

 

leker litt med tanken på og kjøpe meg denne:

http://www.fotovideo...0000151297.aspx

 

Da ser jeg for meg at jeg kan bruke min 600 EX-RT trådløst, men kan jeg også fjernstyre en rimeligere 430EX-II eller evt. 580 EX II?

 

Setter pris på litt info om hva jeg trenger for å få til det samme som deg. Sett at jeg allerede har Spedlite Transmitter og min 600 EX-RT?

Endret av BjerkneZ
Lenke til kommentar

 

Nautica : har ikke du 7D og en st-e2 ? Hva buker du da st-e2'en til ? Lurte bare på det etter du viste meg st-e2'en i Fredrikstad :hmm:

 

Joa, bruker st-e3 sammen med 7D, da får jeg bedre rekkevidde/radius samt at den har fokuslys, er det noe interessant kan du kjøpe youngun sin kopi, den har faktisk bedre rekkevidde.

 

 

 

Setter pris på litt info om hva jeg trenger for å få til det samme som deg. Sett at jeg allerede har Spedlite Transmitter og min 600 EX-RT?

 

I ditt tilfelle ville jeg nok kjøp en 600 ex-rt til, de to systemene "prater" ikke sammen, senderen din er av radiotype st-e3-rt eller infrarød st-e3, rt og st systemene i ikke kompatible med hverandre så enten en ny rt-blits eller et komplett tredjeparts-triggersystem i tillegg.

Lenke til kommentar

Tja, Nikon har en plastdings man monterer foran den interne blitsen slik at lyset fra den skygges bort. Koster en hundrelapp og fungere fint så lenge du setter opp at de eksterne blitsene skal trigges av blinket fra en annen blits.

 

Den er nok universal og funker på det meste av kameramodeller som den fysisk lar seg montere på.

 

 

Lenke til kommentar

(Nesten) de eneste gangene jeg bruker blits er om jeg trenger å balansere belysningen - feks. i motlyssituasjoner eller lignende. Eksponerer da etter lyset som er rundt, og lar blitsen eksponere personen jeg tar bilde av. Bruker som oftest en stor og god softboks, som jeg vanligvis holder med venstre hånd.

 

Inne jobber jeg etter de samme prinsippene - blitslyset er bare et supplement til det naturlige lyset, og nesten aldri hovedbelysning.

 

Edit: Husk at blitslys som oftest er på rundt 5500 K - eller omtrent det samme som dagslys. Om man bruker blits med andre lyskilder kan det noen ganger være lurt å bruke fargegels på lyset slik at det passer med den andre belysninga. Eller så kan man oppnå noe av det samme i Photoshop - men det er ofte mer arbeid.

Endret av olegunnaro
Lenke til kommentar

Jeg har billigste sort kamera og objektiv, 1100D med 18-55 uten IS. Kjøpte meg en EX-430 II med softbox for innefotografering, og opplevde en vanvittig kvalitetsøkning. Tar bilder i M med f/8, iso 100 og 1/100 sek samt manuell blits-hvitbalanse. Da får jeg intet mindre enn studiokvalitet på hvert eneste bilde. Uten softbox på blir det ikke samme perfeksjonismen over bildene, selv om jeg bouncer den i taket eller hvor som helst. Softboxen kan åpnes opp på hver side for å forme lyssettingen ytterligere, og er blitt mitt yndlingsverktøy når jeg fotograferer inne. Men den er selvsagt avhengig av en kraftig nok blits for å gi ordentlig effekt.

Lenke til kommentar

Kjøpte blitz i fjor, men har nesten ikke brukt den jeg heller. Burde gjøre det så jeg lærer meg å bruke den, men det er så mye annet det er artig å sette seg inn i, så dette har jeg nedprioritert kraftig.

 

Men de gangene jeg har brukt blitzen forsøker jeg å gjøre lyset naturlig ved å stille eksponeringen mot lyset rundt, og da blir vel blitzen mer et slags utfyllingslys (eller fill light, usikker på det norske ordet). Det å fyre den i tak og vegger fungerer også glimrende innendørs, og dette er det vel knapt mulig å gjøre feil.

 

Noen som kan anbefale en rimelig trigger til 5D? Har kun en 430exII, men med tanke på fremtiden er det greit at den kan trigge mer enn en blitz (men det kan kanskje alle?).

Lenke til kommentar

De gangene jeg ikke bruker blitsen til innfyllingslys, bruker jeg den gjerne med en reflektor i tillegg til softboxen. Her fra sist nyttårsfeiring:

 

6631433035_fe72fd7d21_b.jpg

IMG_5767 by Ole Gunnar Onsøien, on Flickr

 

Blits med softbox (Lastolite Ezybox av noe slag, 50x50 ellerno) fra høyre og reflektor (Lastolite 90cm diameter eller deromkring) på venstre side.

 

Edit: Her er det bare brukt en helt vanlig vegg (beige tapet om jeg ikke husker feil) som bakgrunn - så lenge man ikke lyser opp veggen og har mer blitslys enn bakgrunnsbelysning, vil det bli svart bakgrunn i bildet.

Endret av olegunnaro
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror du vil ha mer glede av å kjøpe en skikkelig softboks enn enda en blits for å være ærlig. Trådløssender er kjekt, men om du ikke vil drasse på stativ til blitsene, er det egentlig like greit å bare bruke en synckabel mellom kamera og blits (fås fra noen få dollar på ebay, til rundt en tusenlapp for en canon-brand-kabel i butikk i Norge).

Lenke til kommentar

La oss si man befinner seg i en kvadratisk stue en sen kveld/natt hvor det sitter 5-6 menesker rundt bordet, og man generelt sett er ute etter å ta bilder i denne stuen uten å ha blits på selve kameraet. Kan du fortelle meg hvordan man kan "smyge" inn en softboks eller to uten at den/disse ødelegger hele julestemningen og skjuler både juletre og matbord?

 

Jeg føler liksom jeg trenger noe som lyser opp stuen når jeg tar bilder. Har for meg at en softbox bare letter litt på skygger og ikke er like effektiv som en ekstern blits/blitser?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...