Gå til innhold

Sliter i økonomistyring...


Anbefalte innlegg

Ligger sikkelig bak i økonomistyring, og har en gigantisk gruppeoppgave hvor jeg trenger deres hjelp :(

 

 

 

En bedrift produserer bildeler for en bilfabrikk, og sist år gikk det ikke så bra. Underskuddet ble på 300 000. Dekningsgraden var på 40% og de faste kostnadene utgjorde kr 15 000 000.

a) hvor stor var omsetningen sist året?

b) Hvor stor var nullpunktomsetningen og sikkerhetsmarginen i %? Hvordan forkarer du sikkerhetsmarginen i dette tilfellet?

c) Sett opp et dekningsdiagram basert på opplysningene ovenfor. Ta også med de variable kostnadene i diagrammet.

For å bedre lønnsomheten vurderer bedriften ulike strategiske tiltak:

Alternativ 1

Den forhandler frem en prisøkning på 10% ovenfor bilfabrikken. Det foretas en investering som øker de faste kostnadene til 17 000 000, samtidig som de variable kostnadene da kan reduseres med 5%. Omsetningen vil ikke bli påvirket med dette alternativet.

Alternativ 2

Den vurderer å ta opp konkurransen i markedet generelt ved å redusere prisen 5%. Ingen investeringer blir foretatt. Bedriften regner nå med at omsatt volum vil øke med 10%.

d) Hvilke alternativ vil du råde bedriften til å sate på? Begrunn svaret med beregninger.

----------

Oscar Hansen AS produserer og markedsfører fritidsartikler. Et av produktene er en vanntett lommelykt som bedriften har betydelig suksess med både på hjemmemarkedet og på enkelte eksportmarkeder. Selskapets salgpris er 50 kr per stk. De variable kostnadene per stk er kr 32, mens de faste kosnadene forbundet med produktet er kr 108 000 per måned.

a) Beregn nullpunktsomsetningen per måned i antall lommelykter og i kroner. Vis også beregningerne i ett diagram.

b) Dersom de variable kostnader per lommelykt øker med 10% og salgsprisen forblir som tidligere, vil nullpunktsomsetningen øke, minke eller forbli den samme? Begrunn svaret.

c) Oscar Hansen AS selger for tiden 8 000 lommelykter per måned. Salgssjefen er imidlertid overbevist om at dersom salgsprisen per enhet reduseres med 10%, vil omsetningen kunne økes med 25% per måned. Utarbeid to resultatsregnskap, ett som viser dagens situasjon og ett som viser situasjonen dersom salgssjefens forslag gjennomføres. Vis også dekningsbidragskalkylen per enhet for de to situasjoner.

Hva bør bedriften gjøre?

d) Med referanse til den foreslåtte endring i c), hvor mange lommelykter må selges dersom Oscar Hansen AS skal oppnå et netto resultat før skatt på kr 35 000 per måned?

e) Drøft kort de begrensende forutsetninger som er tilstede når man bruker kostnad/resultat/Volumanalyser.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...