Gå til innhold

Feriepenger, 10.2% eller 12%?


x-team

Anbefalte innlegg

Jeg har akkurat sluttet i min gamle jobb og lurer på en sak her.

 

Bedriften hadde tariff avtale eller noe slikt med 5 uker ferie, da skal det jo beregnes 12% av feriepenge grunnlaget vet jeg.

 

Har hatt 4 uker ferie i sommer, da stengte hele bedriften og alle ansatte tok 4 uker ferie, den siste uka er praktisert tatt i julen/romjulen, ergo jeg har hatt bare 4 av de 5 ukene ferie.

 

Jeg var innom økonomi ansvarlige i dag og hun kom med en påstand om at jeg skal beregnes etter 10.2% altså 4 uker ferie, siden jeg har hatt bare 4 uker og ikke tatt den siste ferie uka.

 

Stemmer dette, eller skal jeg ha 12% uansett siden bedriften ellers praktiserer 5 uker ferie?

 

Takker for noen innvendinger her.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du skal ha 12% beregnet, men de trekker ut 4/26 deler dersom du tar ut den 5. uka (hvis du er månedslønnet, er du timelønnet er ikke det relevant). Du sier du ikke har tatt den 5 uka, og da skal du ha 12% dersom det står i kontrakten din. Kravet er at den 5 uka enter er i tariffen eller i din egen ansettelseskontrakt.

 

I
følge Ferieloven § 10 skal feriepengene beregnes som en fast prosent av feriepengegrunnlaget.

Den gjeldende prosentsats er 10,2 % av feriepengegrunnlaget, dvs. feriepengene vil utgjøre 10,2 % av lønn i kalenderåret forut for ferieåret. For arbeidstakere over 60 år forhøyes prosentsatsen med 2,3 % og utgjør 12,5 % av feriepengegrunnlaget. Se Arbeidstilsynets faktaside om feriepenger.

Dersom de ansatte skal ha 5 ukers ferie i henhold til tariffavtale eller individuell avtale utgjør feriepengene 12,0 % (ev. 14,3 % for arbeidstakere over 60 år) av feriepengegrunnlaget.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...