Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Grafikkdriver krasjer


Anbefalte innlegg

Hei

Har et problem med min PC som virkelig begynner å bli irriterende. Litt vanskelig å forklare selve problemet, men skal prøve å beskrive så godt jeg kan.

 

Maskinvare:

 

Hovedkort: Asus P8Z77-V Premium

Prosessor: Intel i7 3770K

Kjøler: Corsair H100

RAM: Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB CL8

Skjermkort: MSI GTX 560 Ti Twin Frozr SLI

Strømforsyning: Corsair HX 750W

 

Hvis PCen har vært på uten noe aktivitet en liten stund, vil tilsynelatende skjermen kun fungere i ca 2 sekunder, med to sekunders mellomrom når noe som helst av grafisk grad blir spilt av (VLC, YouTube, spill, etc.). Altså fryser skjermen helt annenhvert sekund, og all video eller spill vil stoppe (lyd vil som oftest fortsette å spilles som normalt, også lydspor fra en video).

 

Dette fikses midlertidig med å skru PCen av og på, og da oppstår problemet som oftest aldri igjen før neste dag.

 

Jeg får også noen ganger beskjed om at grafikkdriveren har krasjet og er blitt gjenopprettet, men "symptomene" etter denne meldingen er de samme som om jeg ikke får den.

 

Det som skjer hver gang etter jeg har skrudd PCen av, er at det øverste skjermkortet (alltid det øverste, uansett hvilke av kortene som står øverst) fyrer opp viftene til 100 %.

 

Jeg får også noen ganger noen rare artifacts rundt musepekeren etter at problemet har oppstått.

 

Jeg har alle nyeste drivere, men det er nok verdt å nevne at jeg ikke opplevde dette før jeg byttet hovedkort, prosessor og ram for noen måneder siden (hadde før Gigabyte GA-X5A-UDR3, Intel i7 930 og 6 GB Corsair Dominator, alt fra 2010). Problemet har så vidt jeg kan huske oppstått én gang om dagen siden jeg byttet ut dette.

 

Med dette tatt i betraktning, og det faktum at det alltid er det øverste kortet som fyrer opp viftene uansett hvilket kort som står øverst, tenker jeg i alle fall at det er litt mindre sannsynlig at dette kun er et problem med ett eller begge skjermkortene.

 

Har søkt en del rundt på nettet, men kan ikke finne noen med et liknende problem. Noen som har noe forslag på hva dette kan være?

 

Legger også med et bilde av artifacts på musepekeren og et bilde av PCen, hvis dette kan komme til nytte.

 

Takk på forhånd.

post-217782-0-82030400-1350676090_thumb.jpg

post-217782-0-25476800-1350676425_thumb.jpg

Endret av LeiNstEr
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har du overhodet prøvd å kun kjøre med et skjermkort av gangen?

Prøv dette i en periode, dukker feilen opp prøver du med det andre kortet.

Pass på å prøv de forskjellige pci-e sporene også.

 

Det er sannsynlig at et av skjermkortene dine har et minneproblem og det spiller selvsagt ingen rolle hvilket kort som fyrer opp viftene mest (det vil som regel alltid det øverste kortet gjøre uansett pga varmeutvikling).

Lenke til kommentar

Litt flaut kanskje, men nei har ikke prøvd det enda.

 

Men i så fall hvorfor kommer dette problemet frem først nå, i det jeg bytter hovedkort, prosessor og RAM? Ville jeg ikke da ha merket dette også på den gamle maskinvaren?

 

I tillegg er det jo ikke noe grunn til at noen av skjermkortene skal øke viftehastigheten etter Windows er helt avslått. Viftene på det øverste skjermkortet starter ikke før etter noen sekunder siden signalet til skjermen ble kuttet. Ofte kan det også ta flere minutter å skru av PCen. Når PCen skrus av er forskjellen mellom skjermkortene også skjelden mer enn én grad.

Lenke til kommentar

Jeg antar du reinstallerte windows når du byttet hovedkort, hvis ikke er det sannsynlig at problemet ligger der.

Om et av kortene hadde en svakhet så skal det ikke mye til før det blir ustabilt, å bevege på det kan "teoretisk" være nok til at det svikter (eller statisk elektrisitet)l

 

Ellers så er det mange muligheter når man har sli :

 

*Problematisk driver kombinasjon med skjermkort og hovedkort (prøv en bios oppdatering).

*Hovedkortet er ikke spesielt glad i akkurat disse skjermkortene.

 

Når det gjelder når viftene skrur på seg i forhold til når skjermen slår av seg (jeg antar du ikke snakker om når du slår av maskinen) så kan det ha en sammenheng med driveren og dvalemodus / skjermsparer , så det kan være verdt å se om problemet blir bedre om du slår av disse.

 

Problemet du har dog ligner veldig på defekt minne på skjermkortet, men greit å feilsøke litt til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tatt ut det ene skjermkortet nå, så får se om problemet oppstår igjen.

 

Jeg innstallerte Windows på nytt ja, etter jeg byttet hardware. Har også opptil flere ganger prøvd å reinnstallere både Windows og diverse drivere etter dette.

 

Bios har jeg også oppdatert.

 

Men jo, det er etter Windows er helt avsluttet at viftene fyrer opp. Jeg skrur av PCen, Windows bruker lengre enn vanlig lang tid på å avslutte og så skrur skjermen seg av. Etter dette er PCen fortsatt på, og etter ca 2-3 sekunder fyrer viftene på det øverste skjermkortet opp til 100 % (altså antar dette ut i fra lydnivået). Viftene på skjermkortet holder tempoet i ca 2-3 sekunder, før PCen slår seg helt av.

Endret av LeiNstEr
Lenke til kommentar

Du kan prøve å kjøre Driver Fusion, for å luke ut drivere fra det gamle hovedkortet. Hvis det ikke blir noe endring da, så kan du reinstallere OS'et. Jeg hadde det samme problemet etter at jeg byttet hovedkort fra AM2+ til Socket 1155, samt byttet ut et AMD Radeon HD 6850 til et nVidia GeForce GTX 580. Jeg fikk luket ut de gamle driverne og nå har jeg ingen merkbare problemer, bare en HDD og et DVD-drev som begynner å dra på åra. :)

Lenke til kommentar

Det kan jo alltids hende, Malvado. Men da igjen, hvorfor er det kun det øverste skjermkortet, og hva er det da eventuelt som er årsaken til at denne prosessen starter? Og hvorfor kun etter at denne "krasjen" skjer, og aldri ellers?

 

Driver Fusion har jeg gjort, men da kun på skjermkortdriverne. Men har jo også reinnstallert Windows flere ganger også. Burde vel kanskje også nevnes at jeg har kjøpt ny SSD en liten stund etter jeg kjøpte hovedkortet (gamle hoveddisken er ikke lenger i maskina), og da har det vel dette heller ikke noe lenger å si. PCen krasjet altså på samme måte både før og etter jeg satte inn SSDen.

 

Alt ser fint ut foreløpig, men litt tidlig å begynne å trekker konklusjoner allerede nå.

Lenke til kommentar

Det kan jo alltids hende, Malvado. Men da igjen, hvorfor er det kun det øverste skjermkortet, og hva er det da eventuelt som er årsaken til at denne prosessen starter? Og hvorfor kun etter at denne "krasjen" skjer, og aldri ellers?

 

Alt ser fint ut foreløpig, men litt tidlig å begynne å trekker konklusjoner allerede nå.

 

Hva som direkte forårsaker det er litt vanskelig å konkludere med sånn via nett , personlig kan symptomene du beskriver (og om det nå fungerer bra med kun 1 skjermkort ) tyde på flere problemer :

 

*Feil med hovedkortet ( rusk i et av pci-e sporene eller skade på hovedkort / pcie ).

*Ustabil strømforsyning ( 2 skjermkort trekker jo mer strøm enn 1 og visse prosesser trekker mer strøm).

*Nvidia driverproblem (du må rett og slett prøve langt flere drivere og se om det hjelper).

Lenke til kommentar

Nå krasjet den igjen. Byttet ut skjermkortet med det andre, for å se om det har noe å si.

 

Hvis PCen krasjer nå også, vil det da være rimelig trygt å si at dette ikke har noe med en feil i skjermkortene å gjøre (at den samme feilen skjer med begge skjermkortene på samme tid er vel veldig lite sannsynlig?)? Jeg kunne jo eventuelt ha lånt et annet skjermkort, og se hva som skjer da. Ville det kanskje også gi mening å prøve med iGPU en liten stund?

 

Men hvis jeg utelukker helt at dette har noe med skjermkortene å gjøre, vil jeg da kunne konkludere med at det er hovedkortet som er defekt? Eller vil det fortsatt kunne være andre faktorer som forårsaker denne krasjen?

 

EDIT: Kan jo også prøve som du skrev Malvado, å bytte litt rundt på PCIe-sporene. Hvis dette hjelper, er det vel meget sikkert at det er hovedkortet som er defekt.

 

Hvis det er strømforsyningen som hadde vært problemet, da hadde vel ikke krasjen skjedd med kun ett skjermkort, og da ville vel også dette ha skjedd før jeg byttet ut noe hardware.

 

Har også prøvd en hel del forskjellige drivere, uten resultater. Så tviler også på at det er dette som er problemet.

Endret av LeiNstEr
Lenke til kommentar

Nei, egentlig så vil en ustabil strømforsyning kunne gi ganske mange "snodige" problemer, sånn sett så er det vanskelig å utelukke den helt.

 

En ustabil strømforsyning kan :

*Påvirke et eller begge skjermkortene (noen ganger er et skjermkort mer ømfintlig i forhold til variasjoner i spenning en et annet helt likt kort).

*Påvirke Cpu og minne sånn at systemet krasjer (dette kan være vanskelig å oppdage i memtest86 hvor systemet ikke trekker så mye strøm).

 

Uansett så har du behov for å feilsøke litt videre og så får du sørge for å oppdatere oss her etter hvert med eventuelle fremskritt du gjør.

Lenke til kommentar

Men PCen skrur seg jo aldri av etter krasjen. Må jo alltid restarte den manuelt. Kan dette ha noe med årsaken å gjøre da? Og da igjen, hvorfor skjer det først nå, og ikke siden jeg kjøpte strømforsyningen i 2010?

Som Malvado påpekte kan det være andre ting enn for høy eller lav spenning som forårsaker kræsjen, rippel kan være like problematisk. Eller det kan være problemer med kombinasjonen av hovedkort/RAM/CPU/GPU.

Lenke til kommentar

Så du fjernet et skjermkort og satte det inn hvor det andre stod? Det ga ingen feil og så prøvde du med det kortet som stod i fra før der?

 

Isåfall om begge kortene nå fungerer er det mulig at det er en feil i pcie sporet, eller det kan være pga at strømforsyningen ikke greier å levere stabil spenning til 2 skjermkort.

Lenke til kommentar

Med to skjermkort har de stått i spor 1 og 4. Det jeg nå da har gjort er bare å fjerne kortet i spor én (altså det sporet hvor viftene gikk til 100 prosent), og la kortet i spor 4 bli stående. PCen har nå ikke krasjet på to dager, noe som aldri har skjedd før. Har ikke prøvd begge kortene med denne løsningen enda, men i og med at begge kortene krasjet på samme måte da de stod i spor én vil jeg jo tro at begge kortene nå klarer seg uten å krasje i spor 4.

 

Hvis denne krasjen hadde vært grunnet dårlig strømforsyning, ser jeg nå ingen mening i de resultatene jeg har sett. Hvilket PCIe-spor kortet står i har vel ingen ting med strømforsyningen å gjøre?

 

Kan jo ta ut kortet jeg har inne nå og prøve det andre kortet i spor 4 også. Hvis dette fungere kan vel ikke dette være stort annet enn en defekt PCIe-port?

Lenke til kommentar

Det høres trolig ut som defekt hovedkort ja, men for ordens skyld har du muligheten til å kjøre en test av strømforsyningen i en annen pc og med dine 2x skjermkort?

 

Sånn du har feilsøkt nå tyder det 95% på at det er noe galt med hovedkortet , men som du sikkert forstår er jeg litt pedant på å forsikre meg på at dette er feilen og ikke bare tilfeldigheter som gjør at feilen kommer fram når du bruker spor 1.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...